РЕФОРМА: Болниците в областта не са застрашени, засега

* Д-р Цветолюба Генкова: Няма да има преструктурирания на болнични заведения в Ловешко * Троянски лекари недоволни от орязването на средствата за МБАЛ – Троян, допускат умишлен финансов натиск

В ЛОВЕШКА ОБЛАСТ БОЛНИЧНИ ЗАВЕДЕНИЯ няма да се преструктурират (т.е. няма да се закриват и преобразуват в спешни кабинети, места за долекуване или други подобни – бел. Т21). Това заяви на пресконференция в Ловеч миналата седмица шефката на Районния център по здравеопазване (РЦЗ) – Ловеч и наша землячка д-р Цветолюба Генкова.

ЗА ТАЗИ ГОДИНА БОЛНИЦИТЕ В ОБЛАСТТА са сключили 59 договора по клинични пътеки по-малко отколкото през миналата година (общо 518 договора за 2010 г.), но няма здравно заведение, което да е стигнало някакъв критичен минимум. Според изнесената статистика от зам.-директорката на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) д-р Венета Иванова в МБАЛ – Ловеч от заявените 240 клинични пътеки договори са сключени по 229, в МБАЛ – Троян пък заявените клинични пътеки са 129, а одобрените – 108. В болницата в Луковит сключените договори са 92 при заявени 107, а в Тетевен – 83 (заявените са били 92). Отказите, според д-р Иванова, били основно заради неизпълнение на изискването за повече от двама основни специалисти и заради липса на нужното оборудване.

ОБЕМЪТ ОТ БОЛНИЧНИТЕ ДЕЙНОСТИ
за миналата година е почти запазен и пациентите трябва да са спокойни, коментира областният управител Николай Нанков. Губернаторът посочи още един оптимистичен факт – че няма други областни болници в страната освен тези в Ловеч и Русе, които да са сключили договори по над 200 клинични пътеки (заложените в националния рамков договор клинични пътеки са общо 298 – бел. Т21).

СИТУАЦИЯТА СПОРЕД НЯКОИ ЛЕКАРИ ОТ МБАЛ – ТРОЯН обаче не изглеждат толкова розови. Миналата седмица (ден след споменатата ловешка пресконференция) тукашни медици споделиха пред Т21, че Троянската болница не получава средствата, които й се полагат - така е от м. ноември миналата година (когато за пръв път от години насам имало забавяне на лекарските възнаграждения и орязване на премиалните). През новата 2010 г. пък се очаква недофинансирането да е още по-сериозно. Според лекарите прогнозната сума от 243 888 лв., която НЗОК е предвидила за м. януари (изчисленията са на база на заработката за м. ноември м.г.), е едва 50 % от реално дължимото. Подобни, т.е. орязани наполовина, са и разчетите за следващите два месеца февруари и март – по 160 431 лв.

„ТОВА ОРЯЗВАНЕ НА ПАРИТЕ, които сме си изкарали и които ни се полагат, води до задлъжняване към доставчиците, включително и тези на лекарства и медикаменти. Твърде опасно положение, тъй като в крайна сметка всичко рефлектира върху пациентите”, сподели завеждащ отделение в МБАЛ – Троян. Чуват се и по-крайни мнения – че финансовият натиск е умишлен и насила принуждават общинските болници да свиват дейността си, а най-малките изобщо да се отказват. Аргумент в посока, че се притискат основно общинските болници, е даденият ни пример с Ловешката областна болница (МБАЛ - Ловеч), която за м. февруари ще бъде финансирана на 100% - 719 674 лв.

Т21

1 Коментара:

Анонимен каза...

Сега вече става страшно!
Забавени им били заплатите...
Горко на всеки разболял се или по каквато и да е причина влязъл в Троянската болница.
Господ е отписъл този народ!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |