Предстоящо: Йовкови със съвместна изложба в Орешак

* Четири поколения керамици в „Традиция във времето” в зала 1 на Националното изложение, откриването – на 15 февруари

ИЗВЕСТНИТЕ ТРОЯНСКИ КЕРАМИЦИ – баща и дъщеря Николай и Ралица Йовкови, се представят със своя съвместна изложба в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак (зала №1). „Традиция във времето” е мотото на изложбата, която ще бъде открита на 15 февруари 2010 г. (понеделник), от 17:30 ч., и на която ще бъдат показани редица нови неща, правени специално за случая.

ДВАМАТА АВТОРИ са възпитаници на Националната художествена академия (София), специалност „Керамика”, и от години са преподаватели в троянското арт училище НГПИ „Проф. Венко Колев”. И двамата са добре известни на троянската, а и на българската публика – Кольо със съдовата си керамика в стил „сграфито” в характерните топли цветове, а Ралица с успешното съчетаване на традиционно и модерно, с пластичните си търсения и смели (формално, цветово и като технология) авторски решения. Баща и дъщеря имат в творческата си биография немалко общи и самостоятелни изложби, включително в чужбина, както и множество награди.

ЛЮБОПИТНОТО Е, че Кольо и Ралица Йовкови са потомствени керамици – съответно трето и четвърто поколение, което ще се усети и на изложбата в Орешак. Наред с техните неща, ще бъде обособен и кът с произведения на дядото – първомайстора на традиционната троянска керамика Стоян Йовков, и на прадядото, родом от близкото село Абланица. Тази дълбока приемственост е закодирана и в името на изложбата – „Традиция във времето”. Керамиката на Йовкови ще може да видите до 30 май 2010 г.

Т21

1 Коментара:

братчед каза...

мангалите са сред нас.Правят каквото си искат с българския народ.А правителството бездейства.Георги Първанов си стои и гледа как БЪЛГАРИЯ се разпада.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |