Болницата ни е задлъжняла с над милион, през март може да надхвърли милион и половина

* „Троян си остава един оазис на спокойствието в здравеопазването”, оптимистично заяви зам.-министър Валерий Митрев * Кметът Минко Акимов: „Хубаво е да затегнете коланите, за да намалите задлъжнялостта”

ПОРЕДНАТА МЕДИЦИНСКА СРЕЩА НА ВИСОКО РАВНИЩЕ се проведе в Троян в неделя (14 февруари). Домакин и инициатор на срещата бе общинската многопрофилна болница (МБАЛ - Троян) и лично директорът й д-р Пенко Бамбов. А ВИП гост бе здравният зам.-министър Валерий Митрев – според запознати, човекът в министерството, който е най-наясно с механизмите на здравната реформа; припомняме – наскоро д-р Митрев даде за пример четири добре работещи общински болници, като специално открои МБАЛ – Троян, подчертавайки факта, че в някои звена на болницата ни (хирургията, АГ отделението) се лекуват пациенти от няколко области. На срещата присъстваха завеждащите отделения в МБАЛ – Троян, шефове на болници от областта, включително директорът на Ловешката областна болница д-р Тихомир Бенев и директорката на Специализираната белодробна болница в Троян д-р Цветомила Дудевска, шефката на Районния център по здравеопазване (РЦЗ) – Ловеч д-р Цветолюба Генкова. Присъстваха също кметът Минко Акимов и заместникът му Мариян Балев, троянската депутатка д-р Станка Шайлекова, областният управител Николай Нанков.

В ПОСЕЩЕНИЕТО НА ЗАМ.-МИНИСТЪР МИТРЕВ, съвпаднало с празника на св. Трифон Зарезан и св. Валентин, обаче нямаше нищо празнично - то бе максимално делово и целенасочено. Темата му – проблемите свързани със здравната реформа; и по-точно предизвикателствата пред общинските болници и конкретно пред нашата МБАЛ - Троян в настоящия момент на реформи и обща икономическа криза.


„ТРОЯН СИ ОСТАВА ЕДИН ОАЗИС на спокойствието в здравеопазването. Давал съм винаги за пример две общински болници в страната – в Троян и в Лом. Има и други, но тези две болници са еталон за устойчивост на добрите резултати”, заяви здравният зам.-министър. И след това даде стегнати и конкретни разяснения по най-болните проблеми на болничната реформа.

• ДЕЛЕГИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ СА ФАКТ, те играят роля на регулатор на болничната система и това е неотменимо. Но болниците ще могат да получават средства над тези бюджети, ако са заработили повече; което обаче ще става след прецизен одит – подобна е системата и в Англия.

• Д-Р МИТРЕВ ОТНОВО ПОДЧЕРТА, че в Троянската болница се лекуват пациенти от няколко области, а пациентският интерес е основно към две отлично работещи отделения – Хирургичното и АГ. В тази връзка здравното началство обясни, че с подготвяния нов здравен закон, който вече е минал на първо четене, делението на общински, областни и университетски болници отпада и положението на всяка болница ще се определя от интереса на пациентите към нея. В същата връзка бе и пояснението, че с новия закон и с министерската Наредба №40 се дава право за разкриване на сектори за продължително лечение, както и други възможности за по-пълно задоволяване на потребностите на хората и едновременно с това за печелене на допълнителни средства.

• ЗАМ.-МИНИСТЪРЪТ БЕ КАТЕГОРИЧЕН – януари и февруари са „два по-деликатни месеца” и болниците, включително МБАЛ – Троян, ще изпитат много остри финансови проблеми. Проблеми, свързани с общото тежко положение в здравния сектор. Светъл лъч за Троянската болница обаче е уреденият безлихвен заем, с който ще се покрият част от задълженията за тези първи месеци на годината. Д-р Митрев спомена още един хубав факт – че МБАЛ – Троян е влязла в списъка на болничните заведения от страната, които ще имат право да кандидатстват с проект за безвъзмездно финансиране до 5 млн. лв. за модернизиране на техниката и сградния фонд. Това е нова схема за 148 млн. лв. на Оперативна програма „Регионално развитие”, която се администрира от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), а конкретният бенефициент е Министерството на здравеопазването. Кандидатстването ще стартира през м. юли 2010 г.

• ПОДГОТВЕТЕ CV-ТА НА ТРИМА ВАШИ ЛЕКАРИ за надграждаща квалификация в Израел, обърна се към д-р Бамбов зам.-министърът. Специализациите ще са в елитни израелски болници (едната, в Йерусалим, била на уникално високо ниво) и ще са с продължителност от 3 до 9 месеца, а изискването към тримата специализанти е да знаят добре английски език. Специализациите са напълно безплатни, като нашата болница трябва да осигури единствено самолетния билет до Израел.

След направените разяснения д-р Митрев даде думата на троянските си колеги. И се постара да отговори изчерпателно на поставените въпроси, повечето съвсем не леки.

• ШЕФЪТ НА ХИРУРГИЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ Д-Р ПЕТЬО МАРИНОВ протестира срещу лимита по сега действащия стандарт за хирургична дейност, т.е. срещу ограниченията, вързващи ръцете на добри и можещи отделения като троянското, което може да прави много повече. Зам.-министърът не оспори казаното от д-р Маринов, но ясно посочи, че стандартите са проблем на съответната гилдия, в случая – тази на хирурзите, и че министерството приема стандартите, определени от гилдията.

• НЯКОЛКО ТРОЯНСКИ ЛЕКАРИ поставиха един от най-тежките въпроси – как ще се действа с неосигурените пациенти, които заради тежката икономическа ситуация в страната се очаква да стават още повече. „Много сериозен проблем, но министерството трудно може да повлияе на решаването му. Проблемът е пряко свързан с цялостното състояние на икономиката ни в момента и няма макроикономист, който да се ангажира кога ще започнем да излизаме от кризата. И няма да се лъжем – боят на неосигурените пациенти наистина нараства”, заяви зам.-министър Митрев. Проблемът обаче е на болниците и на Здравната каса. „Но ние не сме институция, която трябва да си търси вземанията. А преди се плащаше нещо след овладяване на пациента, независимо дали е осигурен”, репликира д-р Бамбов. „Наистина проблемът не е ваш”, съгласи се министърът, напомняйки обаче, че не е и техен (на министерството).

• Д-Р ВАЛЯ АЛЕКСАНДРОВА, ЗАВЕЖДАЩА КЛИНИЧНАТА ЛАБОРАТОРИЯ, пък попита дали не се мери с двоен аршин при сключване на договорите по клинични пътеки - т.е. дали някои болници не са толерирани за сметка на други. Д-р Митрев обясни, че сключването на договорите занапред ще зависи от резултатите от строги одити, които ще се извършват по напълно обективни критерии, а пък одиторите няма да са от района, където проверяват.

• ЗАВЕЖДАЩИЯТ АГ ОТДЕЛЕНИЕТО Д-Р МИШО ВАСИЛЕВ много остро се изказа срещу една негативна практика – лобизъм при определяне на стандартите както в акушеро-гинекологичната дейност, така и изобщо. Д-р Митрев не отрече, че лобизъм съществува (т.е. някои от по-големите болници дърпат чергата към себе си – бел. Г.М.), но бе категоричен, че стандартите трябва да се определят на базата на национален консенсус. И повтори, че основната роля тук е на лекарските гилдии, а не на министерството.

• ШЕФЪТ НА ИНТЕНЗИВНОТО ОТДЕЛЕНИЕ Д-Р МИРОСЛАВ ПЕТКОВ зададе друг въпрос, също опиращ до финанирането – защо не се плаща за преминалите спешно болни. Зам.-министърът отговори, че се обмисля идеята за спешните болни да се осигури допълнително финансиране в рамките от 20 лв. до 40 лв., за което обаче всяко интензивно отделение трябва да отговаря на определени изисквания (оборудване и др.). За останалите на интензивно лечение болни обаче начини за финансиране трябва да търсят съответните болници и отделения.

• УПРАВИТЕЛКАТА НА ТЕТЕВЕНСКАТА БОЛНИЦА Д-Р МАДЛЕНА БОЯДЖИЕВА зададе въпроса предвиждат ли се някакви преференции за болничните звена, намиращи се в тежки планински райони. Д-р Митрев отговори утвърдително – за подобни места ще бъдат отворени допълнителни финансиращи линии, но не по-рано от м. юли.

НАКРАЯ ДУМАТА ВЗЕ КМЕТЪТ МИНКО АКИМОВ, представляващ принципала на МБАЛ – Троян – Общината (100% от капитала на болницата ни е общинска собственост – бел. Г.М.). „Надявам се, че наистина ще отворят Оперативната програма „Регионално развитие” и нашата болница ще може да кандидатства с проект за 5 млн. лв. или поне за 3 млн. лв.”, заяви градоначалникът. Но след това продължи в доста по-минорен тон: „Дереджето на държавата е лошо и не вярвам в следващите 2 месеца болниците да получават пълно финансиране. И би трябвало да планирате ограничаване на разходите, защото досега МБАЛ – Троян има задлъжнялост от над 1 млн. лв., която през февруари и март може да надхвърли 1,5 млн. лв.”. „Приведохме на болницата 70 хил. лв. от общинския бюджет, вероятно ще приведем още – но тези пари трябва да се върнат, защото иначе бихме ощетили други важни дейности”, обясни г-н Акимов. Кметът завърши с препоръка към троянските медици: „Хубаво е да затегнете коланите, за да намалите задлъжнялостта”.

Генадий Маринов

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |