ЛИЧНО МНЕНИЕ: Убеден съм, че доста от хората ще предпочетат нас

* „Много ниските цени” винаги са свързани или с много голям компромис в качеството, или с търговски удари под кръста – т. нар. дъмпинг” * „Не е вярно, че в Троян няма големи вериги - ами „СВА”, ами „Народен магазин”

СТАВА МИ ДОСТА ОБИДНО, когато чета мненията на повечето от изказалите се (в рубриката „Общината пита, хората отговарят” – бел. Т21) за така наречените „големи вериги”, „дискаунтъри”, „МНОГО ниските цени” и т.н. От 15-годишния ми опит в търговията знам, че безплатен обяд няма и „МНОГО ниските цени” винаги са свързани или с много голям компромис в качеството, или с търговски удари под кръста – т. нар. дъмпинг, който освен че е нечестен, си е временно явление и води до фалит на доста местни производители.

ЯВНО ПОВЕЧЕТО ОТ ХОРАТА И ХАБЕР СИ НЯМАТ от търговия с храни. Обидно ми е, че слагат всички „квартални” магазини под един знаменател. Аз имам два хранителни магазина и въобще не се смятам нито за „олигарх”, нито пък че „тормозя бедните троянци и се облагодетелствам на техен гръб”. Средната надценка, с която работя, е 10-12%, но има и доста стоки като цигари, мляко и хляб с много по-нисък процент на надценката. Повярвайте ми – това въобще не е много. От тази надценка плащам заплати, осигуровки, ток, данъци и доста други разходи. Но както и да е – АЗ НЕ СЕ ОПЛАКВАМ. Дразни ме това, че постоянно се говори „пуснете” този, „пуснете” онзи. Че кой ги спира? Не знам защо Общината или някой друг трябва да им подсигурява?! Нали говорим за свободен пазар, конкуренция, равни условия за всички.

В ТРОЯН ИМА СВОБОДЕН ПАЗАР на терени и търговски помещения. Да си намерят, купят, построят и т.н. като всички останали търговци. Че мен някой да ме е „пуснал” някъде, да ме е стимулирал някак или пък да ми е намерил и осигурил „терен на оживено, възлово място”. Единият ми магазин е в гаража на баща ми, а другият го закупих от Общината след 7 години мъки и явяване на търг при наличието на конкуренти. Не смятам, че е работа на Общината да „пуска” този или онзи или да го стимулира някак, нито пък да го саботира.

ДОКОЛКОТО ЗНАМ ВЕРИГАТА „ПЛЮС” си е купила троянски терен на свободния пазар – браво. Чувам, че документите им вече са готови, но защо не почват да строят си е тяхна работа. Не е вярно, че в Троян няма големи вериги - ами „СВА”, ами „Народен магазин”?

ВЯРНО Е, че много клиенти ще предпочетат т. нар. „големи вериги”, лошо няма – свободен пазар. Но смятам, че там търговията и начинът на обслужване са други, там клиентът е НИКОЙ – плаща и заминава (кеш енд кери). Убеден съм, че доста от хората ще предпочетат нас – защото сме „на една ръка разстояние”, удобно е, отношението към всеки клиент е индивидуално, магазинерката познава почти всички и знае предпочитанията им, а да не говорим за ежедневните вересии…

И НАКРАЯ, ЗА РАЗЛИКА ОТ ВСИЧКИ „АНОНИМКОВЦИ”, аз ще си напиша името. Защото не ме е страх и не се срамувам от това, което говоря или върша!

Здравко Чоканов

15 коментара:

Анонимен каза...

Ами прав си е човека!

Анонимен каза...

Донякъде си прав,донякъде не!

Прав си че има хора които реват но не знаят защо и за какво!Някакви болни амбиции от дребно комплексарско ниво и стремеж да каже "Аз пазарувам от..."

Много еснафски пак звучи примера за стоките (цигари,мляко и хляб)с надценка под процента с който работиш,явно ти е болно че на тях няма как сложиш надецнка а са най-продавания продукт!

Защо като си така отворен не ми отговориш на следния въпрос:

Конкуренцията в целия свят,води до ПОВИШАВАНЕ КАЧЕСТВОТО на услугата и ПОНИЖАВАНЕ на цената,но в България и в ТРОЯН това не е така,защо?

ЩЕ ти кажа и нещо друго....В Европа в магазините има много наистина евтини стоки,не заради лошо качество а заради евтината им опаковка.
Попитай всеки студент ходил на бригада на Острова.Също така стоки с наближаващ изтичаш срок на годност(не казвам ИЗТЕКЪЛ),също се пускат на други цени-например плодовете в зависимост от състоянието им цената се намяла всеки ден,а в Троян докато не изгние не му се намаля цената,нищо че е престояла поне от седмица.
Говориш за обслужването в бъдещите големи и в сегашните по-малки...Тук просто ще си замълча,защото си мисля че не го казваш сериозно...
Примери ще ти дам за още много неща в нашия град
,за стоки от първа необходимост,как се продават ,на каква цена с какво качество и т.н....

Поздрави и успешен бизнес,

Момчил Влаховски

p.s.От кога търговциет са загрижени за пройзводителите и то за Българските пройзводители?

Анонимен каза...

Семейството ни пазарува предимно от магазин на Здравко Чоканов и потвърждавам това, което казва за отношението към клиента. Момичетата знаят предпочитанията ни, дават съвет. Продуктите ни удовлетворяват като качество и цена. Не мисля, че такива квартални магазини ще пострадат.

Анонимен каза...

Право е момчето, което говори за магазините в Англия. Колкото до този предприемач с двата хранителни магазина, много бих поспорил с него, но не по този начин. С писаници нищо не се променя. Пожелавам на гр. Троян на първо място да се построят поне 2-3 хранителни магазина от голямата верига, която завладява Българския хранителен пазар. Тогава пак ще си говорим, но на този етапе безмислено. А и книгата за версии не ми е никакъв стимул на мен, най- малкото защото имам достойнство и по- скоро бих стоял гладен откълкото да ме пишат по книгите за 2 хляба и едно мляко. Иначе цените са си факт, че са дебели за троянска община, никой не може да ме накара да мисля по друг начин. И местно да ви кажа предпочитам да пазарувам храна на по- ниски стойности, отколкото леличката зад касата ихидно да ми се усмихва и да плащам за нещо, щоето други мои санародници плащаш доста по- евтино. Троян се нуждае от цивилизация, но за сетен път съм на мнение, че Троянеца е като англичанина. Въпреки, че англичани живеят в Европа, те всячески се опитват да излягат от нея. Така и троянци, въпреки, че в цяла България е вече доказана ефективността на такива големи вериги хранителни магазини, тука се опитват да ни обяснат, че смисъл от тях много нямало. Е това е то троянеца си е троянец.

Анонимен каза...

Г-н Влаховски,
незнам дали знаете магазина ми, начина на обслужване и цените в него, но ще Ви отговоря на въпроса, тъй като мисля, че не сте ме разбрал правилно. Съгласен съм с Вас, че конкуренцията повишава качеството и понижава цената - това правило действа и сега. Но именно, ЛОЯЛНАТА конкуренция изисква хипермаркетите САМИ да си намерят място на Троянския пазар, а не някой да ги "вика", "пуска" или да им подсигурява "терен на оживено, възлово място, на преферентни цени". Това трябва да си е тяхна грижа, като на ВСЕКИ ДРУГ търговец.
А относно месните производители ???...
Да, загрижен съм за тях, тъй като точно те дават "хляб" на моите клиенти и на клиентите на бъдещите хипермаркети. Ако те фалират и хората останат без работа няма да има кой да пазарува, както при мен и моите колеги, така и в хипермаркетите.
С уважение: Здравко Чоканов

Анонимен каза...

Чоканов вие медийна зведа ли ще ставате или сте просто собственик на две магазинчета? Оставете хората сами да преценят какво им е нужно. А времето само ще си покаже, кой прав, кой крив. И ,,не знам" се пише отделно. Не става само с магазини, трябва и акъл.

Анонимен каза...

Спокойно хора - за всеки ще има хляб и място за търговия. Аз не живея от доста време в Троян, но съм силно ЗА съществуването на малките магазини. Не, че трябва да са само те, не ме разбирайте погрешно. Обаче като си напълнил една количка храна за седмица напред и се сетиш у вас, че си забравил да си купиш едно масло, не вярвам да палиш колата и да тичаш да обикаляш супермаркета за едно масло. Като се прибереш вечер и искаш един хляб, щото всичко друго си го напазарувал предварително, пак няма да се разкарваш. Малките магазини зареждат умерени количества продукти, което до някъде осигурява пресни продукти, поради бързото изчерпване. Имате ли идея в големите вериги какви са количествата и как се съхраняват. Някой от вас сигурно знаят, но за тези, които не знаят ще кажа, че са прилично запасени с продукти, на които стикерите за годност се подменят в складовете на магазините. Замразяват се продукти, които после се продават като ПРЕСНИ, а те вече НЕ СА. Отделно от това замразени продукти, които не трябва да бъдат повторно замразявани (сладолед, бутер-тесто и др.) се замразяват по няколко пъти, щото ги разнасят по складовете и си ги прехвърлят вътрешно по магазините. В Троян като има CBA да не би обслужването, качеството на стиките или избора на такива е добър. Нищо подобно. А и по повод на осигуряването на терен от Общината също съм съгласен, че всеки сам трябва да се оправя. И последно да кажа, че наистина цените на някои продукти в Троян са прилично повишени, но това не важи за всички. В Била килограм пастърма /не особено добра/ е с няколко лева по-скъпа от тази в троянските магазини. Отделно от това се продава предимно вакумирана - знаете защо :) Спокойствие и силна храна и всичко ще бъде наред.

Нели Генкова каза...

Искам хипермаркет в Троян. Даже считам за излишно да се дебатира по въпроса. Не познавам автора и не знам кои са магазините му. Но по отношение на горната "дискусия" - кофти ми е, когато някой анонимен се кара на човек, излязъл с името си.

Анонимен каза...

Нели, то и аз искам ОМВ, Лукойл, Дисниленд и 3Д кино, че да не водя детето у Софето, като не смятам за необходимо да се дебатира, ама няма. А кой с какво име пише е все тая. Поздрави, Ганчо Ганев, автор и на поста преди твоя.

Нели Генкова каза...

Имах предвид по-горния пост. Този над моя считам за симпатичен, особено заради финала си. Но въобще не е все тая кой с какво име пише!

Анонимен каза...

Оставете човека бе, какво го "захапахте" отвсякъде, та даже и правописни грешки му намерихте. Аз също твърдо съм за това големите вериги да са в Троян и да имаме тук всякакви екстри - МОЛ, хипермаркети, 3D кино, тунел под Беклемето, защо не и летище например. Работата е там, че тези неща са въпрос на бизнес. За да ги направи някой трябва да има изгода от това. След като ги няма значи не им е изгодно. А иначе съм съгласен с Чоканов, че всеки сам трябва да си извоюва позициите си. Между другото магазина му е доста добър.
P.S. Сори ако имам грешки в правописа :)

Анонимен каза...

Към "правописният критик":
Ти като си тръгнал да даваш акъл, само да ти кажа, че след "Чоканов" трябва да има запетая, "вие" се пише с главна буква и предполагам, че сте искал да напишете медийна звеЗда, а не "медийна зведа". Но както и да е, това тук не е литературен форум.

Анонимен каза...

Колкото по-голям избор от стоки ,толкова по-добре!
Пазар има за всичко и всички!
Не познавам беден търговец и едва ли има такъв.
Но е някак си егоистично подобно изказване от страна на господина с магазините.
Чул че може би евентуално някой някога някъде казал че е възможно да се появи интерес за построяването на даден тип маркет и пропищя веднага.Ясно е че човека се притеснява от конкуренцията,но ако е така силен и конкурентен както се описва,не виждам от какво се е уплашил толкова.
По целия свят малките магазини винаги ще ги има наред с големите.
Аз също не знам кои са магазините му,а и не се интересувам кой е собственика когато пазарувам дадена стока.
Но не е акоратен начина по който възроптава,особено за нещо което витае само в сферата на слуховете.

Поздрави

Анонимен каза...

Здравейте,
направо ми става смешно , като чета и се чудя защо всички си говорим за неща , които всеки от нас знае. Ясно е, че цените в Троян са едни от най-високите в България, ясно е , че нестава въпрос общината да подпомага големите вериги, а просто трябва да не им пречи, ясно е, че противопоставянето на пазара и на хипермаркета е искуствено за да се размие мнението на обикновения гражданин, ясно е , че Троян категорично изостава от другите градове даже и села, ясно е че с тези темпове скоро до никъде няма да стигнем и т.н.!
Приятни празници на всички!

Анонимен каза...

Към господина с двате магазинчета - имате известно право за дъмпинга, но също така и не сте прав. Големите вериги имат логистични центрове, които работят директно с производители и вносители. Сами разбирате, че като закупят от Захарни заводи Горна Оряховица 5 тона лукчета ще им ги дадат поне 5 пъти по-евтино, отколкото на вас, който ще купите 5 килограма. Другото което смъква цената са и "маймунките на клона" - едва ли ще ходите за въпросните 5 кг лукчета до Горна Оряховица. Или ще ги купите от местен склад, или от Ловешки, да речем. Е, тези складове не си ли слагат надценки!? Слагат, и още как! И плащаме тяхната, плащаме и Вашата. Относно веригите пак сте до някъде прав - прав, за Народния магазин. Относно СВА - тук става въпрос за троянска фирма, която ползва по някакви договорки бранда СВА. Като за нашия град се справят, бих казал, много добре, но спрямо колегите си от Русе и Велико Търново, които се опрират директно (или поне така пише на касовите им бонове), има значителна разлика.
За жалост, има неща, които не зависят директно от Вас и вашите колеги - типчен пример е хлябът, който е баснословно скъп. При положение, че конкуренция няма, нямате и вариативност в това отношение. Големите вериги, както може би знаете обаче си вкарват техни производи и там никой не може да им каже копче. За справка, попитайте какво стана в Ловеч.
Като завършек - клиенти ще има и за кварталните магазини, и за големите вериги. Разбира се, броят на първите ще се редуцира значитело, но това е животът. Хайде сега, тези, които са ходили по чужбините да ни кажат има ли там такива бакалии и колко са? И защо няма и т.н.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |