Застрахователи укриват доходи и не внасят осигуровки

* Шефът на НАП обещава: който до края на годината доброволно декларира укритото, ще получи минимални санкции; за останалите – максимални наказания и принудително събиране

75 000 ЛЕВА УКРИТИ ДОХОДИ от застрахователни агенти в региона са установили инспектори на Териториалната дирекция (ТД) на НАП в Ловеч, научихме от PR-ката на дирекцията Калина Радоева. 617  застрахователни агенти от Ловешка област са декларирали доходите си от застрахователните компании за миналата година като доходи от граждански договори вместо като приходи от свободни професии. Лицата не са се и регистрирали като самоосигуряващи се, както е редно. Всички те са получили съобщения от ТД на НАП и повечето – 511 души, са подали необходимите коригиращи и осигурителни декларации. По тях на застрахователните агенти са начислени осигуровки за 30 хиляди лева.

НА ЛИЦАТА, КОИТО НЕ СА СЕ ЯВИЛИ, са възложени 100 проверки и текат шест ревизии, които още не са приключили.  До момента от проверките са установени допълнително 28 хиляди лева невнесени осигуровки. Съставени са 245 акта за административни нарушения заради неподадените в срок осигурителни декларации. Санкциите по тези актове са за 17 хиляди лева.

ТЕЗИ ОТ ЗАСТРАХОВАТЕЛНИТЕ АГЕНТИ, които не са декларирали доходите си, могат да избегнат тежки санкции, ако до края на 2009 г. подадат данъчни декларации и обявят всички укрити от тях доходи за последните 5 години. Изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов обеща, че на доброволно деклариралите доходите си, ще бъдат наложени минимални санкции, но ще трябва да платят данъците си заедно с лихвите.

АКО ОБАЧЕ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА агентите не обявят доходите си, още в началото на следващата година ще им бъдат наложени максималните санкции – 500 лв. за първата неподадена декларация и по 1000 лв. за всяка следваща. Редом със санкциите, неплатените в срок  данъци ще бъдат събрани по принудителен ред.

1 Коментара:

Анонимен каза...

Дано!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |