СТАМЕНКА ДАМЯНОВА: Нека не се забравя – качеството има цена!

* Истински продукти, добра техника и технология, добър екип, много работа, постоянно обновяване и много любов, това е формулата за хубавия хляб според изпълнителната директорка на Хлебозавода * Няма да вдигаме цените, по-скоро може да ги свалим още

Стаменка Дамянова – чаровната и амбициозна изпълнителна директорка на „Хлебопроизводство и сладкарство” ЕООД (Хлебозавода) – Троян, е завършила Стопанската академия „Димитър Ценов” в Свищов (бакалавърска степен „Счетоводство и контрол” и магистърска „Счетоводство и одит на нестопански предприятия”). От три години е на работа в Хлебозавода – най-големия и най-авторитетен производител на хляб и хлебни изделия в района; първо е зам.-главен счетоводител, след това главен счетоводител, а от една година е начело на предприятието („Хлебопроизводство и сладкарство” ЕООД е изцяло частно предприятие, собственост на холдинг, който преди 6 години приватизира общинския хлебозавод). Г-жа Дамянова има и медицинско образование – фелдшер, и 10 години е работила като санитарен инспектор в системата на РИОКОЗ – Ловеч. Поводът за разговора ни с шефката на Хлебозавода е съвсем конкретен – намалената през миналата седмица цена на най-масовите хлябове („Добруджа” и „Типов”) и обвиненията, че в Троян ядем най-скъпия хляб, вината за което се хвърля върху най-големия хлебопроизводител. Подобни нападки бяха отправени и от трибуната на Общинския съвет.

   Нека почнем с трудния въпрос. Защо троянци ядат най-скъпия хляб – поне така говорят хората тук, но има и обективни факти, подкрепящи това мнение? Хлебозавода ли е виновен, конюнктурата ли в момента или някакви обективни дадености на малкия град?

-    Не, не може да се каже, че троянци ядат най-скъпия хляб. Но нека погледнем реалностите. Троян е доста отдалечен от районите, където се произвежда пшеницата – това първо. Второ, но най-главно – при нас, в троянския Хлебозавод, не се прави никакъв компромис с качеството, нашият хляб се прави само от висококачествено брашно. Друго – едно голямо предприятие, хлебозавод като нашия, има доста разходи, които не могат и не се крият (както се прави в някои случаи от малките фурни); при нас нещата са такива, каквито са – с плащането на данъците, с плащането на ДДС от порядъка на 12-14 хил. лв. месечно, на заплатите, върху които осигуряваме нашите 90 работници и служители. С други думи – ние не прилагаме някои „хватки”, които други производители използват, това е принципно положение. Но има и още нещо – ние, голямото предприятие, сме изложени на много по-сериозен контрол отвсякъде, от всички проверяващи органи и не можем да подценяваме никое от изискванията.

-    Искате да кажете, че в троянския Хлебозавод няма нищо „сиво”?

-    В живота няма бяло и черно – винаги истината е някъде по средата. Но при нас нещата са видими и предвидими – това е важното.

-    Миналата седмица свалихте цената на най-масовия хляб – „Добруджа”-та поевтиня с 10 ст., а типовият хляб с 5 ст., поевтиняха и някои други ваши изделия (хляб „Резина”, пита „Слънце”, пита цяла). И все пак троянци продължават да говорят, че купуваме много скъп хляб и че би могло цените да слязат още по-надолу. Как ще коментирате?

-    Ние не работим на загуба, но работим с много малка печалба. И нека не се забравя – качеството има цена. Ние не работим в гараж, а се стремим към европейските стандарти в бранша, получихме вече сертификатът за качество НАССР, гоним и по-високи цели. Ще дам един пример само опаковката на нашия хляб ни струва 5 ст., тя е от специален „дишащ” полиетилен КАС, по-скъп, но това е добрият стандарт и ние не го спестяваме на нашите клиенти. Друго – хлебопроизводството е трудоемко и се работи основно нощем, което допълнително се калкулира в цената. Да не забравяме и факта, че работим на ток, тъй като градът ни не е газифициран, което също влияе върху цената. Факт е, че нашите ценови нива са сходни с тези на другите хлебозаводи в района.

-    Нека погледнем към един слух, който се носи отдавна, още веднага след приватизацията на предприятието – че зад Хлебозавода стоят мутренски структури, че дебеловрати момчета причакват на входа на Троян дистрибуторите на хляб от други, нетроянски производители и силово ги връщат обратно; на сесията на местния парламент на 26 ноември пък общински съветник от опозицията подхвърли обвинението, че в Троян няма свободен пазар на хляба и че сте притискали конкуренцията, цитирам, „със заплахи за физическа саморазправа и чупене на техниката”. Коментарът Ви?


-    Глупости и клевети. Зад троянския Хлебозавод стоят хора, които здраво са стъпили на земята, работещи и милеещи за предприятието. В подкрепа на това ще дам едно безспорно доказателство – тези хора вложиха немалко средства за развитието на предприятието, инвестираха в обновяването и осъвременяването на сградите, в нови машини, в технологично развитие, в нови производства. Да не подценяваме и социалната политика – пряко адресирана както към работещите тук, така и към троянци изобщо, говоря за множеството дарения за детски градини, училища, спортни и културни прояви, благотворителни акции и т.н. Не смятате, че „мутри” биха се занимавали с подобни неща, нали?! Собственик на троянския Хлебозавод е дружеството „Троян 2002” (основните акционери са няколко) част от по-голям холдинг, а човекът от собствениците, с когото работя в Троян и който пряко се интересува от нашата работа е Иван Стойчев, той е наш земляк, родителите му са от Дебнево.

Сега по другите обвинения. Не е вярно, че в Троян не се продава хляб от външни производители; в търговската мрежа има хляб „Златна Добруджа”, който идва от Добрич, от Плевен има хляб резина и грахам, „Бонус” е от София, в Априлци пък продават хляб от Севлиево и т.н. И още нещо – неестествено евтиният хляб в някои големи търговски вериги е временен ход, после хлябът поскъпва, тоест цените стават реални, но PR-ефектът е постигнат. Държа да подчертая, че ние не се страхуваме от големите търговски вериги, защото се опираме на високото качество и разнообразието на нашата продукция.

-    Кажете нещо повече за продуктовата листа на „Хлебопроизводство и сладкарство” ЕООД – Троян?

-    Миналата година, на 25 ноември, направихме голяма изложба на нашата продукция в „Троян Плаза”. Ефектът бе много голям, а една от целите бе да се подчертае, че троянския Хлебозавод не произвежда само „Добруджа” и „Типов” и да отговорим с най-сериозния аргумент, произведеното от нас, на злонамерените слухове и откровените измишльотини. Както и да покажем, че Хлебозавода има дълга и богата история и традиции.

-    Нека поговорим за традициите и историята. Някои, включително и сред троянските управници, бяха срещу приватизацията на общинския хлебозавод, но това, което вие направихте за тези няколко години, ги опроверга. Какво точно се случи с троянския Хлебозавод след приватизацията?

-    Ако ги нямаше тези преди нас, заводът нямаше да го има. В речта си на споменатата изложба в „Троян Плаза” аз го казах много ясно, подчертах и ролята на дългогодишния директор на общинското предприятие Панко Панов, който има сериозни заслуги. Но дойдоха други времена и ако не се бяха появили тези нови собственици, здравомислещи, готови да инвестират в производството и да развиват завода, предприятието нямаше да го има. Не искам да звучи самохвално, но троянският Хлебозавод днес стои много добре, доста добре в сравнение с други подобни предприятия.

-    А днешната криза – как ви се отразява?

-    Усещаме я, трудно е, макар да се говори, че без друго може, но без хляб не може. Още преди кризата се отбелязаха тенденции на намаляване на потреблението на хляб. А сега, в кризата, нещата се задълбочиха; по принцип пък при нас зимният период е най-тежък и поръчките са най-свити. Големите ни потребители – хотелиерите, туристическият бранш – също имат проблеми и намаляват заявките.

-    Да се върнем при хляба – знае се, че вашият асортимент е изключително богат. Нещо по-конкретно?

-    В момента произвеждаме общо 63 вида хляб и хлебни изделия. 34 вида хляб  -тук влизат и различните разфасовки (например: грахам от 300 г и от 500 г.; малки питки – 60 г, 120 г, 150 г; багети – 110 г. и 220 г; и т.н. ), и 29 вида закуски, които постоянно обновяваме. Сега наближават Коледните празници и подготвили сме поредната приятна изненада за нашите клиенти – коледна питка с пара. Всъщност новостите са обичайна практика при нас. Видяхме, че най-свободна е нишата на диетичните хлябове и насочихме усилията си в тази посока; преди година направихме хляб „Хемус” – тъмен, с типово брашно, 400 г, и хляб „Здраве”. Като използвахме помощта на технолог от Австрия, подготвихме още три вида от диетичната серия – „Рогана”, царевичен хляб с кимион и австрийска багета. Съвсем наскоро пък бяха пробите за „Пурпурен хляб” (с уникалната червена пшеница, която вирее само в Южна Африка) и нови козунаци, подготвяме още един вид диетичен хляб, има и други новости, като за някои от тях си сътрудничим с наши партньори от бранша – „Техра” и „Льосафр България”.

-    Кажете ни няколко думи за техническото оборудване - какво е нивото на троянския хлебозавод в сравнение със сродните предприятия в страната?

-    Стоим доста добре. В момента започваме изграждането на ново силозно стопанство, климатизация и аспирация, сваляне нивото на тавана  в производствения цех (общо инвестицията е за над 400 хил. лв.). През м. септември се закупиха три нови машини за производството на закуски – тестоделителна, тестоокръглителна и тестомесачка, и по този начин ръчния труд в това звено бе сведен до минимум.

-    А как сте с кадрите?

-    Добре, имаме добри работници и специалисти, повечето са в най-добрата възраст (40-45-годишни). Но имаме добри кадри, защото предлагаме добри условия. Споменах вече за социалната политика на фирмата, в тази посока придобивките не са за подценяване (безплатна закуска, мляко и кафе за нощните смени, работно облекло, подаръци за празниците, хляб на преференциални цени, профилактични прегледи, нови съблекални и бани на европейско равнище, скоро ще отвори врати работнически стол и т.н.).

-    Нека завършим с въпроса как се прави хубавият хляб?

-    За това говорихме досега – с истински продукти, добра техника и технология, добър екип, много работа, постоянно обновяване. Но има още едно нещо, без което няма да се получи -  и много любов. Точно както е при нас, в троянския хлебозавод.

-    Плановете ви?

-    Още работа по качеството на продукцията – и на хляба, и на закуските. А в ценови план – няма да вдигаме цените, по-скоро може да ги свалим още.

Интервю на Генадий Маринов 

4 коментара:

puh4oo каза...

Браво на хлебозавода!!! Троянския хляб е един от най добрите!!!

Анонимен каза...

nai vkusniq hlqb,qjte si evtinite gadni hlqbove,deto sa po verigite

Железничаря каза...

Да, с добро качество е хляба им!
Проблема е, че и най-хубавото омръзва.А когато и цената е толкова голяма - НАГАРЧА!!!
Това за мутрите всички го знаем, а като че ли само Дамянова не го е чула!
...И какво е това качествено брашно, като на най-съвременнато мелница в региона, само на няколко км. от Троян кг. от него струва 20-30 стотинки само.Тяхното 1.30 лв. ли струва?
От години наблюдавам цената на хляба в една от веригите маг. в Плевен и тя винаги е в пъти по-малка от тази на хлебозавода.В големие градове е висока цената на малките производители-ВИНАГИ!!!Големите производители с машините за масово производство дават евтина продукция.Това последното Дамянова трябва да го е учила в Свищов.
...Направете си изводи за печалбата на хлебозавода!

Анонимен каза...

Ха, ха днес открих, т. нар. г-жа Дамянова - иначе Стменка Костадинова Митева. Съученичка от "Анастасия Димитрова" в Плевен. Доста далече е стигнала амбициозната посредственост от плевенските села :-)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |