Антикризисно: Кметът се срещна с бизнеса

* Минко Акимов: Заедно трябва да потърсим изход * Инж. Марин Радевски: Преди години Троян бе оазис, днес нещата са коренно различни * Инж. Иван Радевски: Професионалното образование в Троян е отчайващо ниско, влияе пагубно * Инж. Милко Вачев: Предишното ръководство на Троян го беше страх хората да не забогатеят и пречеше на бизнеса * Валя Букарева връчи папка с 15 конкретни предложения

ЦЕЛТА НА ТАЗИ СРЕЩА Е съвместно да потърсим начините, по които Общината може да помогне на троянския бизнес и на Троян за излизане от кризата. Така кметът МИНКО АКИМОВ започна встъпителната си реч пред собствениците и шефовете на троянски фирми, поканени от него на дискусия по проблемите, „свързани с последиците от икономическата криза, довела до затруднения в работата на фирмите, влошаване на финансовите им резултати и трайна тенденция на увеличаване на безработицата в общината с пункт и половина над средната за страната”. На срещата (18 ноември, зала „Форум”) присъстваха над 50 представители на сериозния троянски бизнес, сред които и шефовете на най-големите местни фирми – „Калинел”, „Софарма”, „Балканфарма”, "Вектор", „Мебел”, "Мултиимпекс", "ВиК - Стенето", "БКС", "Строител", "Димко 6" и др. В залата бяха и депутатката д-р Станка Шайлекова, областният управител Николай Нанков и заместникът му Сашо Данков, както и представители на Бюро по труда – Троян.

ГРАДОНАЧАЛНИКЪТ НАКРАТКО ОЧЕРТА икономическите постижения на община Троян за изтеклите две години от мандата: пътни и други ремонти по селата – „повече от за последните 10 години”; ремонт на някои възлови троянски улици; реконструкция на осем обществени сгради по фонд „Козлодуй” за над 3 млн. лв.; спортна площадка в СОУ „Св. Климент Охридски” за 100 хил. лв.; изграждане на паркинг (зад бившето кино); спечелени проекти за водните цикли на Троян, Орешак и Шипково за милиони левове; инвестиция на над 200 хил. лв. в мотополигона, осигурени извън общинския бюджет; ремонт на горялото училище в Дебнево; изграждане на дома за стари хора в Добродан; работа по биологичния цикъл на Пречиствателната станция за отпадни води; възраждане на футбола и баскетбола в Троян; спечелен проект за почти 1 млн. лв. за укрепване на свлачищата на стадиона и на т.нар. Римски път и др.

„НО ЖЕЛАНИЕТО МИ Е ДА ЧУЯ КЪДЕ ГРЕШИМ. Защото всеки греши – със сигурност и ние, и заедно трябва да потърсим изход”, заключи г-н Акимов, обявявайки, че кризата не си е отишла и 2010 г. ще е много по-тежка от настоящата, а общинският бюджет ще бъде свит с 30% (около 1 млн. лв. по-малко). Кметът припомни критиките, че Общината не е помогнала на фалиралите големи троянски предприятия - „Хемус”, „Машстрой”, „Елма”, „Унитех”; но риторично запита „Как да им помогнем?!” и сподели, че е провел срещи с ръководствата на всяко едно от споменатите предприятия, които не дали резултат; среща била проведена и с ръководството на изпитващия сериозни затруднения „Лесопласт”.

СЛЕД КМЕТСКОТО ВСТЪПЛЕНИЕ ДУМАТА ВЗЕХА бизнесмените и близо два часа говориха те – както за конкретните проблеми на своите фирми, така и изобщо за кризисната икономическа ситуация в Троян и страната.

ПРЪВ СЕ ИЗКАЗА СОБСТВЕНИКЪТ на най-голямото изцяло троянско производствено предприятие – ИНЖ. МАРИН РАДЕВСКИ от „Калинел”. „Преди години Троян бе някакъв оазис, но днес нещата са коренно различни”, заяви г-н Радевски. А проблемите, които едрият троянски предприемач очерта, бяха в няколко посоки. На първо място – стратегическата липса на газификация, което е спънка както за повечето тукашни предприятия, тъй и за бъдещите инвеститори. „Не виня никого, но колкото по-скоро в Троян имаме газ, толкова по-бързо ще тръгнем напред”, обясни инж. Радевски. Вторият голям проблем – доскоро в Троян имало много работа, безработицата спаднала под санитарния минимум и това довело до своеобразен работнически диктат и до спадане на качеството на работната сила. Сега безработицата е висока, но пък лъсва друг проблем – отчайващо ниската квалификация и острата липса на кадри с прилична техническа грамотност. „Явно ниското качество на работната сила е една от причините за фалита на троянските предприятия”, коментира водещият троянски предприемач. Трето – липсата на квалифицирани кадри е в пряка връзка с ниското ниво на професионалното образование в района. „След няколко години Троян ще е изключително зле откъм технически кадри – затова са нужни спешни мерки за повишаване нивото на професионалното образование”, тревожно подчерта г-н Радевски. Той даде и конкретен пример – нов работник, завършил техническа специалност в троянския Механотехникум (ПГМЕТ) не знаел какво е … шублер; друг възпитаник на същото техническо училище не знаел пък каква фигура е …трапецът?!

ИНЖ. МАРИН РАДЕВСКИ ПРИПОМНИ и една своя теза, която наскоро сподели и на срещата със социалния министър Тотьо Младенов – не е трагедия, че фалираха точно тези предприятия, купени за жълти стотинки, живеещи в някакъв измислен свят и неработещи както трябва. Бизнесменът остро постави и друг въпрос, свързан с планираното закриване на Троянската митница – че в Троян задължително трябва да остане поне изнесен митнически офис или няколко служители, без което троянската икономика ще изпитва допълнителни и с нищо неоправдани затруднения.

„И ВСЕ ПАК АЗ СЪМ ОПТИМИСТ за излизане от кризата, в Западна Европа този процес вече започна, след около 6 месеца ще започне и при нас”, заключи инж. Марин Радевски.

РЯЗКО ЗА НИСКОТО НИВО на професионалното техническо образование в Троян се изказа и управителят на „Мебел” ИНЖ. ИВАН РАДЕВСКИ. „На този въпрос трябва да се обърне сериозно внимание, той влияе пагубно на икономиката ни”, заяви г-н Радевски и призова за организиране на среща с ръководството на ПГМЕТ – училището, чиято задача е да снабдява с кадри троянските предприятия.

ОСТРО КРИТИЧНО БЕ ИЗКАЗВАНЕТО на собственика на „Фитофарма” (Орешак) ИНЖ. МИЛКО ВАЧЕВ. Той започна минорно: „Оазисът Троян стана пустиня”. А основното му питане, насочено към кметската администрация, бе: ясно ли е къде са стопанските зони на нашия град и по-точно – защо досега не са очертани такива зони, които да дадат яснота както на местните предприемачи, така и на външните инвеститори. Г-н Вачев упрекна Общината, че досега не е уточнила тези зони и заяви, че нейният (на Общината) ангажимент се изразява в подготовка на инфраструктурата на зоните (водоснабдяване, електрификация и т.н.). Бизнесменът подчерта и нуждата от разширяване на географията на местната икономика; с други думи – базиране на фирми по селата, където има подходящи терени и помещения. „Общината има редица сгради в селата, да ги предостави на бизнеса срещу ангажимента да развиват производствата си и от това ще спечелят всички”, обясни инж. Вачев. Според собственика на „Фитофарма” разширяването на географията на бизнеса ще спомогне и за връщане на хората в малките селища и за преодоляване на демографската криза.

ИНЖ. МИЛКО ВАЧЕВ НЕ БЕ ОПТИМИСТ за излизане от кризата, дори прогнозира, че ще става още по-зле. „В Троян предстои нова криза. Защото идва времето, когато нашият бизнес ще трябва да отговори на изискванията на европейската директива и няма да успее. Тогава кризата ще е страшна и не съм оптимист”. Бизнесменът отправи още една препоръка към общинското ръководство: „Обиколете района, селата и влезте във всяка една фирма – така ще добиете реална представа за нашите проблеми.

„ТРОЯНСКИЯТ БИЗНЕС Е ЗАГУБИЛ ДОВЕРИЕ В ОБЩИНАТА”, каза още г-н Вачев, но уточни, че това е станало при предишната кметска администрация. „Предишното ръководство на Троян го беше страх хората да не забогатеят и пречеше на бизнеса”, заяви бизнесменът. Инж. Вачев апелира и за отваряне в общинската администрация на „бърза писта за бизнеса”, която да обслужва скоростно и преференциално инвеститорите.

СОБСТВЕНИКЪТ НА ХОТЕЛСКИ КОМПЛЕКС и председател на Комисията по икономика в местния парламент ЙОРДАН ДАНКОВ постави друг важен въпрос – че Общината трябва да съдейства за изготвяне на демографски анализ на община Троян. Без да се знае какъв е човешкият ресурс и какви са тенденциите в тази посока, трудно могат да се правят икономически планове и да се привличат инвеститори, заяви г-н Данков.

МНОГО ВНИМАТЕЛНО ОТ ВСИЧКИ БЕ ИЗСЛУШАНО изказването на изпълнителната директорка на „Балканфарма – Троян” ВАЛЯ БУКАРЕВА – която наскоро на страниците на Т21 и в сайта на вестника отправи много остри критики към настоящото общинско ръководство. Г-жа Букарева заяви, че без изготвянето на SWAT-анализ (описване на силните и слабите страни) на община Троян, правенето на икономически планове и разчети е празна работа. Шефката на голямото фармацевтично предприятие бе подготвила и папка с 15 конкретни предложения, която връчи на кмета Акимов (15-те предложения на г-жа Букарева ще публикуваме отделно – бел. Т21).

СОБСТВЕНИЧКАТА НА „МУЛТИИМПЕКС” ПЕНКА ЦОЧЕВА обърна внимание на друг проблем – че при големите поръчки в Троян се избират само външни фирми, от което местният бизнес, който си плаща данъците в Троян и който осигурява работни места за троянци, е сериозно ощетен. Г-жа Цочева призова общинското ръководство да намери начин за подкрепа на местния бизнес – например чрез лобиране местни фирми да бъдат наемани като подизпълнители при реализацията на големите инфраструктурни проекти.

ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ДИРЕКТОРКА НА „СОФАРМА” (ВРАБЕВО) ТОДОРКА БЪЧВАРОВА обаче даде малко по-различен и по-самокритичен тон на разговора. Г-жа Бъчварова отправи критика към местния туристически бизнес, един от определящите за общината, с конкретен пример – наскоро фирмата й решила да организира среща на колектива (т.нар. тимбилдинг) в някой от тукашните туристически обекти. Оказало се обаче, че в Троянско цените за тази услуга били нереално високи и „Софарма” избрала за тимбилдинга база в Арбанаси. „В кризата не е нормално да се надуват цените, а обратното”, коментира директорката.

НА ФИНАЛА НА СРЕЩАТА ДУМАТА ВЗЕХА ГОСТИТЕ. Областният управител НИКОЛАЙ НАНКОВ сподели, че редица от проблемите на троянската икономика са проблеми на цялата българска икономика и решението на някои от тях опира до законодателни корекции. Г-н Нанков даде уверение, че се е застъпил за запазването на митническа структура в Троян и има уверение от министерството, че тук ще бъдат оставени две изнесени митнически бройки. Губернаторът обясни, че според закона за обществените поръчки не могат да се толерират фирми на географски принцип; изходът за включването на местни троянски фирми в големите проекти е чрез създаване на обединение (консорциум) между тях, който да може да печели конкурсите.

НАРОДНАТА ПРЕДСТАВИТЕЛКА И НАША СЪГРАЖДАНКА Д-Р СТАНКА ШАЙЛЕКОВА даде уверения, че целенасочено ще работи за каузата на троянския бизнес, но й трябва известно време за постигане на нужните контакти в националната изпълнителна власт. Г-жа Шайлекова призова към създаване на троянско Сдружение на работодателите, което би могло да постави и успешно да защити исканията на местния бизнес.

КМЕТЪТ МИНКО АКИМОВ ЗАКРИ СРЕЩАТА, напомняйки че общинската управа се нуждае от конкретни предложения, каквито на тази среща дала само г-жа Букарева. Градоначалникът подчерта, че подобни срещи ще се организират и занапред и препоръча създаване на консултативни групи.

Генадий Маринов

П.П. Очаквайте утре – пълния текст на 15-те предложения за справяне с кризата, връчени от изпълнителната директорка на „Балканфарма – Троян” Валя Букарева на кмета Минко Акимов.

8 коментара:

Анонимен каза...

хахахахахахахаххахахахахахахахахах

Анонимен каза...

Тези си чешат езиците само..... Фалита на големите фабрики беше умишлен...

Анонимен каза...

И не е swat, a SWOT анализ - анализ на силните и слаби страни, на възможностите и заплахите.
(Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats)

Анонимен каза...

Мекици!

Анонимен каза...

Браво на госпожа Букарева. Повече хора трябва да действат така.

Анонимен каза...

КМЕТА ТЪРСИ РЕШЕНИЕ НА КРИЗАТА В ГРАД ТРОЯН, ПЪРВА ПОЗИЦИЯ Е СЪКРАЩЕНИЕ НА 50 % ОТ ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ В САМАТА СГРАДА НА СБЩИНА ТРОЯН: НА ДВА -ТРИМА СЛУЖИТЕЛИ ИМА НАЧАЛНИК.
ТЕЗИ СЛУЖИТЕЛИ КОИТО ОСТАНАТ ДА БЪДАТ ПРЕСЯТИ ТОТАЛНО В ОТНОШЕНИЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ И СЪОТВЕТНО РЕЛИАЛИЗАЦИЯ;ЕТИКА И МОРАЛ.В МОМЕНТА ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ Е НА НИВО " МАХЛЕНСКА КРЪЧМА".
бИЗНЕСА ЗА ДА СЕ РАЗВИВА В ТОЗИ КРАЙ НЯКОЙ ТРЯБВА ДА МУ РАЗРЕШИ,Т.Е ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ТРЯБВА ДА Е ТОЛКОВА ГЪВКАВА,ЧЕ ВСЕКИ ВЛЯЗАЛ ИНВЕСТИТОР НА ТЕРИТОРИЯТА ИЛИ МЕСТНИТЕ БИЗНЕСМЕНИ ДА НЕ ЧАКАТ ПО ЕДНА И ПОВЕЧЕ ГОДИНИ НЯКОЙ ГЛАВЕН АРХИТЕКТ / ПЪРВИ ПРОБЛЕМ НА ОБЩИНА ТРОЯН -ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 14 ГОДИНИ НЕ СЛУЧИ НА ПРОФЕСИОНАЛЕН ГЛАВЕН АРХИТЕКТ ,А САМО НА ЧИНОВНИЦИ/ ДА ИМ ИЗДАДЕ РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОЕЖ ИЛИ ОСТАНАЛИТЕ СЛУЖИТЕЛИ В ДИРЕКЦИЯ ТСУ ДА ИСКАТ РАЗРЕШЕНИЯ ДОРИ И ОТ "СВЕТИЯ СИНОД" ,ЗАЩОТО СЪЩИТЕ СА СЕ ВЗЕЛИ ЗА "ГОСПОД".
КМЕТЕ,ПЪРВО СИ ОПРАВЕТЕ СОБСТВЕНАТА КЪЩА/оБЩИНАТА/ И ТОГАВА,ЩЕ МОЖЕ ДА ТЪРСИМ РЕШЕНИЯ НА ПРОБЛЕМИТЕ. " СЪС СТАР КУРВИ ,НОВ БЪРДАК СЕ НЕПРАВИ", А ВИЕ ГИ ИМАТЕ В ИЗБИЛИЕ В АДМИНИСТРАЦИЯТА".В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ МИ ПРАВИ ВПЕЧЕТЛЕНИЕ ,ЧЕ В ИНФОРМАЦИОННИЯ ЦЕНТЪР СА СЪБРАНИ СЛУЖИТЕЛИ ОТ КОМУНАЛНИ УСЛУГИ,ТАКОВА Е НИСКО НИВОТО ИМ ,ЧЕ НЯМАМ ДУМИ.
ПОЗДРАВЛЕНИЯ НА бУКАРЕВА,А ЗА ОСТАНАЛИТЕ БИЗНЕСМЕНИ -НАПЪНЕТЕ СЕ ОЩЕ ЗА ДА БЪДЕТЕ НАИСТИНА ТАКИВА.

Анонимен каза...

Собственика на турристически обект чичо Данчо Данков...Умна мисъл му дошла...
Я да го попитам тоя така интелигентен човек дали знае хората работещи в хотели в Троян,каква заплата получават?Как му звучи 300-350 лв за администратор,колко получават по другите звена,колко от тях изобщо имат нужното образование и квалификация?
Как хора с образование и опит в туризма работи ли по-големите курорти в България и най-важното искащи да работят в родния си град биха застанали на ръководна позиция в даден хотел и срещу уменията които имат да получат и адекватно заплащане?

Я да те чуя баш хотелиера ,как ще отговориш на този въпрос?

Анонимен каза...

Вярвайте ми това което Г-жа Букарева е представела като антикризисна програма ще намери начин и вазможност да го риалезира. Познавам я изключително добре. Тя е човек на действията и реализациата. Дано само Г-н кмета не захварлил някъде предложенията. Вярвайте ми ако в този град има повече хора като нея нещата ще бъдат съвсем различни. Г-н кмете поучете се Кмета на гр.Перник, със сигурност ако положи тази общена съвсем малко усилия нещата ще бъдат съвсем други. Корупцията е безгранична на всякъде.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |