В ТД на НАП - ръст на приходите за полугодието


ОБЩО 40, 5 МИЛИОНА ЛЕВА са постъпленията от данъци и осигуровки за първата половина на 2009 г., научихме от PR-ката на Териториалната дирекция (ТД) на НАП в Ловеч Калина Радоева. С 2 млн. и 441 хил. лвева повече са приходите в сравнение със същия период на 2008 г., като ръстът към 30 юни 2009 г. е 6, 40%. Очаква се в края на годината този ръст да се запази.

ПОСТЪПЛЕНИЯТА КЪМ ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ от данъци бележат ръст с 29,37% и са 14 млн. и 542 хил. лева, като увеличението на данъчните приходи е с 3 млн. и 301 хил. лева. С 3 млн. и 333 хил. лева повече пък са приходите от ДДС. Над 1 милион лева повече са направените вноски от данъци върху доходите на физически лица за шестте месеца на 2009 г. в сравнение със същото полугодие на 2008 г. Намалели са единствено постъпленията от корпоративния данък от нефинансови предприятия и от други данъци по Закона за корпоративното подоходно облагане, както и от наложени глоби.

С 58 713 ЛЕВА ПОВЕЧЕ са внесените данъци върху доходите на едноличните търговци, практикуващите свободни професии и назначените на граждански договори. Постъпленията от данъци върху хазартни съоръжения също са се увеличили в сравнение с полугодието на 2008 г. - с 23 100 лв.

ПРИХОДИТЕ ОТ ОСИГУРОВКИ са 25 млн. и 996 хил. лева. Най-голямо перо – 16 млн. и 428 хил. лева, са вноските за Държавно обществено осигуряване (ДОО). Към Националната здравно-осигурителна каса са постъпили 6 млн. и 674 хил. лева, които са с 1 млн. и 545 хил. лева повече от за шестте месеца на миналата година. С 215 хил. лева повече са и приходите от Допълнителното задължително пенсионно осигуряване, каквото плащат родените след 1 януари 1960 г. Въпреки икономическата криза и последиците от нея, постъпленията от данъци и осигуровки в ТД на НАП в Ловеч са се увеличили, отчитат от приходната администрация.

КАК СЕ ОБЯСНЯВА ТОВА УВЕЛИЧЕНИЕ? «Колкото и парадоксално да звучи, кризата понякога се оказва здравословна за данъчните постъпления», коментира г-жа Радоева. Причината е следната - затихващата икономическа активност и намалелите инвестиции в строителството водят до много по-ниско възстановяване на ДДС; и тъй като това е данъкът с най-голям дял в общия размер на приходите, за НАП ситуацията около него се отразява в по-добри абсолютни стойности на данъчните постъпления.

НО СПРЯМО ГОДИШНИЯ ПЛАН ЗА 2009 Г., който е завишен в сравнение с 2008 г. с 24% (или с 18 млн. и 952 хил. лева), като цяло се очаква неизпълнение на планираните приходи. Най-голям дял неизпълнение се очертава в частта на ДОО, което за полугодието на 2009 г. изостава от плана с 2 млн. и 419 хил. лева. Тази тенденция също се дължи на изменението на икономическата среда в условията на финансова криза.

«ТАКИВА СА ЦИФРИТЕ, ТОВА Е РЕАЛНАТА КАРТИНА – с ръст спрямо 2008 г., но с неизпълнение спрямо завишения план за 2009 г.! Притеснително е и изоставането в осигурителните приходи както при нас, така и в цялата страна”, обобщи PR-ката на ловешката приходна агенция.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |