Осветиха новия храм в мах. Длъжковска

* Църквата „Св. Богородица – Достойно ест” е единствена
 в Ловешката епархия с това име
Вяра
Новооткритата църква "Св. Богородица - Достойно ест" в мах. Длъжковска, сн. Деси Вутова
Ловчанският владика дядо Гавриил извърши освещаването
Първата служба в храма в мах. Длъжковска, 11 юни 2016 г.
При освещаването
НА 11 ЮНИ, деня на прослава на светото изображение „Св. Богородица – Достойно ест”, бе открит едноименният храм в мах. Длъжковска на с. Горно Трапе, Троянско. Освещаването извърши Ловчанският митрополит Гаврил в съслужение с архм. Антим, протосингел на Видинската митрополия, отците Марин Божков и Станимир Маринков от троянския храм „Св. Петка” и отец Кънчо Кабадийски от Ловеч. В словото си след службата дядо Гавриил припомни чудната история, дала началото на празника „Св. Богородица – Достойно ест” и подчерта, че и на това място вече ще се слави името на Бога и св. Богородица.

ХРАМЪТ в мах. Длъжковска бе построен по инициатива и със средства на сем. Йоана и Владимир Деневи от София. Като мястото не е случайно – родът на г-жа Денева е именно от тази живописната троянска махаличка. Първата копка на новата църква „Св. Богородица – Достойно ест”, която е единствена в Ловешката епархия с това име, бе направена на същия ден (11 юни) миналата година.

Т21
Снимки: Българска патриаршия

Още по темата:

1 Коментара:

Милко Станчев каза...

Поздравления за сем. Деневи ! Не заради ктиторството, за това ще отсъжда Онзи, на небето, а заради избраната архитектура!
Най-после да видя нова църква в средновековен стил.Красота!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |