Биоферма „Данчеви” и хижа „Амбарица” – с номинации за награди

* Фермата на Росица и Иван Данчеви  в с. Добродан е първата и все още най-голямата биоферма за млечни крави в България * Хижа „Амбарица” е доказателство, че туризмът може да съществува в хармония с природата
Отличници
ОЩЕ ДВЕ троянски номинации за Годишните награди на Българска Фондация Биоразнообразие - в категорията „Подкрепящи биоразнообразието бизнеси” са предложени Биоферма „Данчеви” в с. Добродан и Хижа „Амбарица” на Ема Гатева (вече писахме за номинацията посмъртно на големия български пътешественик и защитник на българската гора Миро Нанков в категорията „Активист за природата” - бел. ред.).

В ТАЗИ КАТЕГОРИЯ се номинират „бизнеси, които не само не оказват отрицателни въздействия върху природната среда, а чрез дейността си подпомагат опазването или възстановяването на отделни видове или местообитания и/или имат специални програми или даряват за природозащитни дейности и граждански инициативи. Това могат да са както големи корпорации и малки фирми, така и земеделски производители и ферми, разположени в територии с висока природна стойност”.

***

Биоферма „Данчеви”, с. Добродан, община Троян

Фермерите Данчеви от с. Добродан, община Троян
Фермата на Росица и Иван Данчеви се намира в с. Добродан, община Троян. Това е първата и все още най-голямата биоферма за млечни крави в България, сертифицирана от 2003 г. Няколко години поред Иван Данчев беше награждаван за най-добър биофермер на България. Данчеви гледат 110 млечни крави, 75 млади разплодни женски животни и 68 телета за угояване. Годишното производство на сурово мляко на фермата е 524 537 кг (за предходната 2014 г.). Обработваемата земя на фермата към момента е 600 дка естествени ливади и пасища и 600 дка фуражни култури.

През последната година фермата с помощта на разработен проект инвестира в комбинирана инсталация за производство на топла вода от ВЕИ – слънчеви колектори, топлообменник, който използва топлината на фреона от хладилната вана с млякото и пелетна горелка. През изминалото лято топлата вода, изразходвана за миене във фермата (почти 1000 литра на денонощие), се получаваше почти изцяло от слънчевата енергия.

Хижа „Амбарица” на Ема Гатева

Хижа "Амбарица" на Ема Гатева в Троянския Балкан
Хижа „Амбарица” се намира в Северните склонове на Стара планина в местността Дълги дял, източно от връх Момина могила. Състои се от две сгради – стара и нова хижа, които са водоснабдени и електрифицирани, като отоплението е с печки на твърдо гориво. Хижа „Амбарица” е гостоприемно място, което се намира в район, който предоставя прекрасни условия както за летен, така и за зимен туризъм.

Собственичката на хижата Ема Гатева (тук трябва да направим уточнение, че става дума за стопанката наемател, хижата е държавна собственост и е в системата на БТС - бел. ред.) е приела за своя кауза да вдъхновява и да увлича хората, в чийто живот планината заема специално място. Тя популяризира устойчивия туризъм, свързан със запазената природа на Централен Балкан. С помощта на доброволци хижата е възстановена и готова да приема нови гости.

През м. юли в хижа „Амбарица” се организира и незабравимия „Фестивал на боровинките“. Събитието се нарича така, тъй като китната хижа е разположена в един от най-богатите масиви на диви боровинки. Това събитие съчетава планинската разходка с различни забавления, игри, филми и дискусии, свързани с природата и планините на България. Хижа „Амбарица” е поредното доказателство, че туризмът може да съществува в хармония с природата.

Когато става дума за опазване на природата и моето участие в тази област, има едно нещо, което е мъничката ми гордост - разритах едно бракониерско свърталище. В такова бяха превърнали хижата, не бяха успели да си съберат всичките муниции, когато дойдох тук, та се наложи да предам в полицията една голяма торба с патрони. Вече е различно. Днес се надявам Амбарица да не е единствената хижа, в която няма оръжие, написа в страницата си във фейсбук по повод номинацията Ема Гатева.

***

ПРИСЪЖДАНЕТО на годишните награди на Българска Фондация Биоразнообразие се организира в рамките на проекта „За Балкана и хората”, който се реализира в района на Западна и Централна Стара планина в партньорство с шест български и четири швейцарски общини и се финансира от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Категориите са пет – „Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието”, „Най-добър журналистически материал, свързан с опазване на дивата природа”, „Активист за природата”, „Политик с най-голямо внимание към българската природа”, „Подкрепящи биоразнообразието бизнеси”.

ОСВЕН НАГРАДАТА, присъдена от експертно жури, във всяка от категориите ще бъде връчена и награда на публиката, определена с нашите гласове - гласуването се извършва в страницата „Годишни награди за биоразнообразие 2015” във фейсбук и вече върви. Победителите и от избора на журито, и от избора на публиката ще бъдат обявени на официалната церемония в клуб „Перото” в НДК - София на 25 ноември 2015 г.

Т21

Гласувайте за биоферма "Данчеви" и

за хижа "Амбарица" - ТУК
Гласуването продължава до 18:00 ч. на 24 ноември 2015 г. 
Начало

Още по темата

10 коментара:

Анонимен каза...

Къде могат да се купуват продукти от фермата?

Анонимен каза...

Тая, Ема, не заслужава номинацията, според мене е мъжемразка, ако ли не- лесбийка - това ми е впечатлението при посещението ми на хижата през лятото-намръщена, неучтива,нагла-изгони ни от салона в 19.30 часа, защото там щели да нощуват нейни гости,при положение,че хижата беше празна...На забележката ми получих следния отговор: докато съм на тая хижа,ще става каквото аз кажа...Имаше и други нередности, но спирам до тук...Спокойно троянци, от Варна съм - не съм пристрастен-такива бяха фактите...

Анонимен каза...

http://www.karieri.bg/k3/management/2651917_koi_sa_nai-dobrite_rabotodateli_na_2015_g/

За троянския Калинел ли става на въпрос?

Анонимен каза...

Аз пък съм от Марс, но редовно следя троянските новини ;)

Анонимен каза...

А бе Генади ти пак не си в час.В общински съвет става цирк а ти мълчиш

Анонимен каза...

Папарака: Ей,5-ти тук да не ти е информационна кантора не стига че Генади отразява всичко интересно в града ами го и критикувате. Той е още тук в салона,ти искаш новина. Ще я получиш,ама е сам ,не може да смогне.
Като бързаш надникни в другите троянски сайтове.

Анонимен каза...

Генади отразява всичко, но както му изнася. Наистина голям цирк. Гледах записа сега. Поне има избран прецедент. А циркът предстои, лошото че на гърба на троянци.

Анонимен каза...

Може и да е на гърба на троянци, те го заслужават, но по-важното е, че ще е на г*за на Дона!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Браво на тези хора - ферма "Данчеви"!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |