„Усмивка” - 40 години срещи с песента

* На сцената една до друга застанаха Атанаска Ненковска и Светла Червенкова, всяка от които е вложила точно по 20 години от живота си, за да я има троянската „Усмивка”
Юбилейно
И както се полага за рожден ден, и то юбилеен, имаше голяма рожденическа торта със свещички
НА 6 НОЕМВРИ читалищният салон се огласи от „евъргрийни” и от нови песни на вокална студия „Усмивка”. За честването на 40-годишния юбилей на формацията се събраха настоящи и бивши „усмивки”, родители, музикални съмишленици – композитори, текстописци, аранжори. Момичета, дошли си за концерта от различни градове и професии, цитирани емигрантски писма, премахната граница между сцена и публика – всичко това потвърди, че „Усмивка” не е просто вокална група за талантливи деца, а общност. Спомени и привързаност за цял живот. На сцената една до друга застанаха Атанаска Ненковска и Светла Червенкова, всяка от които е вложила точно по 20 години от живота си, за да я има троянската „Усмивка”. Сърдечният и приказлив Андрей Дреников призна от мястото си в читалищния салон за първоначалните си притеснения ще може ли някой да наследи Атанаска и публично се обясни в любов и на двете.

СПОМНЯМ си началото, първите „Пламъчета алени” (тогавашното име на групата) на Атанаска Ненковска – момичетата от випуска преди моя. Израснахме с песните им, но сега се чудя: как Атанаска е успяла с една училищна група да постигне такава хармония на гласовете и такова звънко пеене. И да направи от своите „пламъчета” истински звезди в очите на нас, ученическата публика. После сигурно е било по-трудното – да се запази направеното, да се отглеждат поколения пеещи деца и летвата да се държи все така високо вдигната. А след това да предаде щафетата на точния човек. Знам, че на Светла Червенкова не ѝ е лесно да балансира между музикантския си професионализъм и сценичните моди, че винаги е държала на стойностната музика и стойностния текст и е знаела къде точно да сложи границата, за да не изневери на добрия вкус. Казва, че много нейни колеги музикални педагози, както и автори – композитори и поети, споделят едно и също мнение: децата трябва да пеят песни, съобразени с тяхната възраст и певчески възможности. Принципът ѝ е “Усмивка“ да следва това.

"Усмивка" с усмивки на сцената, Троян, 6 ноември 2015 г.
ПРАЗНИЧНИЯТ концерт беше последен от поредица музикални събития, посветени на юбилея. През годината вярната троянска публика беше поканена на концерт на „големите усмивки” - вокална формация RhythMix, на концерт с песни от филми и на концерт на абитуриентката Габриела Пътова. Специален подарък за годишнината е новият диск с 12 песни, всички написани специално за състава – девет нови и три презаписани. В салона бяха някои от техните автори: Андрей Дреников, Димитър Атанасов, Здравко Младенов, Нина Чилиянска. Други не можаха да дойдат поради ангажименти, но изпратиха поздравления за децата. Събитието и дискът са финансирани със средства, събрани от концертите на „Усмивка” през годината, както и с помощта на Община Троян и фирма „Калинел“. Читалище "Наука -1870 г." беше не само домакин, но и важен съмишленик на концерта, като в екипа се включиха Маргрет Креклешка, чиято беше сценографията, и отговарящият за мултимедията Свилен Димитров. За празничното настроение много допринесе и изборът на водещ – Светла Червенкова беше поканила ловешката си колежка и опитен комуникатор с публиката Юлияна Близнакова.
Светла Червенкова

ПОПИТАХ Светла защо на Троян му е нужна „Усмивка” и през следващото десетилетие. Отговорът ѝ: „Защото тя събира децата, среща ги с песента, с музиката като изкуство, създава приятелства”.

Нели Генкова-Маринова
Снимки: Бистра Кръстева
Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Все е било, но Троян да има председател на Общински съвет с прякор "Тъпото" не е било. Боже опази!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |