За 100-годишнината на патрона

* „Професорът издига ясно и недвусмислено керамиката в България от сферите на занаятчийството и битовата приложност в
 художествено изкуство”
НГПИ „Проф. Венко Колев” 

Галерията на НГПИ "Проф. Венко Колев", Троян
ХУДОЖЕСТВЕНАТА гимназия в Троян (НГПИ „Проф. Венко Колев”) ще отбележи началото на учебната година с изложба с творби на патрона на училището, големия български керамик проф. Венко Колев. Изложбата е посветена на 100-годишнината от рождението на именития творец и ще бъде открита на 17 септември, четвъртък, в 16:00 ч.; мястото е познато – модерната галерия на училището. Във връзка с годишнината „Български пощи” ЕАД пък пускат юбилейна пощенска марка с лика на проф. Венко Колев, която ще бъде представена при откриването на изложбата.

проф. Венко Колев
ПРОФ. ВЕНКО КОЛЕВ стои сред имената на най-интересните и талантливи български художници приложници, четем в биографичната справка, подготвена от преподавателката в НГПИ Лина Борджиева. Тя припомня и думите на дългогодишния директор Христо Йонков, по чието време гимназията получи името на проф. Венко Колев: „Професорът издига ясно и недвусмислено керамиката в България от сферите на занаятчийството и битовата приложност в художествено изкуство, което си поставя чисто естетически функции и цели и ги постига”.

ПРОФЕСОРЪТ е роден на 17 септември 1915 г. в с. Глоджево, Разградско. През 1946 г. завършва Националната художествената академия (НХА), специалност керамика, в класа на проф. Стоян Райнов. Три години по-късно завършва и скулптора при проф. Марко Марков. От 1952 г. започва преподавателската му кариера в НХА. През 1985 г. проф. Венко Колев е удостоен с най-престижното отличие – званието „Народен художник”.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |