Керамик чероки гостува в НГПИ

* Питър Джон е израсъл в индиански резерват в северозападен Ню Йорк, от 45 години се занимава с керамика

В ПЕТЪК, 12 НОЕМВРИ, в Националната гимназия за приложни изкуства (НГПИ) „Проф. Венко Колев” - Троян гостува керамикът от САЩ Питър Джон. Срещата предизвика голям интерес и поради факта, че г-н Джон е потомствен индианец от рода Анануака от известното и у нас племе чероки. Самият той е роден и израсъл в индиански резерват в северозападен Ню Йорк и от 45 години се занимава с керамика.

В ИЗПЪЛНЕНИЯ ДО КРАЕН ПРЕДЕЛ кабинет по история на изкуството американецът презентира своето творчество, а в продължилия повече от час разговор с учениците сподели интересни факти за днешния живот на своите събратя, избрали да живеят в индианските резервати на САЩ. След това в едно от керамичните ателиета на училището Питър Джон демонстрира на живо как изработва своите творби, започвайки от обикновена конична форма, източена на грънчарско колело и превръщайки в изящна пластика “Глава на индианец”- характерна тема за творчеството му. Така за по-малко от час пред погледите на учениците и преподавателите се роди уникална керамична пластика, която авторът подписа и остави като дарение за музейната експозиция на съвременната керамика в НГПИ.

СЛЕД ТОВА ЩАТСКИЯТ КЕРАМИК РАЗГЛЕДА с голям интерес експозицията от дипломни работи на възпитаници на училището – без да пести похвалите си за таланта и професионализма на младите художници.

ПИТЪР ДЖОН Е В БЪЛГАРИЯ по програма на Държавния департамент на САЩ като “Посланик на културата” с цел обмен на опит в сферата на изкуството. Друг повод за гостуването му - ноември е обявен за месец на културата на американските индианци и американецът ще изнесе серия лекции за проблемите на индианците в САЩ пред студенти по американистика в различни ВУЗ-ове в страната. След гостуването си в Троян г-н Джон планира да посети с. Орешак, Габрово, Велико Търново и Пловдив.

Илиян Илиев, директор на НГПИ „Проф. Венко Колев”

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |