Д-р Петьо Маринов пита за шума и наказанията

* Известният троянски хирург и дългогодишен общински съветник се надява да предизвика обществен дебат срещу „чалга туризма“ * Кметът Михайлова назова основните „огнища“ на шумово замърсяване в нашата община – ромските обиталища и някои къщи за гости в района
Сблъсъци
д-р Петьо Маринов

НАРЕДБАТА Е ДОСТАТЪЧНО ЯСНА

АВТОРИТЕТНИЯТ троянски хирург и дългогодишен общински съветник от левицата д-р Петьо Маринов постави в депозирано писмено питане в Общинския съвет, адресирано до кмета на община Троян Донка Михайлова, един твърде остър и наболял проблем. Питането на д-р Маринов е от 12 юли т. г. и е „относно спазване на Наредба №1 на Общински съвет Троян за опазване на обществения ред в община Троян в частта по чл. 2, ал. 2 и 3“. Касаещо, цитираме дословно текста на наредбата, „осигуряване на условия за спокойно обитаване, труд и отдих на гражданите и осигуряване на обществения ред в населените места“; като забранява: „високото говорене, пеене, свирене, сбиване и други скандални действия, пускане на висок тон на аудиовизуални средства на обществени места и в жилищните домове, курортни и вилни зони, когато това смущава спокойствието на гражданите, особено през времето, определено за почивки - от 14:00 ч. до 16:00 ч. и от 22:00 ч. до 7:00 ч. (в делничните дни) и през предпразнични, празнични и почивни дни от 23:00 ч. до 9:00 ч.“ (ал. 2) и „използването на озвучителна техника, ако озвучителните тела са разположени на открито, когато не е получено разрешение от кмета на община Троян“.

ЗА ОБЩЕСТВЕН ДЕБАТ СРЕЩУ ЧАЛГА ТУРИЗМА

НО ОСВЕН общата формулировка, която е напълно справедлива – всеизвестно е, че шумовият „фон“ при нас, в Троян, за някои хора не значи нищо и често сме свидетели на брутални изцепки от подобен род, примерно от ресторант да бумка музика, от която съседните сгради треперят, а на хората извън „купона“ им настръхват косите, къщи за гости, огласящи гръмогласно и денонощно цялата околна зона, „юначаги“, надули уредбите на колите си до непоносими нива, сходни площадни изяви, включително на централния троянски площад и други подобни, – съветникът отправи и конкретни въпроси. Завършвайки с настояването да получи писмен отговор и с надеждата „да бъде предизвикан обществен дебат за недопускането на чалга туризма в община Троян“.

НЕ Е ДОБРЕ ЗА НИКОГО

Факсимиле на депозираното писмено питане на съветника от левицата
„ЧАЛГА ТУРИЗМА“ – колко адекватно, директно и безпощадно назоваване на проблема. Защото, и това е всеизвестно, шумовите безобразия най-често са причинени от обекти, в които бумти чалга във всичките й разновидности (от най-мазната и агресивна до по-„рафинираната“, макар че това определение не приляга особено на явлението – бел. ред.). И точно нейните потребители и носители на чалга естетиката са основните нарушители. Явлението „чалга туризъм“ не е за подценяване/подминаване и използваме повода да поздравим д-р Маринов за питането му и че бръкна в раната. Защото освен шумов и естетически, проблемът има и чисто икономически аспект – в дългосрочен план чалга туризмът няма да донесе желаните приходи за туристическия бранш в района, а точно обратното, ще прогони по-класните (по-платежоспособните) туристи и ще снижи туристическия рейтинг на Троян. Което не е добре за никого, общината ни залага много на туристическия сектор.

КОНКРЕТНИТЕ ВЪПРОСИ

Д-Р МАРИНОВ
попита „колко акта са съставени за нарушения по чл. 2, ал. 1 и 2 на Наредба №1 и на кого са съставени – на собствениците на къщи за гости или на гости“, дали собствениците на туристически обекти са „уведомени изрично от отдела по туризъм в Община Троян за изискванията на Наредба №1“ и „колко проверки са направени от РУ на МВР Троян и упълномощени от кмета лица за изнесени на открито озвучителни тела в къщи за гости и на други места“.

И КОНКРЕТНИТЕ ОТГОВОРИ

В ПИСМЕНИЯ отговор на кмета Михайлова и в устното му представяне на сесията на Общинския съвет миналата седмица (25 юли) имаше няколко важни момента.

НАЙ-НАПРЕД – кметът директно назова основните „огнища“ на шумово замърсяване, като подчерта, че най-много са подаваните сигнали за нарушения в места, където живеят лица от ромски произход“ (посочени бяха районът на асфалтобазата в кв. „Попишка“, мах. Аламанка, мах. Дудевска, общежитието на ул. „Стефан Стамболов“ 3, гетото на Балабанския завой – ул. „Симеон Велики“ 193-195, общинското жилище на ул. „Ген. Карцов“ 175). При къщите за гости най-много сигнали има от следните обекти: „Даскаловата къща“, „Власковските къщи“ и „Съни Гардън“ в с. Орешак (9 сигнала), „Детелини“, „Йовината къща“, „Бабината къща“ и „Бащината стряха“ в с. Бели Осъм (4 сигнала), къща за гости в ромската махала в с. Голяма Желязна (1 сигнал), „Ленд Котидж“ в с. Горно Трапе (1 сигнал), „Калоян“ в с. Патрешко (1 сигнал), „Шипково Хилс“ в с. Шипково (2 сигнала), „Каменната къща“ в с. Калейца (1 сигнал).
 
ВТОРО – за периода от началото на 2024 г. до 24 юли за нарушения на нощната и дневната тишина в общината са подадени общо 116 сигнала и по 114 от тях непосредствено след подаването е имало посещение на място от служители на РУ на МВР Троян. Съставени са 40 акта за нарушения по чл. 2, ал. 2 и 3 от Наредба №1,  като „често отработването на подобни сигнали от страна на полицейските служители е свързано със съпротива срещу тях, изразяваща се в грубо и арогантно поведение и неподчинение от страна на нарушителите“, което води до утежняване на наказателните мерки (допълнителни проверки и образуване на досъдебни производства по чл. 270, ал. 1 и чл. 325, ал. 2 от Наказателния кодекс).

ТРЕТО – собствениците на къщи за гости „не се уведомяват изрично от (ресорната) дирекция „Общинска собственост и икономика“ за изискванията на Наредба №1“. Но в тази посока се прави следното: при категоризацията на обектите на собствениците се връчват писмени извадки от наредбата в частта, касаеща местата за настаняване, хранене и развлечения; уведомителни писма по електронната поща; редовно публикуване в месечния информационен бюлетин на общинския Туристически информационен център на информация за запознаване с разпоредбите на Наредба №1

Т21

2 коментара:

Стоян Борджуков каза...

А нощното пилене на гуми по главната и форсирането на двигателите, на кръговото до пред пицарията, оттатък на паркинга на магазините.... попадат ли в същата наредба?

Цветомира каза...

Поздравления за д-р Маринов. Темата е изключително актуална и разрешаването й не търпи отлагане. И не е проблем, който може да се разреши от една личност, а трябва да се използва цялата власт на община и полиция. Наредбата е прекрасна, но не се изпълнява. От тел112 , ако сигнализираш за шум, веднага ти казват че не е след 23 часа и дори трябва да го измерим. Преди години започнах неравностойна борба с живеещите роми на ул. "Г. Карцов"175 , които сега вече си имат и парк Троянка. Подадох жалба до Община Троян и РПУ Троян срещу чалга терора, който ежедневно нанасят тази група от хора, настанени в общински жилища. И за да не бъда голословна се свързах с други потърпевши, ако се наложи да ме подкрепят пред институциите. Страшният им отговор беше " СТРАХ НИ Е". Това мисля е недопустимо. В една община със самочувствие, където сме родени и израстнали да се страхуваме от неработещи, ниско интелигентни и агресивни хора. Този тормоз трябва да спре, в града, в къщите за гости и жилищата. Разполагам със снимки и видео материал от моя район, който не е по-различен от останалите в околността. Заставам зад всяка инициатива за спиране на шума, та дори за срещи и разговори с хората от гетата. Може пък някой да разбере за какво му се говори. Трябва да се стараем да не пречим на никой, за да искаме и на нас да не ни пречат. Цветомира Гечева.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |