Медицинският хеликоптер превози пострадал троянец

* Въздушната линейка кацна на стадион „Чавдар“ малко след 17:00 ч. и излетя 15-ина минути по-късно с 57-годишен мъж на борда * „Наложи се да потърсим хеликоптера, защото транспортирането с линейка до столицата криеше рискове за пациента“, коментира шефът на медицинския екип от ФСМП Троян д-р Христо Краевски
Акция по въздуха
МАЛКО след 17:00 ч. на 4 юли медицинският хеликоптер (единственият засега в България, който е в летателна готовност от края на м. май) кацна на зеления терен на стадион „Чавдар“ в Троян. Там вече го чакаше линейка на Филиала за спешна медицинска помощ (ФСМП) в града с пациент за спешно транспортиране в софийска болница. От шефа на спешния медицински екип д-р Христо Краевски научихме, че пострадалият е 57-годишен мъж, троянец, получил пръсване (дисекация) на аортата и нуждаещ се от животоспасяваща операция.

СЪГРАЖДАНИНЪТ НИ, който бе в съзнание и във видимо добро състояние, бе пренесен от линейката в хеликоптера при отлична координация на четиричленния летателен екип и троянските медици. Всичко се случи в рамките на 15 минути и въздушната линейка пое по курса си към София (Университетската болница Токуда). „Наложи се да потърсим хеликоптера, защото транспортирането с линейка до столицата криеше рискове за пациента“, коментира за Т21 д-р Краевски.

НА СТАДИОНА имаше полицейска логистика – пристигнал бе полицейски екип, начело с началника на троянското Районно управление гл. инсп. Ивайло Славков. Активно съдейства и председателят на троянския ФК „Чавдар 2006“ и отговорник за стадиона Димитър Колев. А свидетели на въздушната спасителна акция бяха немногото трениращи на стадиона по това време.  Припомняме – първият курс на новия медицински хеликоптер бе на 4 юни от Шумен, а най-скорошният от 23 юни, когато тежко пострадал при катастрофа край Полски Тръмбеш бе транспортиран от Велико Търново до националната спешна болница „Пирогов“.
 
ПО-КЪСНО стана ясно, че пациентът от Троян, докаран в късния следобед на 4 юли с медицинския хеликоптер в столичната УМБАЛ Токуда (Аджибадем Сити клиник), е бил опериран от прочутия български кардиолог и завеждащ Клиниката по кардиология и ангиология в болницата проф. д-р Иво Петров. Операцията е била успешна и животът на съгражданина ни е вън от опасност.

Т21
На снимките: Моменти от акцията, хронологично.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |