Поредната залесителна акция в Белодробната болница

* Медиците и техните приятели от ДГС Троян и ДЛС „Русалка“ засадиха 23 фиданки от различни дървесни видове във вековния болничен парк * Честването на Седмицата на гората в СБАЛББ Троян – вече с петгодишна биография
Седмица на гората, 1-7 април
ТРОЯНСКАТА Белодробна болница („СБАЛББ Троян“ ЕООД) – най-старото лечебно заведение за белодробни болести на Балканите, отворила врати през 1905 г. и разположена сред чудесен вече вековен парк, най-добрият „контекст“ за дейността й – за поредна година отбеляза Седмицата на гората, първата пълна седмица на м. април, този път 1-7 април. С традиционната залесителна акция в болничния парк реализирана в партньорство с Държавно горско стопанство Троян и Държавно ловно стопанство „Русалка“ (Априлци).

МЕДИЦИТЕ и техните приятели, в групата бяха и тримата ръководители – д-р Цветомила Дудевска (СБАЛББ), чиято е инициативата, инж. Милко Станчев (ДГС Троян) и инж. Добромир Нейков (ДЛС „Русалка), засадиха 23 фиданки от видовете обикновен смър, обикновена ела, сребрист смърч, бреза и обикновен явор. Целта – подобряване на ландшафта и обновяване/подмладяване на дървесното богатство на парка.

ЧЕСТВАНЕТО
на Седмицата на гората в СБАЛББ Троян започна преди пет години – първата залесителна акция в болничния парк бе на 1 април 2019 г. с подкрепата на Държавните горски стопанства в Троян и Черни Осъм (виж „Грижата за гората – грижа за здравето на белите ни дробове” – бел. ред.). И си заслужава да си припомним тогавашните думи на д-р Дудевска: „Паркът на Белодробната болница е създаден в началото на миналия век от немски ландшафтен инженер. В него преобладава иглолистната растителност, а тя е доказан източник на естествената йонизация на въздуха, която значително ускорява оздравителния процес при остри и хронични белодробни заболявания, повлиява благоприятно състоянието на сърдечно-съдовата и нервната система. Случващото се е  жест на грижа към пациентите и екипа на болницата в навечерието на Световния ден на здравето – 7 април”.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |