Общината и Найден Найденов се съдят за „Антик“

* Кметът Михайлова: „Трябваше да си получим сградата обратно, съгласно договора, сключен преди 20 години“ * Ответникът: „Вероятно няма скоро да се разберем, но заведението няма да пропадне, независимо от спора с Общината“ * Заплашена ли е марката „Антик“?
Сблъсъци
Входът на „Антик“
ПРЕДСТОЯТ „тежки съдебни битки“ за „Антик“. Заяви го кметът Донка Михайлова на скорошната сесия на Общинския съвет. Защо?

ВМЕСТО ПРЕДИСЛОВИЕ

НЯМА троянец да не знае кафенето „Антик“ (прекръстено неудачно на „Макиато“ от сегашните наематели, но си останало „Антик“ за всички (ни) – бел. ред.). Заведението в центъра на Троян, изградено върху някогашната прихлупена помощна сграда на Музея на занаятите, което от години е запазена марка за Троян, емблема, знак, част от троянската идея. Превърнало се е в едно от най-троянските и най-предпочитани градски кътчета, място, даващо (ни) самочувствие. Друг важен момент – през годините „Антик“ успя да запази качеството си: и като изглед (екстериор и интериор), и като ниво на предлагането и обслужването, и в по-общ план, като стил и философия; въпреки че смени няколко наематели. Накратко – „Антик“ е нещо много важно за Троян и си заслужава/трябва да го има.

НАЧАЛОТО
Интериорни гледки от „Антик“
Найден Найденов и Вальо Лилов
ДА ПРИПОМНИМ как се случи това хубаво и важно троянско нещо. На няколко пъти (2003 г.) собственикът Община Троян обявява конкурс за отдаване под наем на споменатата помощна музейна сграда (в която се намираше канцеларията на историческия отдел), но първоначално нямаше кандидати. Докато не се появи фирма „Мотомания“ ЕООД със собственик Найден Найденов, троянец, потомък на прочутата фамилия майстори медникари Тотеви, човек със сърце и душа за троянските традиции и с достатъчно ресурси, която спечели и сключи (2004 г.) договор с отстъпено право на строеж за 20 години. В отлично партньорство и единомислие с Музея на занаятите и лично с музейната шефка Елеонора Авджиева и без да жали сили и средства г-н Найденов превърна грозното пате (музейната канцеларска постройка) в красив лебед („Антик“). Като новото заведение не се откъсна и противопостави, а си остана част от музейния комплекс – в хармонично единение на форма и съдържание. И тук е редно да споменем още едно име, на още един съучастник в създаването на емблемата „Антик“ – Вальо Лилов (вечна му памет!), изключителният барман и ресторантьор, който напълни новоизграденото заведение с живот, даде му прилягащите класа и стил. След това имаше други наематели на знаковото кафене и, както вече казахме, те успяха да запазят нивото, не предадоха марката „Антик“.

ОПИТЪТ ЗА ПРИЛАПВАНЕ

НО ИМАШЕ и трусове – през 2016 г., заради задължения на „Мотомания“, „Антик“ бе обявен за продан от частен съдебен изпълнител (ЧСИ Велислав Петров, район на действие Окръжен съд Ловеч). Една доста странна/съмнителна продажба, при положение че собственик е Община Троян, а „Мотомания“ е ползвател за срок от 20 години. Каква точно бе тази игра с опита да се продаде/прилапа атрактивната общинска собственост и кой стоеше зад нея, тъй и не стана ясно. Но важното е, че опитът бе пресечен (заслуга имаме и ние, Т21, с гласността, която дадохме, виж „Съдия изпълнител продава „Антик“?!“ – бел. ред.).

СБЛЪСЪКЪТ ДНЕС

ПРЕДИ дни 20-годишният договор на Община Троян с „Мотомания“ ЕООД на Найден Найденов е изтекъл, научихме от изявление на кмета Донка Михайлова на последната сесията на Общинския съвет в Троян (22 февруари). Но се появили разногласия и очакваното (от Общината) „мирно“ връщане на собствеността не се състояло, последвалите разговори също не дали резултат и се отива на съд. Ето казаното от г-жа Михайлова пред общинските съветници: „На 18 февруари 2024 г. изтече срокът на 20-годишното право на строеж (и ползване) на сградата, в която се намира кафене „Антик“. И трябваше (Община Троян) да си получим сградата обратно, съгласно договора, сключен преди 20 години. За съжаление там се оформят сериозни проблеми заради нежелание на инвеститора и носител на отстъпеното право на строеж (Найден Найденов) да върне имота. Влизаме в съдебни процедури – аз имах разговор с г-н Найденов, но не се разбрахме и ни предстоят тежки съдебни битки в защита на правото на Общината. Важно е това и мисля, че общинските съветници следва да бъдат информирани. Периодично ще ви информираме за нашите действия“.

НАЙДЕНОВ: НЯМА РАЗБИРАНЕ

ПОТЪРСИХМЕ становището и на другата страна във вече съдебния спор – Найден Найденов. Неговото обяснение: „Вероятно няма скоро да се разберем, но заведението няма да пропадне, независимо от спора с Общината. Нещата си продължават. Засега повече и аз не мога да кажа, но ще ви държа в течение. Въпросът е чисто юридически. За съжаление Общината няма друг законов способ освен търг и оттам нататък, който го спечели! Но това няма да донесе нищо добро за заведението, което с Вальо (Лилов), Бог да го прости, разработвахме 14 години, и сегашният екип разработва още 5 години – и отведнъж идва някой чужд човек, който е спечелил търга, само защото има пари, в концептуалната част са само обещания, и стъпва върху развит с много усилия и средства бизнес. В цивилизованите страни се прави разлика между недвижимия имот и бизнеса, който се развива в него и съответно се продава отделно. Когато се разбере това, можем да постигнем договорка. Проблемът е, че няма разбиране, че бизнесът и разработването му струват повече от самото помещение и никой не е готов да плати за това, а не само за ползването на имота“.

ЗАПЛАШЕНА ЛИ Е МАРКАТА „АНТИК“?

ОБЩИНА ТРОЯН има железен аргумент – подписания договор, който не се оспорва. „Нотариалният акт на сградата (построена от „Мотомания“ ЕООД) има констативен характер и в никакъв случай не отменя бъдещото въвеждане на Община Троян като собственик – след изтичане на концесионния договор на 18 февруари 2024 г.“, бе заявено от г-н Найденов по повод опита за продажба на имота от ЧСИ през 2016 г. (виж „Официален отговор от Найден Найденов, собственик на „Мотомания” – бел. ред.). Но притесненията му (на г-н Найденов) са, че марката „Антик“, в която е вложено толкова много (умения и средства), може да се подцени, т. е. при евентуален бъдещ търг, където водещият критерий ще е кой повече пари ще брои, философията на емблематичното троянско заведение да бъде зачеркната и марката „Антик“ да се съсипе. Не е невъзможно – виждаме до какво дередже бе докарано едно друго емблематично някога троянско заведение, намиращо се наблизо (сладкарница „Еделвайс“). Но дано не! Ще следим и ще ви информираме.

Генадий Маринов

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |