Туберкулозата – от безмилостна присъда до предотвратима и лечима

* Според данните на СЗО за 2022 г. заболелите от туберкулоза са над 10 милиона души, а над 1 милион са смъртните случаи * През 1905 г. немецът Роберт Кох получава Нобелова награда за успехите си в лечението на болестта, същата година в Троян е открита първата на Балканите белодробна болница * Безплатни профилактични прегледи за риск от туберкулоза в Троян – 18-22 март
 
Седмица на отворените врати
 Аторът д-р Ферад Ферадов е лекар специализант по „Пневмология и фтизиатрия“ в Белодробната болница в Троян („СБАЛББ Троян“ АД ), най-старото лечебно заведение за белодробни болести на Балканите.
ТУБЕРКУЛОЗАТА е едно от най-древните заболявания, познати на човечеството. Скорошни проучвания показват, че болестта съществува поне от 9000 години. Историята я познава под различни наименования – фтизис и консумпция от времето на Хипократ до 18. век, бялата смърт и бялата чума през 19. век и други, демонстриращи страха и ужаса  от болестта: крадецът на младите, гробната кашлица, жълтата гостенка. Смята се, че в периода 17-19. век в Европа над 25% от смъртните случаи са били причинени от туберкулоза. В САЩ статистиката за същия период е сходна. Между 1851-1910 г. 4 милиона души в Англия и Уелс са загинали от болестта.

Писателката Емили Бронте, четирите й сестри, 
брат й и майка им умират от туберкулоза
ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ болестта си пропрява път в литературата и изкуството. Поети като Джон Кийтс, Шели и Байрон отделят място на туберкулозата в романтизма. Лорд Байрон веднъж казал на свой приятел: „Бих искал, мисля, да загина от консумпция. Тогава всички дами ще кажат: „Вижте онзи горкичък Байрон, колко интересно изглежда, докато си заминава“ Джон Кийтс през 1819 г. пише за брат си, който загива от туберкулоза: „Младостта постепенно пребледнява, като дух изтънява и загива“. Болестта отнема живота и на самия Кийтс две години по-късно. Емили Бронте в романа „Брулени хълмове“ описва една от героините, болна от туберкулоза, като „много слаба, но млада... и очите и светеха като диаманти“. Емили, четирите й сестри, брат й и майка им умират от туберкулоза.

„La miseria”, 1886 г.,представя починала от туберкулоза млада жена и скърбящия й мъж, художникът Кристобал Рояс Полео също умира от туберкулоза
КАРТИНАТА „La miseria”, нарисувана от венецуелския художник Кристобал Рояс Полео през 1886 г.  показва гневен и скърбящ мъж и починалата му от туберкулоза жена – съдба, сполетяла съседите на художника по това време. Самият Кристобал загива от туберкулоза няколко години след завършването и. Медицината не обръща гръб на това заболяване, а го посреща открито и с немалко жертви започва борбата то да бъде разбрано, описано, предотвратено и лекувано.
• В ДРЕВНА ГЪРЦИЯ туберкулозата, позната като „фтизис“, Хипократ описва като смъртоносна болест, особено за младите, като точно определя нейните симптоми. Според Гален, личен лекар на римския император Марк Аврелий през 174 г., симптомите на туберкулозата включват треска, изпотяване, кашлица и оцветена с кръв храчка. Той препоръчва чист въздух, мляко и морски пътувания като лечение за болестта.

• ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО е описана форма на  туберкулозното заболяване, засягаща шийните лимфни възли. Болестта е била известна в Англия и Франция като „злото на краля“ и се е смятало, че засегнатите хора могат да се излекуват след кралско докосване.

• ПРЕЗ 1720 Г. за първи път инфекциозният произход на туберкулозата е предположен от английския лекар Бенджамин Мартен в публикацията му. В средата на 19. век Йохан Лукас Шонлайн въвежда термина „туберкулоза“.

• ПРЕЗ 18. ВЕК в Западна Европа туберкулозата е станала епидемия със смъртност от 900 смъртни случая на 100 000 жители годишно, по-висока сред младите хора. Поради тази причина туберкулозата е наричана още „крадецът на младите“. Изключителната бледност на хората, засегнати от туберкулоза, е в основата на новия термин „бяла чума“,  въведен през 18. век. Сто години по-късно туберкулозата е наречена „капитан на всички тези мъже на смъртта“ поради нейните епидемични размери в Европа и Северна Америка, ставайки причина за един от всеки четири смъртни случая.

• ПРЕЗ 1819 Г. френският лекар, изследовател и създател на стетоскопа – Рене Ленек, прави подробен опис на клиничната изява и прогрес на заболяването. 7 години по късно той загива от туберкулоза.

Херман Бремер
• ПЪРВОТО успешно лечение на туберкулоза е въвеждането на санаториално лечение, описано за първи път през 1854 г. в  дисертация „Туберкулозата е лечима болест“ на Херман Бремер, студент по ботаника, сам страдащ от туберкулоза, който съобщава за излекуването си след пътуване до Хималайските планини. След това Бремер основава институция в Горберсдорф, планински град, разположен в елова гора, за да лекува пациенти с чист въздух и добро хранене. Множество санаториуми са построени в сходни условия и позволяват лечението на пациенти с туберкулоза през следващите десетилетия.

• ПРЕЗ 1865 Г.
инфекциозната природа на туберкулозата е демонстрирана от Жан-Антоан Вилмен, френски военен хирург. Той формулира своята хипотеза, като отбелязва, че туберкулозата е по-честа сред войниците, които са били разположени дълго време в казармите, отколкото сред тези навън.

Роберт Кох
• ПРЕЗ 1882 Г. Роберт Кох успeшно изолира туберкулозния бацил. Той представя този изключителен резултат пред дружеството по физиология в Берлин на 24 март 1882 г., бележейки първата съществена победа в борбата срещу туберкулозата. За своите научни резултати той получава Нобелова награда за медицина през 1905 г. През същата година в нашия град Троян е открит първия в България и на Балканския полуостров противотуберкулозен санаториум, днешната Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести („СБАЛББ Троян“ АД). В следващите десетилетия са разработени туберкулинови кожни тестове на Pirquet и Mantoux, ваксина на Алберт Калмет и Камий Герен (BCG). Първото лекарство – стрептомицин, е дело на Selman Waksman.

• В ДНЕШНО ВРЕМЕ туберкулозата е определена като „инфекциозно заболяване, което най-често засяга белите дробове и се причинява от Mycobacterium tuberculosis“. Разпространява се по въздуха, когато заразените хора кашлят, кихат или плюят.
Белодробната болница в Троян – най-старото специализирано лечебно заведение за белодробни болести на Балканите, основано през 1905 г., функциониращо успешно и днес
ТУБЕРКУЛОЗАТА е предотвратима и лечима. Смята се, че около една четвърт от световното население е заразено с туберкулоза. Около 5-10% от заразените в крайна сметка ще имат симптоми и ще развият туберкулоза. Тези, които са заразени, но (все още) не са болни от болестта, не могат да я предадат. Заболяването е във фокуса на Световната здравна организация (СЗО). Според  данните за 2022 г. над 10 милиона са заболели, а над 1 милион са смъртните случаи. СЗО е поставили ясни цели и план за действие в следващите години за ликвидиране на туберкулозата. За 2024 г. мотото на поредната  кампания е: „Да! Можем да сложим край на туберкулозата!“.
 
В БЪЛГАРИЯ, според последните данни на Националния статистически институт (НСИ), има ръст на новорегистрираните случаи за 2023 г., което е тревожна тенденция.

В ДУХА на Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март, екипът на Белодробната болница в Троян организира „Седмица на отворените врати“. Предлагаме напълно безплатни профилактични прегледи за риск от туберкулоза, без оглед на здравноосигурителния статус на гражданите. Кампанията ще се проведе  от 18 март до 22 март 2024 г., от 8:00 ч. до 14:00 ч.  в приемния кабинет „Белодробни болести“ на болницата.

18 март 2024 г.
Д-р Ферад Ферадов, СБАЛББ Троян

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |