Трима троянци на срещата на върха на В40 в Тирана

* Кметът Михайлова бе придружавана от зам.-кмета инж. Райковски и Силва Капоунова от икономическия отдел
По света и у нас
Тримата троянци на срещата на върха на В40 в Тирана – Силва Капоунова, Донка Михайлова и инж. Николай Райковски, м. януари 2024 г.
ТРОЯН заедно с още 10 български града (София, Пловдив, Кърджали, Велико Търново, Бургас, Сливен, Димитровград, Раковски, Карлово и Карнобат) е сред членовете на мрежата на балканските градове В40 – учредена през 2021 г. по инициатива на кмета на турския мегаполис Истанбул Екрем Имамоглу, обединяваща в момента 54 града с общо над 55 милиона население от 11 балкански държави и имаща голямата цел да развива местната демокрация и балканското сътрудничество като опора на стабилността в Югоизточна Европа. По регламент председателството на В40 е на ротационен принцип, като първият председател бе г-н Имамоглу (Истанбул), след него поста пое кметът на Атина Костас Бакоянис, а в момента начело е кметът на албанската столица Тирана Елион Велиай. Градовете на председателите по принцип са домакини на най-висшия форум на В40 – ежегодните срещи на върха.

Кметът на Троян Донка Михайлова се здрависва
с кмета на Тирана Елион Велиай
Думата има кметът на Троян
В ТАЗГОДИШНАТА кметска среща на В40, провела се в края на м. януари в Тирана, кметът на Троян Донка Михайлова бе придружавана от заместника си инж. Николай Райковски и Силва Капоунова от отдел „Общинска собственост“ и икономика“ в общинската администрация. „На срещата на върха на мрежата В40 в Тирана говорих за солидарността на балканските градове в кризите. Разказах за това как след земетресението в Турция гражданите на Троян за седмица събрахме повече хуманитарна помощ отколкото цялата останала Ловешка област, как купихме от „Калинел” стотици завивки и ги изпратихме на хората, останали без дом, как троянски мъже (а и член на моето семейство) от Пожарната и от Планинската спасителна служба рискуваха живота си под руините, за да спасяват съседите. Говорих и за българската подкрепа при пожарите в Гърция. Предложих градовете от В40 да разработим механизъм за взаимопомощ при кризи. Нужно е да изготвим база данни с възможностите, които има всеки град за помощ на партньорите в кризисни ситуации. Изразих становището си да развиваме идеята за младежките срещи с участието на градовете от мрежата. Троянските младежи имат интерес за по-нататъшно участие, а срещите (допълнителните младежки срещи на В40 по модела на кметските срещи на върха, в миналогодишната, провела се през м. октомври 2023 г. в Атина, от троянска страна участваха 18-годишната Елена Семкова и 21-годишният Румен Радулов, троянски представители имаше и на младежката среща през 2022 г. – бел. ред.) им дават мотивация за развитие като бъдещи местни лидери“, коментира в профила си във фейсбук г-жа Михайлова. Сред гостите на срещата на В40 в Тирана бе и албанският президент Байрам Бегай.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |