Или пък да взема баба на йога?

* „Два пъти ходих, чудесно беше. Ако се чудите как изглеждах отстрани - ами драгалевският Мистър Бийн на йога. Е, така“
Нина Василева

По действителен случай

НИНА ВАСИЛЕВА, авторката, от няколко години живее в Доха (Катар), иначе си е софиянка, по-точно – драгалевченка (от Драгалевци); а коренът й по майчина линия е троянски – от Шипково, и не го крие, точно обратното, гордее се с него. Нина, за наша чест и радост, е и автор на Т21. Преди време ни разплака с препълнения си с любов текст за селото на нейното детство (Шипково) и разказващите приказки стари шипковенски къщи (виж „Не знам как да я нарека тази снимка“ – бел. ред.), после ни разплака, но от смях, с краткия си репортаж за селския сбор (в Шипково), съвпаднал по време с друго световно светско събитие, сватбата на принц Хари и Мегън Марпъл в Лондон (виж „Кралската сватба и сборът в Шипково“ – бел. ред.). А последният брой на вестника ни за 2022 г. бе украсен с пространнно интервю с прелестната драгалевченка „от мястото на събитието“ (Доха) (виж „Нина Василева: Световното в Катар – перфектно качество и невероятна емоция“ – бел. ред.). Сега Нина отново ни разплаква, от смях. А перо, което може да те разплаче и от любов и тъга, и от смях, си заслужава да се чете! Т21

ЧОВЕК и добре да живее, тръгва на йога. Много е готино. Два пъти ходих, чудесно беше. Ако се чудите как изглеждах отстрани - ами драгалевският Мистър Бийн на йога. Е, така.

ПЪРВИЯ път отидох леко притеснена, щото на йогата можело да се... пръцне, така да се каже. И цялото ми същество беше подчинено на самоконтрол! Отпуснете се, казва мастърката. Викам си, почна се с провокациите, аз хубаво ше се отпусна, ама ако се отпусна, ше взема да пръдна. Никакво отпускане! После, вика, спрете вътрешните разговори! Невъзможно! Просто искам да видя некой, който може да ми спре външните, та какво остава за вътрешните! Разговори, диалози и борба със самата себе си. Едното ми Аз вика - отпусни се, бе, нема да пръднеш, па и да го направиш, ни ще си първата, ни последната. Другото ми Аз,  просто и то като фасул и крещи – никакво отпускане! И така мина първата тренировка, на финала ме болеше главата от концентрация да не би да се изпусна.

ОТИВАМ на втората тренировка и си викам, е сега вече ще се отпусна и ще прекратя всички вътрешни разговори. Даже и да пръцна, вече ги чувствам хората като семейство, а там си е нормално. Добре, ама стигнахме до там, дето Прамаяната ни е бременна с ОМммммммм и вдишваме през едната ноздра и издишваме през другата. Аз не знам и не съм взела предварително осторожни мерки по тотално прочистване и един сопол ми заседнал в едната ноздра. И като вдишвам и издишвам през нея, свириии. И айде наново вътрешните диалози. Първо си викам, са ше изсвиря всички ноти от музикалната стълбица, а като загрея, може да изкарам и „Танц със саби” на Хачатурян. Другото ми Аз по това време се опитва да налее малко акъл и го чувам да казва - не можеш ли поне веднъж да се съсредоточиш и да престанеш с простотията. Леко се засрамвам и спирам да слушам сопола. Изобщо, аз съм кошмарна.

ДРУГИ
проблеми, които възникнаха, бяха от вече механичен характер като например проблем с ляво и дясно и съответно коя ръка е лява, коя дясна и респективно крак. И през цялото време вместо да съм със затворени очи, аз бях с едно отворено, друго затворено, за да гледам хората кой крак и ръка вдигат, но вместо да ги редувам очите, аз стисках затворено само едното и на финала бях с лицево схващане и временна слепота на едното око, не знам лявото или дясното. Иначе ми харесва и няма да се откажа, докато не се усъвършенствам.

ВЕЧЕРТА баба вика, така се съпех и паднах у коридоро, че се уплаших да не съм си спукала черепо, ама не, само имам цицина. Обаче хернията ми се прибра откак паднах и почнах да чувам по-добре! Освен, вика, да се утепам пак, ега сичко ми се оправи. Викам си, глей жената как радикално се оправя, аз – на йога. Дали да не зема и аз да се утепам и да ми мине сичко, а и другите да не страдат покрай мен! Или пък да взема баба на йога?

Нина Василева

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |