10 години от кончината на дядо Максим

* Да почетат големия български духовник бяха дошли клирици и миряни от различни краища на страната * „Повече от четири десетилетия той направляваше уверено църковния кораб“

Патриарх Максим (1914-2012)
In memoriam
 
НА 6 НОЕМВРИ, неделя, в Троянския манастир „Успение Богородично“ бе отбелязана 10-годишнината от кончината на Негово светейшество патриарх Максим, погребан по негово желание именно тук, в своята любима обител, непосредствено до чудотворната икона на св. Богородица Троеручица в манастирската църква. Да почетат големия български духовник бяха дошли клирици и миряни от различни краища на страната, а заупокойната литургия и панихидата води Ловешкият митрополит Гавриил, който прочете и паметното слово от името на Негово светейшество патриарх Неофит.

На гроба на дядо Максим, 6 ноември 2022 г.
„В ТОЗИ ДЕН спомените ни връщат далеч назад във времето, когато с радост научихме вестта за решението на Патриаршеския избирателен събор от лятото на 1971 г. за избора му като предстоятел на Православната ни църква. Многолетното и доброплодно негово патриаршеско служение, изпълнено с дълбока и искрена радост в Господа, но и с много трудности и неимоверни изпитания, доказа, че този избор не е бил случаен – бил е правилен! В продължение на повече от четири десетилетия, с огромна любов и търпение, със завидна архипастирска разсъдителност и неизменно упование в Пастиреначалника Христа, той направляваше уверено църковния кораб в различни обществени и политически условия и успя да съхрани поверената му свише света Българска православна църква“, се чу в патриаршеското слово.

Моменти от погребението на дядо Максим, 9 ноември 2012 г.
ПАТРИАРХ МАКСИМ е роден на 29 октомври 1914 г. в с. Орешак, светското му име е Марин Минков. През 1960 г. е избран за Ловешки митрополит, а от 4 юли 1971 г. до смъртта си на 6 ноември 2012 г. на 98-годишна възраст е български патриарх и софийски митрополит, цели 41 години. До края си дядо Максим остава свързан с Троянския манастир и родния край, израз на което е и желанието му да бъде погребан тук (за погребението, състояло се на 9 ноември 2012 г., се бяха стекли хиляди, виж на снимките – бел. ред.). Той бе дълбоко почитан от местната общност, знак за това бе и изборът му за почетен гражданин на Троян през 2005 г., както и кръщаването на негово име на площада в Орешак през 2013 г.  

Т21

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |