Откриха мемориала в Мачковци, до параклиса

* Цветан Петров: „Националното чувство, вярата и паметта, тези три неща са в основата и на параклиса, и сега на паметната плоча с имената на загиналите във войните местни хора“
Добрата новина
За почест и поклон пред паметната плоча, мах. Мачковци (Кърчаново), 25 юли 2022 г.
Новооткритата паметна плоча до параклиса
„НЕ Е САМОЦЕЛ. Националното чувство, вярата и паметта, тези три неща са в основата и на параклиса, и сега на паметната плоча с имената на загиналите във войните местни хора. Някак естествено стана, допълваха се, сякаш някой Отгоре движеше нещата.“ Това ни сподели Цветан Петров, троянският бизнесмен (фирма „Ослар“) с корени от мах. Мачковци, с. Велчево, за случилото се на 25 юли – тържественото откриване на мемориален кът край параклиса „Св. Георги и св. Николай“ в местността Кърчаново в мах. Мачковци. Събитието – въпреки делничния ден (понеделник) и голямата жега – събра над 100 души, приятели и гости отблизо и далеч.

„НЕ ОЧАКВАХ толкова хора, искахме да спазим традицията – откриването да е в деня на св. Ана, закрилницата на майчинството и семейството, на този ден отбелязахме завършването на параклиса и го честваме редовно, сега се падна в делничен ден. Но явно хората се нуждаят от такива дела, това ни дава увереност, че сме на прав път, че сме направили нещо добро и нужно“, добави г-н Петров. Като специално подчерта, че не е бил сам – помагали приятели, не само местни, плътно до него от началото са съотборниците от прочутата Велчовска ловна дружинка, на която е председател, също Кметското наместничество в с. Велчево (община Априлци).

РИТУАЛЪТ по откриването на паметната плоча – на която са изписани 18 имена на загинали за Майка България в Балканските войни (1912-1913) и Първата световна война (1914-1918) местни жители от мах. Мачковци и съседната мах. Джокарите – бе подобаващо тържествен и стилен. С издигане на българското знаме на висок пилон до паметната плоча, воински караул от представители на Национално дружество „Традиция“ (Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“) в униформи от онези години, официални гости, сред които личаха кметът на община Априлци инж. Тихомир Кукенски, кметският наместник на Велчево Владо Станев, народният представител от нашия избирателен район Искрен Арабаджиев (ПП) и бившият народен представител инж. Иван Миховски (ГЕРБ), доскорошният областен управител на Плевен Марио Тодоров, който е чест гост тук, троянският общински съветник Николай Тодоров, чиито родови корени са от Мачковци, председателят на троянското Ловно-рибарско дружество Минко Акимов… Специалното присъствие на гласовитата родопчанка Валя Балканска, заедно с нейния прочут гайдар Петър Янев, не изненадва никого. Великата българска певица е лична приятелка на Цветан Петров и редовно е във Велчево  – с и без повод, космическият й глас огласи Кърчаново и при откриването на параклиса на 23 септември 2017 г., сега също.

Валя Балканска и Петър Янев (вдясно) на празничната трапеза
ОТСЛУЖЕНА бе панихида за загиналите, водеше я наместникът на Троянската духовна околия и председател на троянската църква „Св. Параскива-Петка“ отец Марин Божков. А след ритуала, както си му е редът, всички седнаха на дълга трапеза и отбелязаха двата празника – денят на св. Ана и откриването на мемориалния кът.

Цветан Петров с отвоювания от запустението и забравата каменен кръст на Ганко Маринов, 2017 г.
И ДА ПРИПОМНИМ. Параклисът „Св. Георги и св. Николай“ е изграден на мястото, наричано Кръста, където махленците се събирали на големия християнски празник Спасовден (Възнесение Господне), а местният жител Ганко Маринов, ковач и каменоделец, в края на 30-те години на миналия век поставя собственоръчно издялан масивен каменен кръст в памет на рано починалата му съпруга Спаса. През годините оброчището е забравено и запуснато, но Цветан Петров възроди паметта – идеята за храма, строителството заедно с цялостното облагородяване на Кръста, откъдето се открива спираща дъха гледка към Централна Стара планина, и основната част от финансирането на мащабния проект, сега и на мемориалния кът са негова заслуга.

Генадий Маринов

* Бел. авт. Ще си позволя да кажа и нещо съвсем лично – споменатият Ганко Маринов, поставил каменния кръст на мястото на днешния параклис, е моят роден дядо по бащина линия. Казвам го с гордост и дълбок поклон.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |