Енчо Ганковски в Серяковата къща

* Поредната самостоятелна изложба на именития троянски керамик е под надслов „50 години творческа дейност“; откриването – 19 май, 18:00
Предстоящо
Енчо Ганковски
НА 19 МАЙ, четвъртък (18:00 ч.) в троянската галерия „Серякова къща“ се открива юбилейната изложба „50 години творческа дейност“ на именития троянски художник керамик Енчо Ганковски, член на Съюза на българските художници (СБХ) и бивш дългогодишен председател на Дружеството на троянските художници (ДТХ).

ЕНЧО е на 76. Завършил е Художествената академия в София, специалност керамика. След дипломирането си през 1972 г. се връща в родния Троян и започва работа в Музея на занаятите, където се изостря връзката му с духа и естетиката на народното изкуство. След това над три десетилетия, от 1978 г. до 2010 г., е преподавател в Художественото училище в Троян (сега НУПИ „Проф. Венко Колев“) и сочи пътя в изкуството на поколения троянски художници керамици.

Творби на Енчо Ганковски
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО продуктивен творец, участник в над 70 изложби, от които 21 самостоятелни (20-тата, през 2016 г., по случай 70-годишнината му пак бе в Серяковата къща). Автор  и съавтор е на декоративно-монументални пана на много места в страната – София, Троян, Плевен, Панагюрище, Ловеч, Летница и др. Един от разпознаваемите и емблематични днешни троянски художници. Пътят му е продължен от щерката – художничката Василена Ганковска, която от години живее и работи във Виена.

Т21, по информация на галерия „Серякова къща“

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |