Петко Радионов: И още, и още, и още…

* „Мой познат ме засегна за това, че не харесвам президента Радев.
Е, не го харесвам“

Предизвикано

Един гневен, но, по наше мнение, справедлив коментар (във фейсбук), който заслужава внимание. Авторът Петко Радионов е на 40, наш съгражданин, с две дипломи от висши училища - едната от чужбина, потомък на стар местен род (негов прадядо е героичният отец Иван Ковашки от Априлци, носител на четири кръста За храброст от Балканските войни 1912/13 г.), без партийна обвързаност, активен член на дружество „Традиция“. „С коментара си не правя политика, никога не съм членувал и няма да членувам в партия. Казах неща, които не бива да се премълчават, сподели ни г-н Радионов. Т21

Президентът Радев с Петко Радионов и сина му
НЕ СЪМ КОМЕНТИРАЛ скоро, но се чувствам принуден. Мой познат ме засегна за това, че не харесвам президента Радев. Е, не го харесвам. От пост, който трябва да е представителен, той командва страната с протежета с дипломи и никакъв опит.

• Здравен министър антиваксър да провежда ваксинационна кампания. Сертификати добре, но без предупреждение и без подготовка, сякаш  през лятото не знаеха, че ще има нова вълна и стотици всеки ден ще умират?!

• Или министърът зеленак, който остави хората без дърва и пелети преди зимата като забрани добива на дървесина? Нищо че индустрията отчаяно се нуждае от материали. Забранете износа, а не оставяйте хората на студено! Не може тон пелети да е 700-800 лв. (при около 300-400 лв. доскоро, скокът при дървата за огрев също е двоен – бел. ред.)!

• А токът? Изправени сме пред дилема да работим или не заради най-нефункционалната и неработеща борсова система в Европа. Нашите АЕЦ, ВЕЦ-ове и ТЕЦ-ове произвеждат евтин ток, и то много евтин, но ние го плащаме като в Германия. И от отново изнасяме и продаваме суровина, а не готов продукт. И още, и още, и още…

21 октомври 2021 г.
Петко Радионов, във фейсбук

П. П. Снимката е за внимание. Да, за снимка става!

6 коментара:

P. Bordjukov каза...

Г-н Маринов, тъй като твърденията в този коментар ме впечатлиха, а и до някаква степен съм лично засегнат като човек със семейство в Троян, реших да проверя наистина ли министърът е „оставил хората без дърва“ като е „забранил добивът на дървесина“.

Първо изтеглих от сайта на Изпълнителна агенция по горите данни за позволитените за сеч в общ. Троян. Обобщението е, както следва:

Бр. позволителни:
2019 г.: 1150
2020 г.: 962
2021 г.: 948

Общ очакван добив (куб. м.)
2019 г.: 126 453
2020 г.: 117 423.7 (с 9 029.3 куб. м. или 7% по-малко от 2019 г.)
2021 г.: 111 240.7 (с 6 183 куб. м. или 5% по-малко от 2020 г.)

Общо действително отсечено (куб. м.)
2019 г.: 82738.22
2020 г.: 74830.44
2021 г.: 30427.41 (данните са непълни, защото крайните срокове на редица позволителни все още не са изтекли)

Източник: http://new.iag.bg/cgi-bin/PSech_Index.cgi
Сурови данни: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1nN3KpM7PEYCWjYbXKoudBq2p0gtUmXq0RhixUeS0f-Y/edit?usp=sharing

След като не успях да намеря драматично намаляване на броя позволителни за сеч и очакваното количество дървесина, продължих с търсене на заповедите на министъра. Открих следните:

1. http://www.iag.bg/data/docs/SKMBT_C22021052611270.pdf
2. http://www.iag.bg/data/docs/SKMBT_C22021052611260.pdf
3. http://www.iag.bg/data/docs/zapoved_197.pdf

Четейки заповедите, в Троян не би следвало да има дърва, ако:

а/ са се добивали изключително от 15-метровата зона около реки/поройни водни течения, от ивицата от 100м около р. Осъм, от ивицата от 200м около язовири/езера, ивицата от 20м. около кладенци, извори, каптажи и пр., както и в горските територии за защита на редица обекти, в непосредствена близост до тези обекти (магистрали, пътища, железни пътища, действащи лавини). (вж. 1.)

б/ са се добивали изключително от вековни гори (като намалението тук би било с 30%) (вж. 2.)

в/ са се добивали незаконно (вж. 3.)

След като и заповедите на министъра не ми отговориха на въпроса, реших да проверя само в Троян ли няма дърва.

Изненадващо, не сме сами. Новини за недостиг на дървесина идват например от Германия и САЩ:

https://www.dw.com/en/demand-for-lumber-soars-in-germany-and-so-do-prices/a-57549125

https://www.latimes.com/business/story/2021-05-12/lumber-prices-rising

В заключение, г-н. Маринов, би било интересно да интервюирате с въпроси от къде идва кризата с дървата местни бизнеси, които се занимават с дърводобив и дървообработване, представители на ДГС Троян, на ДГС Черни Осъм и пр. По всяка вероятност можете да се обърнете с въпрос и към МЗХГ.

troyan21 каза...

Привет, г-н Борджуков! Темата наистина е гореща и някои отговори се знаят – големи платежоспособни фирми се запасяват с дървесина, ограничен добив, засилен износ. Но със сигурност картината е по-сложна и многофакторна; и със сигурност и казаното в коментара на г-н Радионов има своите основания.

P. Bordjukov каза...

С уважение, но основанията на господина не изглежда да са базирани на факти, а безпочвените и очевидно неверни обвинения по никакъв начин не ни помагат да излезем от неприятната ситуация.

За пълнота към предходния ми коментар – отчетеното количество действително отсечени дървета към 23-и окт. 2021 е със 144 куб. м. *повече* от отчетеното към същата дата през 2019-а и с 1265 куб. м. повече от отчетеното към същата дата през 2020-а.

Троенец каза...

Горските са изгубили много,гората също!

Дон Педро каза...

Г-н Борджуков, имаш ли представа колко струваха преди три месеца тон пелети или кубик дърва и колко струват сега??? Не гледай едностранчиво на въпроса!!!

Tito каза...

Като говорите за дърва и сеч , какво става с турлата? Нали парк щяха да правят , само осякоха и прибраха дървесината и НИЩО. Браво на ДПС то

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |