Нова „стрийт арт“ атракция в центъра на Троян

* Автор на „Отражение в полусфера“ върху стълбището към църквата е търновският художник Дамян Бумбалов, познат ни със стенописите си „Троян през 30-те“ и „Рибарят“ * Поръчител е Община Троян, средствата – от туристическата такса
Градско изкуство
Поглед към новата троянска „стрийт арт“ атракция, 15 август 2021 г.
ТРОЯН се сдоби с нова „стрийт арт“ (street art, улично изкуство) атракция – голямото (с 30 стъпала), стръмно и мрачно стълбище, промушващо се и залепено за сградата на ОУ „Иван Хаджийски“ и съседните къщи и водещо към храма (троянската църква „Св. Параскева-Петка“), вече изглежда съвсем различно. Цветно, любопитно, провокативно в някаква степен, но във всички случаи събиращо очите и правещо това „забутано“, макар и централно градско кътче по-приветливо, по-забележимо, по-градско.

ТОЗИ е поредният трети троянски стрийт арт проект на търновския художник Дамян Бумбалов. Предишните два, в съавторство със земляка ни Христо Христов, бяха грамадните стенописи „Троян през 30-те“ (в центъра, 2016 г.) и „Рибарят“ (в жк „Лъгът“, 2017 г., за жалост този стенопис бе заличен заради започнало саниране на жилищната кооперация, върху чийто калкан се намираше). Новата творба е кръстена „Отражение в полусфера“ и философията й, по думите на художника, е да пресъздаде „пречупване на отражението чрез цветна композиция върху стъпаловидна форма – в случая улични бетонни стъпала в градска среда“.

Дамян Бумбалов
И ПО-КОНКРЕТНО – абстрактната композиция отразява околната среда и основно дърветата над стълбището, което никак не е случайно. „Стремежът ми към „зелен“ природосъобразен и устойчив начин на живот ме подвежда да обърна внимание към един от проблемите на нашето съвремие – опазването на околната среда“, коментира Бумбалов. И още: „Контрастните цветове са балансирани помежду си, но сравнени с околната архитектура и пейзаж са в целенасочена дисхармония, като по този начин създават мощен цветен акцент на улицата“. А постигнатата оптична илюзия е повлияна от творбите на прочутия на френски художник абстракционист Виктор Вазарели.

ПРОЕКТЪТ „Отражение в полусфера“ е поръчан и финансиран от Община Троян със средства (7320 лв.) от годишната туристическа такса.

Т21

Още по темата:

9 коментара:

Донка Михайлова каза...

Стахотно. Браво на Общината и на Бумбалов. Искаме още композиции.

Unknown каза...

Да нарисува Баба Дона Милина и Васил Левски,че Дона Михайлова настани цигани в къщата на Баба Дона Милина,туй бесепарско ГОВЕДО не се наяде и накраде

Стоян Борджуков каза...

Гана, според мен тоя дето пише от името на кметицата е редно да го трием на ръка, НЕЗАВИСИМО КАКВО ПИШЕ!!!
Това е моето мнение!

Донка Михайлова каза...

Стоян, ти да не си фашист? Нали уж демократите сте за свобода на словото и личното мнение на индивида? Или в Троян не е така?

Той каза...

Какъв демократ , всички са мръсни комунисти!

troyan21 каза...

До №3: Привет, Стояне! Заради внесено оплакване в полицията срещу некоректното използване от коментиращ в сайта ни на никнейма "Донка Михайлова" за профила си в Google (съвпадащ с името на кмета на Троян Донка Михайлова) неотдавна трябваше да пиша обяснения в полицията. Причината – постигащ се умишлено или неволно ефект на недоразумения и претърпени вреди. Моето становище бе, че не е проблем някой да използва псевдоним с името на известна личност (в случая кмета на Троян), допуснах също, че е възможно коментиращият да има същото име, но че безспорно има известна некоректност и че недоразуменията са факт. Струва ми се, от полицията ще правят/направили са запитване до Google за уточняване на истинската самоличност на коментиращия. От моя страна имаше неколкократен призив при коментарите на "Донка Михайлова" да се добавя "не съм кметът" или нещо подобно за допълнителна яснота и избягване на недоразуменията/вредите; призивът очевидно не бе чут.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Донка Михайлова каза...

Г-н Генадий Маринов,ти удари дъното. Да ангажираш полицията със това ,че съфорумец те иронизира....... Нямам думи! Отчайващо е ,че човек като теб ръководи Троянската медия. Отчайващо е ,че хората смятат за нормално поведението ти. Как ги манипулираш в опита си "да предотвратиш вреди"! В същото време анонимник в твоята медия,регулярно не спира да вменява кражби и офшорки на действащият кмет. Не е нужно да ме издирват само кажи и лично ще дойда до вестничето ти. Не се срамувам от нищо което съм казал и мога да го повторя за разлика от твоите залитания във времето. Но какво се учудвам?! Повече няма да пиша, няма да вълнувам дребната ти душичка . Уважавайте си се там себеподобните. П.С. "-ех че я няма сега Радостинчето,"звездата" на "Тодор КиркоВ"! Веднага щеше да го открие този усмелил се нахалник! Такава акция щеше да му спретне,да ангажира всички поделения на Ловешка област в борба носочена към "киберсигурността"!!!! " .....аааа иии щях да пропусна ,не съм Донка Михайлова ,умнико!

troyan21 каза...

До №7, "Донка Михайлова": Нещо не се разбираме – друг, потърпевшият (кметът), е подал сигнала, аз бях потърсен от полицията да дам допълнителна информация за автора (обясних в писменото си обяснение, че нямам такава информация). Не е коректно да ме обвинявате, че ангажирам полицията, беше обратното – полицията ме ангажира заради вашите коментари. Дано съм ясен!?

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Той каза...

Еее бива ли така се Донка се изплаши и няма да пише

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |