„Америка за България“ отличи троянски предприемачи

* 26-ма завършиха успешно Бизнес академия за стартиращи предприемачи (BASE), 6-ма си поделиха наградния фонд от 10 хил. лв.
* Наградата от 4000 лв. на Община Троян – за проекта „Бели Осъм ми е Калифорния“ на Иво Немски
Бизнес
Троянските предприемачи, завършили успешно BASE, Троян, 21 юли 2021 г.
ПРЕДИ малко повече от два месеца, на 11 май, в Троян се проведе сесия от обучителната програма Бизнес академия за стартиращи предприемачи (BASE), финансирана от Фондация „Америка за България“. Целта на програмата е да се подкрепят собственици с малък бизнес или сега стартиращи бизнеса си – чрез споделяне на опит/лекции от доказани личности в бизнеса и управлението (сред лекторите в Троян бяха бившият вицепремиер Лидия Шулева, създателят на успешната марка крафт бира „Айляк“ Георги Христов, зам.-министърът на финансите Виолета Лорер, Надя Захариева, дългогодишен инвестиционен банкер, сега програмен директор в „Америка за България“ и др.) и с финансова подкрепа за най-добрите бизнес разработки, представени от участниците. Троянската сесия бе организирана в партньорство със Съвета на жените в бизнеса в България и Община Троян и се включиха 31 местни предприемачи от различни браншове – дизайн и декорация, дигитална търговия, електронни услуги, туризъм и хотелиерство, образование, социални дейности, авторемонтни услуги и др. (но явно критерият за предприемачи не е бил много ясен, тъй като сред включилите се имаше и представител на общинско дружество – бел. ред.). Осигурената обща финансова подкрепа бе 10 хил. лв., като Община Троян обяви допълнителна премия от 4 хил. лв. за един или няколко проекта.

Нанси Шилър
НА 21 ЮЛИ се състоя представянето на проектите и награждаването на отличените, като за тази финална част в Троян пристигна лично президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър. Резултатите – 26 предимно млади троянски предприемачи са завършили успешно BASE, 6 проекта получават финансова подкрепа (от 1000 лв. до 3000 лв.) и си разпределят осигурения фонд от 10 хил. лв., а голямата награда, общинската премия от 4000 лв., се присъжда на Иво Немски за земеделския му проект за създаване на орехова градина, озаглавен „Бели Осъм ми е Калифорния“. „Надявам се съвместната ни работа (с Фондация „Америка за България“) да продължи не само в посока на бъдещи обучения, но и за други важни за общината проекти“, коментира в профила си във фейсбук кметът Донка Михайлова.

ПОТЪРСИХМЕ за повече информация отличения млад предприемач Иво Немски и той бе любезен да ни предостави презентацията на проекта, донесъл му голямата награда. Публикуваме я, защото си заслужава да се чуе – заради смелата бизнес идея, която се реализира от няколко години в района на троянското село Бели Осъм, амбицията да се следват печеливши световни образци и самочувствието, че имаме добър потенциал и тук могат да се случват сериозни неща.

Т21
Снимки: фейсбук Донка Михайлова


Иво Немски

Иво Немски: „Бели Осъм ми е Калифорния“

 

КАЗВАМ СЕ Иво Немски и съм тук, за да се опитам да ви предам част от емоцията си, свързана с мечтаната бизнес идея, която започнах да реализирам с малки, но неспирни крачки, още през 2016 г. Нарекох я „Бели Осъм ми е Калифорния". 


ВСИЧКО започна, след като почина дядо ми, който ни остави няколко декара занемарени земеделски имоти в наследство. През същата година бях на поредна студентска бригада в САЩ и там попаднах на изключително вълнуваща публикация за няколко поколения орехови производители от Калифорния. Трябваха ми само няколко часа, за да започна да си представям собствената орехова градина в България и внуците ми, които изхранват семействата си благодарение на нещо, което е било започнато от мен.

КОГАТО
се завърнах, веднага се заех с проучване на тенденциите, свързани с производството нa орехи в България. Запознах се със собствениците на няколко големи градини и агрономите, които се грижат за тях. След всяко ново познанство мотивацията ми неимоверно се увеличаваше и мечтата изглеждаше все по-ясна и завършена в съзнанието ми.

ЗАЕХ се да събера всички идеални части от наследствените имоти (действие, което беше отлагано от няколко поколения и което ми коства доста усилия и нерви), а междувременно се възползвах и от страхотната възможност, която предлагаше Община Троян – дългосрочно наемане на общинския земеделски имот, който ми беше в съседство. И така преди четири години, след сериозна борба с джунглите, които наех, наследих и закупих, успях да засадя първите орехови дръвчета с безценната помощ на цялото семейство и много приятели. Началото беше най-трудно, защото тогава допусках най-много грешки, заради неопитността ми, но увереността и емоцията с които работих, нито за миг не позволиха на трудностите да ме откажат. Всяка следваща година добавях нови декар-два и в момента разполагам с почти 8 дка насаждения на различна възраст. Когато разговарях с прекрасните хора от разсадника, към който бях насочен, се интересувах от това колко декара биха били достатъчни за нормалното съществуване на едно семейство, ако това е единственият им източник на доходи. Отговорите, които получавах от всички, бяха в рамките на 15-20 дка (поне 10-годишни насаждения), при стриктно спазване на препоръките за отглеждането на дръвчетата.

ДО МОМЕНТА разчитах изцяло на лични спестявания и успях да закупя и изчистя нужната земя, сега остава да засадя още 6 дка. И да наблегна върху оптимизацията на труда, който полагам, като на първо място изградя цялостна капкова поливна система, за да успявам да се справя сам, докато градината започне да носи доходи. Това е една изключително дългосрочна инвестиция с голям потенциал в бъдеще време.

МОГА да ви говоря с часове за тази моя мечта, но за мое съжаление и ваша радост, имам само няколко минути. След всичко казано досега, искам да призова всички присъстващи – обърнете мъничко внимание на имотите, които имате в наследство от своите баби и дядовци, защото красиви и безценни селца в нашия край стоят пусти и обрасли, само защото е допуснато земеделските имоти в тях да бъдат раздробени и непотърсени от станалите вече десетки наследници на всеки имот. Разучете различните възможности да използвате тези мини фабрички или ако нямате желание и възможност, убеден съм във всяко село (или град) има земеделски стопани, които биха наели или закупили вашия имот; и по този начин бихме дали още една възможност за младите хора да се завърнат на село.  

 

Иво Немски,
презентация „Бели Осъм ми е Калифорния“, BASE

Начало

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |