Музикална вечер за троянската оперета

* Филмът „Лиляна Кисьова - родена да лети“ бе във фокуса на събитието * Габи Хаджикостова: „Благодаря на прекрасните хора в Троян, че не са забравили майка ми Лили Кисьова и почитат паметта й.
Благодаря, Троян!“
Лиляна Кисьова

И ний сме дали нещо…

„ЛИЛЯНА КИСЬОВА - родена да лети“. Филмът с това заглавие – посветен на една от най-големите звезди на българската оперета и наша съгражданка – бе във фокуса на Музикалната вечер за троянската оперета (3 юни, салона на читалището). Сценарист и продуцент на документалната лента е Петко Колев, а режисьор - проф. Александър Илиев. В празничната вечер чухме още изпълнения на солисти от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ (Велико Търново) – арии из „Джудита“ на Франц Лехар и „Графина Марица“ и „Царицата на чардаша“ на Имре Калман; на сцената излезе и Дамският камерен хор при НЧ „Наука - 1870 г.“ (Троян).

Аплодисменти за солистите от МДТ „Константин Кисимов“ (Велико Търново)

А СЪБИТИЕТО започна с кратко припомняне на историята на троянската оперета. За начало се счита представлението на „Двете пролетни царици“ през 1921 г. под диригентството на учителя по музика Христо Попов и режисьора Нено Шипковенски. Но опити са правени и преди това – още през 1909 г. от учителя Борис Тричков и негови ученици, а през 1922 г. с поставянето на „Горската царица“ оперетната дейност в Троян придобива траен характер. Оркестърът и хорът на Музикално дружество „Гусла“ и балетът, създаден от руснака белогвардеец Николай Аксаков, обогатяват представленията. Триумфът е през 50-те години. И не е без основание изреченото тогава уж на шега от музиканта Людмил Кунов: „Станахме филиал на Софийската оперета“. В афиша на Троянската оперета със златни букви записват имената си десетки солисти, хористи, оркестранти, танцьори, режисьори, диригенти. Именно троянската сцена ражда и звездите Лиляна Кисьова и Минко Босев.

Словото на инж. Васил Радойчевски от Инициативния комитет

И СЪС СЛОВО на инж. Васил Радойчевски, представител на Инициативния комитет „Музикални празници в Троян - Минко Босев и Лиляна Кисьова“. Чието дело е както сегашната музикална вечер, така и първата, през 2019 г., със същата цел – спомен, възхищение и поклон за троянската оперета, радвала дълги години троянската публика, дала на националната сцена две големи имена (Лиляна Кисьова и Минко Босев) и доказала, че и в малкия град, ако ги има личностите, може да вирее голямото изкуство.

Две троянски звезди на голямата оперетна сцена на България – Лиляна Кисьова и Минко Босев

ЕТО ЧАСТ от казаното от инж. Радойчевски: „Инициативният комитет „Музикални празници в Троян – Минко Босев и Лиляна Кисьова“ бе учреден на 20 март 2019 г. от група ентусиасти, обединени от идеята да възродят славното оперетно минало на Троян или поне да възкресят спомена за него. Първата изява на Комитета бе музикална вечер „Целунати от Бога“, състояла се на 3 юни същата година и посветена на 110-годишнината от първата музикално-сценична проява в Троян и 100 години от първото цялостно оперетно представление в града ни. Датата на вечерта бе избрана случайно, но съвпада с рождения ден на Лиляна Кисьова, а акцент на първата музикална вечер бе филм за Минко Босев. През м. декември 2019 г. по предложение на Инициативния комитет бе взето решение в Културния календар на Община Троян да се включи като ежегодно събитие Ден на оперетното изкуство. Председател на Инициативния комитет „Музикални празници в Троян – Минко Босев и Лиляна Кисьова“ от създаването му до кончината си на 28 март тази година бе инж. Пенчо Адърски. Негова, в частност, бе и идеята за създаване на филм за Лиляна Кисьова, жалко е, че не можа да го види заедно с нас“.

Габи Хаджикостова

ЗА ВЕЧЕРТА за троянската оперета и представения филм „Лиляна Кисьова - родена да лети“ дъщерята на голямата ни оперетна артистка – Габи Хаджикостова, направи кратък, но изключително емоционален коментар в сайта на Т21: „Благодаря на прекрасните хора в Троян, че съумяват да помнят и да уважават. Благодаря, че не са забравили майка ми Лили Кисьова и почитат паметта й. Благодаря, Троян!“.

Т21

Начало

 

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |