Рейгън го е казал най-добре

* Тема за размисъл – „Троян 21“, който е изцяло частен (издава се от екипа на вестника), съществува вече 20-тина години. Можело значи
* „Когато една компания или един човек харчи повече отколкото изкарва, той фалира, когато правителството прави същото,
то ви праща сметката“
Генадий Маринов

Бележка на редактора

БЕЛЕЖКАТА ми е принципна, с „Троянски глас“ и Руми Моканова (главния редактор) имаме добри колегиални отношения. Предизвикана е от случилото се на последната сесия на Общинския съвет – обявеното намерение на председателя за закриване на стоящото от години „на червено“ общинско издание и последвалия отпор (виж „Председателят на местния парламент иска закриване на „Троянски глас“ – бел.моя).

НАЙ-ВАЖНОТО. Вестникът трябва да е четвърта власт, коректив на същинската власт. Това е аксиома. Ако го издава властта (в случая Община Троян) и се е прелепил към нея, се превръща в нещо друго – от вестник в пропаганда. Подобни остатъчни издания, струва ми се, са рецидив от други времена, постсоцатавизъм. И няма как да не дразнят.

НО ЦЯЛАТА работа има още една съществена страна, която се чу отчетливо в коментара на председателя Петко Пенков – „Троянски глас“ носи по 25 хил. лв. загуба годишно на общинската хазна, над 200 хил. лв. за последните десетина години. И тези загуби се покриват с парите на всички ни, троянските данъкоплатци. С това категорично не съм съгласен. Не съм съгласен да участвам в покриване на загубите на „Троянски глас“, достатъчно сили хвърлям за издаването на нашия вестник, битката за всяка стотинка е ежедневна.

ИМА И ДРУГО – убеден съм, че не е работа на една Община (разбирай общинска администрация и Общински съвет) да се прави на издател. Иначе по същата логика може да си направи и кабелна телевизия, защо не радио и телевизия?! И понеже съветникът Васил Радойчевски намекна, че и други общини у нас си издават вестници, редно е да уточним – те не са много и в повечето случаи става дума за публично-частно партньорство, т. е. общинският вестник до голяма степен е самостоятелен, а не на общинска хранилка и носи своите отговорности, редакционни и финансови. Някои общини пък си имат общински бюлетин, нещо като административен справочник, което е разбираемо. И още една реплика към г-н Радойчевски – вестникът е културно дело, но е и бизнес, като книгоиздаването, телевизията, радиото, киното, театъра и ред други духовни дейности; в което няма нищо лошо, напротив – това е честното отношение към тези дейности, другото, вижда се, води в други посоки.

ЧУ СЕ СЪЩО призивът – общинските съветници да бродят по селата, да агитират и абонират баби и дядовци за „Троянски глас“ и да набират реклами за спасяване на въпросното издание, същото да вършат и троянските бизнесмени, под строй да наливат пари в общинското издание (виж „За „Троянски глас“ – странната съдба на една емблема“ – бел. моя)?! Че и за референдум по въпроса (т. е. референдум дали някой да може да трупа загуби на чужд/общ гръб)?! No comment, както се казва. Сякаш времето е спряло, и едва ли е изненада, че тези призиви дойдоха отляво; може би тук има и партийни сантименти, „Троянски глас“ е създаден като орган на някогашния ГК на БКП. Друг притеснителен факт – чу се, че Общината се е нагърбила да осигури компютърни специалисти за „Троянски глас“ (за да му направят и сайт), пак с общински сили и средства; и няма как да не попитам защо вестникът не си я свърши тази работа сам и защо е чакал досега, въпросът е риторичен.

НАКРАЯ оставям тема за размисъл – „Троян 21“, който е изцяло частен (издава се от екипа на вестника), съществува вече 20-тина години, а от 11 години има свой сайт. Можело значи. И да припомним – по времето на кмета Дилян Енкин „Троянски глас“ бе в същото положение като сегашното си, трупаше задължения на общинския бюджет, и бе закрит. После, след време, бе преотстъпен на частен издател, който след година се отказа и оттогава е зачислен на общинското дружество „Общински пазари“ ЕООД, което си блъска главата и до днес. Тук се сещам за една знаменита мисъл на големия американски президент Роналд Рейгън: „Когато една компания или един човек харчи повече отколкото изкарва, той фалира, когато правителството прави същото, то ви праща сметката“.

Генадий Маринов, гл. ред. на „Троян 21“ 

Начало

Още по темата:

7 коментара:

Unknown каза...

А във вашият вестник рубриката за:синджира и козата е най-голямата боза!До кога ще продължава тази мъка?

Krasimir Hristov каза...

Този път си абсолютно прав.

? каза...

Има логика в разсъжденията. Но кажете субсидиите влизат ли в графата на неправилните бизнес практики.

Стоян Борджуков каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Стоян Борджуков каза...

Аз не разбирам от тия работи... Трябва да се върви на компромис, според мен... В какъв смисъл?! Нормално е всички възможни хартиени, и не само, броеве да бъдат дигитализитани и качени, примерно в музея или сайта на градската библиотека, защото там в края на краищата е живота ни... Вижте сайта на Т21... на Климента... простички, но носят спомена. Марката да се прехвърли на изложбата или на музея или ... на когото трябва. И после да се върви към 3-4 юбилейни издания годишно по определени поводи. Инъче действително става тъпо.

Стоян Борджуков каза...

Доори, според мен едно простичко сайтче, на безплатно място, което да погълне старите неща и после да се допълва с юбилейните броеве. И да си има линкове към него във всички общински сайтове. Защото обшинският сайт гони живия живот и някак не е тематично свързан. Повече се връзва на Стела със сайта...

КОРЕКТЕН каза...

Алооооооооооо,променете го из основи ,но не го затривайте.Това е ТРОЯНСКИ ГЛАС.Гласът на троянци.Ретрото е на мода.Закрийте общинарското в него,пиарстването,подлизурството.Да се списва по друг начин,модерен и да е интересен.Сега е като некролог.Парите ще се събират с други способи и методи.Акции за отпадъци правихме като деца и парите отиваха за каузи.Може,ама общинарството пречи.
/Абе то рафинерия закрихме,та един вестник ли няма да закрием/

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |