За „Троянски глас“ – странната съдба на една емблема

* „Очаквам всеки бизнесмен да пуска реклами в общинския вестник. Очаквам местните бизнесвеличия, вместо да строят параклиси, да осигурят на родните си села абонамент“

Ангелина Иванова

Позиция

След случилото се в Общинския съвет по „казуса „Троянски глас“ с нас се свърза Ангелина Иванова, преподавател в троянското СУ „Васил Левски“, доктор на науките и активист на БСП. Г-жа Иванова, която е и наш автор и чието перо ценим, ни заяви, че започва „лична битка за запазване на „Троянски глас“, но направи уговорката, че в тази й битка няма нищо срещу нас и е фен на вестника ни и попита дали ще публикуваме позицията й. Разбира се, публикува ме я, въпреки значителното й разминаване с нашата. Т21

НА ПОСЛЕДНОТО заседание на Общинския съвет (18 февруари) отново бе повдигнат въпросът за съдбата на общинския вестник „Троянски глас“. Ако използвам „опорните думи“, на които учим хлапетата в прогимназията, трябва да зададем няколко въпроса: Защо вестникът е на „загуба“?, Кой ще спечели от закриването му?, Кой ще загуби? И допълнително: Защо толкова време няма воля например вестникът да излиза в електронен вариант?

ПРИЗНАВАМ, реших първо да събера неофициална информация. Това е за моя лична консумация. За да е официална, ще изпратя писма до общинска администрация в понеделник. Но се изясни:

1. „Почти“ е готов електронният вариант на вестника. Защо „почти“ – загадка. Ами, мили ми хора, занимавам се със сайтостроене от години; съвсем самичка поддържам сериозни сайтове и съм наясно с дейността. Кой е получил пари за тази работа, колко пари и защо досега не си е свършил работата?

2. От Общината бил закупен софтуер за вестника и няколко момичета били изпратени на обучение да се научат да работят с него. Айде сега, холан. Първо кои са тези момичета… Но по-важното е – не е ли нормално да назначиш човек, който може да върши нещо, а не да назначиш човек, който не го може и да платиш за обучението му. Впрочем всички български учители в движение се научихме да работим в платформата Тиймс. Никой не ни е плащал обучението, никой не ни е питал можем ли или не. Впрочем никой не е питал и учениците. Камо ли да ни плаща обучение. А, прощавайте, какъвто и да е софтуерът, ако си бил назначен с някакви нормални компютърни умения, е трябвало сам да се научиш за няколко дена. Апропо, колко пари струва това обучение и кой го плаща?

3. Нали знаете, че след 10 години нито един сайт няма да съществува, а историята на Троян ще бъде в жълтите страници на хартиените вестници?

4. Разгърнах списъка с общинските съветници от всички политически боички. И сред тях срещнах доста бизнесмени. Питам се – колко от тях платиха на „Троянски глас“, за да им качат реклами? Направете си труда и вие. Не е трудно. И в тази връзка. Колко селски кметове, просейки пари за какво ли не, решиха да потърсят пари и да абонират пенсионерските клубове или читалищата за вестника?

НАКРАТКО. Смятам, че за „Троянски глас“ трябва не оздравителна програма, а програма на добрата воля. Аз лично на обществени начала ще се заема с предпечатната подготовка. Гарантирам, че ще се справя не по-лошо от новоограмотените девойки. Ще предоставя напълно безплатно услугите си в продължение на половин година. Също така напълно безплатно и незабавно ще започна да поддържам електронния вариант на вестника. Ако се наложи да се търсят някакви пари за допълнителни услуги – ще ги платя лично. Очаквам всеки бизнесмен да пуска за този период реклами в общинския вестник. Очаквам местните бизнесвеличия, вместо да строят параклиси, да осигурят на родните си села абонамент поне на един местен вестник – троянски или ловешки. Вестникът да се съхранява в читалището или в пенсионерския клуб. Аз лично в понеделник ще направя абонамент на „Троянски глас“ за доброданското читалище. 

19 февруари 2021 г., Троян

5 коментара:

nmkolev каза...

Странно - уж спасяването е лична битка на госпожата, а погледът й в кесиите на бизнесмени и кметове. Да "построи" сайта, да създаде смислено съдържание и да убеди рекламодатели в смисъла от присъствието им във вестника. Другото е потискащ соц активизъм.

Unknown каза...

В ерата на Интернет, кой изобщо чете вестници на хартиен носител!? Този вестник е хранилка и бастион на комунизма. Закриването му е единственото и правилно решение.

Мишка каза...

Вестник, който е копи пейст на Троян 21 и затова му плаща Община. Поне да беше бюлетин или информационна дипляна. Тежи на данъкоплатците.

Z@Q каза...

С тъп молив, не може да се напише и един коментар,тук някой се е постарал да напише три!

КОРЕКТЕН каза...

Алооооооооооо,променете го из основи ,но не го затривайте.Това е ТРОЯНСКИ ГЛАС.Гласът на троянци.Ретрото е на мода.Закрийте общинарското в него,пиарстването,подлизурството.Да се списва по друг начин,модерен и да е интересен.Сега е като некролог.Парите ще се събират с други способи и методи.Акции за отпадъци правихме като деца и парите отиваха за каузи.Може,ама общинарството пречи.
/Абе то рафинерия закрихме,та един вестник ли няма да закрием/

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |