Миховски доведе Рашидов в Троян

* Спирките от троянската визита – Серяковата къща, Музея на занаятите и НУПИ * Гостът обеща да разреши дългогодишен галериен проблем, който не е само троянски

Вежди Рашидов, Троян, 8 юли 2020 г.
Гости

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ на парламентарната Комисия по култура, бивш културен министър и известен скулптор Вежди Рашидов днес, 8 юли, гостува в Троян по покана на своя съпартиец и приятел троянския депутат инж. Иван Миховски; с двамата бе и зам.-областният управител Илиян Тодоров, дългогодишен диригент на троянския общински духов оркестър. Гостът и придружаващите го посетиха галерия „Серякова къща“, уникалния Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства, чието звено е галерията и троянското Художествено училище (НУПИ „Проф. Венко Колев“).

В галерия „Серякова къща
В СЕРЯКОВАТА КЪЩА галеристката Мариела Шошкова постави пред г-н Рашидов един дългогодишен проблем, засягащ галериите в цялата страна – задължителен придружаващ сертификат за всяка, дори най-незначителната картина, закупена от българин или чужденец с идеята да бъде изнесена в чужбина. Проблемът е, че ваденето на сертификата представлява мудна административна процедура, която отказва мнозина от купувачите; отделно – въпросният сертификат е напълно нелогичен за такива произведения. „За да получи подобен сертификат, всеки, закупил си картина от троянската галерия, трябва да  направи снимки с определен размер на творбата и да я занесе лично в определен ден и час в конкретната комисия. Въпреки че по смисъла на Закона за културното наследство културна ценност е нещо, правено поне преди поне 50 години, а в местните галерии се продават току-що нарисувани творби, на митниците не се прави разлика. Това блокира възможността на българи, живеещи в чужбина и на чуждестранни туристи да закупуват картини от галерия като троянската. В нашия случай те са принудени да пътуват до София или Плевен, за да си осигурят сертификат за износ и в повечето случаи, след като казусът им бъде разяснен, автоматично се отказват. А ако рискуват да пренесат закупеното без сертификат, ще имат проблеми на митницата и може да им бъде отнето“, коментира г-жа Шошкова. Г-н Рашидов поел личен ангажимент да разреши максимално бързо проблема, като предизвика законодателна промяна, която да даде възможност и на уредници от местни галерии да издават сертификати.

Посрещането в Музея на занаятите
В МУЗЕЯ НА ЗАНАЯТИТЕ гостите бяха посрещнати от директорката Елеонора Авджиева и разгледаха музейната експозиция. Тук Вежди Рашидов, който е сериозен колекционер, обяви, че смята да дари на емблематичната културната институция девет произведения от своята колекция, сред които и картина на известен западноевропейски майстор. 

Сред учители в НУПИ „Проф. Венко Колев
В НУПИ директорът Илиян Илиев разказа на колегата си Рашидов впечатляващата биография на това най-старо керамично училище в България. 

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |