Честит празник, троянски лесовъди!

* И светлината ще победи мрака, няма как да е иначе. Който не вярва, нека погледне събуждащата се гора, нацъфтелите дръвчета, величествения и красив до болка Троянски Балкан
Седмица на гората, 6-13 април 2020 г.
Поглед от Зелениковец, Троянския Балкан
Животът продължава, въпреки всичко. И светлината ще победи мрака, няма как да е иначе. Който не вярва, нека погледне събуждащата се гора, нацъфтелите дръвчета, величествения и красив до болка Троянски Балкан. 
Честит професионален празник, троянски лесовъди!
Т21


Поздрав от класиците

Любен Каравелов
Хубава си, моя горо

Хубава си, моя горо,
миришеш на младост,
но вселяваш в сърцата ни
само скръб и жалост.

Който веднъж те погледне,
той вечно жалее,
че не може под твоите
сенки да изтлее.

А комуто стане нужда
веч да те остави,
той не може, дорде е жив,
да те заборави.

Хубава си, моя горо,
миришеш на младост,
но вселяваш в сърцата ни
само скръб и жалост.

Твоите буки и дъбове,
твоите шуми гъсти,
и цветята и водите,
агнетата тлъсти,

и божурът, и тревите
и твойта прохлада,
всичко, казвам, понякогаш
като куршум пада

на сърцето, което е
всякогаш готово
да поплаче, кога види
в природата ново,

кога види как пролетта
старостта изпраща,
и под студа и под снега
живот се захваща.

Любен Каравелов,
във в-к „Знание", 15 май 1875 г.


Николай Хайтов
Гора

А миризмите на гората! Нейните аромати!

Вълшебна е възбудителната миризма на тръпчиво зелено, смесена с миризмата на земя, на мащерка, мента, борина, игличе, кокиче, минзухар, липа и люляк, с миризма на стари листа, на трева зелена и увяхнала, на камъни от слънцето напечени, на изпръхнала кора, на стопени снегове, преспи остарели… Слагайте, слагайте още… всъщност няма какво да слагате — помъчете се да помиришете и ще разберете не с разума, а със своя простосмъртен нос живота в един букет от горски аромати! Животът, който се ражда! Който се възражда! Който вика „сбогом“ на света или празнува цветното си тържество! Животът, който се превръща в земя (листата, дето гният или са изгнили)! Земята, която се превръща в живот (соковете жизнени)… Животът в прилив, животът в отлив! Животът, който пулсира в миризми, осъществява се в аромати, за да ви покаже, за да ви подсети, че и вие сте частица от букета на всемира!

Всяка гънка на гората е живот! Той е не само в набъбналите стволи, в корените, сграбчили земята, във фукналите към небето клони, в листата, които пият с устицата си слънчевата светлина, за да я превърнат в скорбяла. Всичко е живот — накъдето се обърнете!

Николай Хайтов,
 из „Шумки от габър", 1966 г.


Колегиален  поздрав, Седмица на гората 2020
На всички колеги от нашия Троянски край – честит професионален празник! Голяма е нашата отговорност към зеленото богатство на Балкана, нека е голяма и радостта от свършеното, от съприкосновението с мъдростта и красотата на природата!
ИНЖ. ПАВЛИ БОГДАНСКИ,
директор на РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ НА ГОРИТЕ - ЛОВЕЧ

Честит празник, колеги! Вярвам, че всеки от нас има своите професионални победи и гордости – нека те да се множат занапред. А това че през 2020-та Седмицата на гората е непосредствено преди Великден, е добър знак, носи ни още надежда и вяра.
ИНЖ. МИЛКО СТАНЧЕВ,
директор на ДЪРЖАВНО ГОРСКО СТОПАНСТВО - ТРОЯН

Поздравявам със Седмицата на гората всички колеги от общините Троян и Априлци. Нека се множат успехите ни, защото те са успехи в името на българската природа, успехи в името на бъдещето.
 Честит празник!
ИНЖ. ДОБРОМИР НЕЙКОВ,
 директор на ДЪРЖАВНО ЛОВНО СТОПАНСТВО „РУСАЛКА”, АПРИЛЦИ

На всички колеги от нашия Троянски край и Априлци – честита Седмица на гората! С пожелания за много лично щастие и нови професионални успехи в името на българската гора!
ИНЖ. МАРИН БАГАРОВ,
 директор на ДЪРЖАВНО ГОРСКО СТОПАНСТВО - БОРИМА

Честита Седмица на гората на всички колеги от Черни Осъм, Троян, Борима и Априлци! Нека раззеленяващата се природа влее във всички нас сили и оптимизъм!
ИНЖ. КРАСИМИР ЦАНИН,
 директор на ДЪРЖАВНО ГОРСКО СТОПАНСТВО - ЧЕРНИ ОСЪМ 


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |