За поръчковите медии и предизборните действителности

* „Троянци имат правото да направят своя избор по възможно най-прозрачния начин. Избор, който да не подлежи на манипулация и задкулисни машинации. Избор, който не се влияе от финансова зависимост. Всъщност, точно тази зависимост стои и в основата на медийните бухалки, насочени към Местна коалиция
  „Глас Народен“ и нейния лидер“
Местни избори 2019

ПРЕДИЗБОРНАТА кампания е в разгара си, а с това излизат налице и реалните нагласи на обществото към нея. Истината е, че от избори на избори обществената апатия към предизборния процес става все по-голяма и това е напълно разбираемо. Причината е в отровената обществено-политическа среда, за която като че ли лекарство все още няма. Този процес се развива и на национално ниво, не от вчера или днес и това не е тайна за никого. Процес, в който непрозрачни медии в колаборация с политически интереси, стимулирани по задкулисен, но ясен за всички граждани начин,  се опитват да манипулират предизборната ситуация в една или друга полза. В повечето случаи тези – стимулиращите, се оказват и основни „борци“ срещу задкулистните практики, които те самите създават. Псевдоборци, произвеждащи псевдокандидати. Кандидати за кмет, кандидати за депутат, кандидати за всичко, що е избираемо.

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ и Троян не прави изключение, а причините се оказват същите, особено по отношение на медиите. От няколко дни насам в интернет пространството гравитират няколко типично „жълти“ материала, лишени от професионален журналистически почерк и насочени изцяло срещу кандидата за кмет на общината Николай Тодоров. Истинността им не се нуждае от коментар. Нескопосаният стил на уж скандалните според анонимния автор писаници не будят особен интерес у читателя, но за сметка на това нанасят вреда върху цялостната медийна среда в общината. Като хора, които се занимават с обществена дейност, ние от Местна коалиция „Глас Народен“ няма как да не вземем отношение по видимо вредния стил на манипулация на общественото мнение в разгара на предизборната кампания. Правим това с ясното съзнание, че сме единствените, проявяващи подобна загриженост. Това донякъде ни задължава да проявим обективност по отношение на темата.

ИМЕННО в контекста на обективността не може да не се признае фактът, че появилите се медийни бухалки имат и своята полезност. Щом започнат да бият по някого, то този някой е на прав път и явно притеснява псевдоборците, които, както отбелязахме, в повечето случаи са и псевдокандидати. Причината да обърнем внимание на тази болезнена тема е не само фактът, че Николай Тодоров беше атакуван по описания по-горе начин. Това е положителен индикатор  за него и за всички, които се борят рамо до рамо за по-доброто бъдеще на общината ни. Положителен, защото е ясно доказателство, че Местна коалиция „Глас Народен“  и нейният лидер явно бъркат сметките на задкулисието.

СЪЩОТО това задкулисие, което се опитва да манипулира предизборната ситуация в общината поради невъзможността му да се бори на видимия терен на политиката. Там, където трябва да си служиш с експертиза, с аргументираност, с познания по отношение на местното самоуправление. Там те са слаби, затова не го и правят. Оценяването на важността от тези познания са и причината Николай Тодоров и екипът му да изпратят покана за публичен дебат до останалите кандидати за кмет на община Троян. Защото троянци имат правото да направят своя избор по възможно най-прозрачния начин. Избор, който да не подлежи на манипулация и задкулисни машинации. Избор, който не се влияе от финансова зависимост. Всъщност, точно тази зависимост стои и в основата на медийните бухалки, насочени към коалицията и нейния лидер.

ЗА РАЗЛИКА от повечето участващи в предизборната надпревара, „Глас Народен“ спазва свои ясно определени  принципи по отношение на медийните партньорства. В този смисъл коалицията няма и никога няма и да има партньорски отношения с медии, които не спазват етичност и прозрачност по отношение на своята дейност. Беше въпрос на време представители на подобна медия да атакуват кандидата на единствената формация, с която нямат финансови взаимоотношения. Колкото до това, кой е стимулиращият фактор, всички вероятно ще се досетят. Но истината е, че такъв винаги има, защото това е механизмът, по който работи всяка една поръчкова атака.  Дали стимулиращият  е псевдоборец, или псевдокандидат, също не е толкова важно. Важно е, че Троян не е псевдоград, а троянци не са псевдограждани!

ДОСТОЙНСТВОТО и духът на града и неговите жители никога не може и не трябва да бъде подценяван. Защото всеки един опит да предложиш нещо фалшиво и поръчково на достойни, мъдри и честни граждани, каквито са троянци, е подценяване!  Никога не сме се съмнявали, че независимият избор на нашите съграждани е гарантът за по-доброто им бъдеще. А такова ще има, въпреки задкулисието, въпреки нечестното и подценяващо отношение към жителите на общината. 

Свилен Андреев, 
кандидат за общински съветник,
Местна коалиция „Глас Народен“

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |