Ресторантът на Стефан Манчев в Лас Вегас

* Представен е в кулинарното топ шоу на Гай Фиери, сред посетителите – Димитър Маринов, Кулио, Снуп Дог, Давор Шукер, Кобрата, Стоичков, Багата * Манчеви предлагат собствени колбаси с марката „Троянка“
 * Мими и Нина – двете жени зад един успял мъж
Троянската връзка
Мими, Нина и Стефан Манчеви в ресторанта си в Лас Вегас
ДИМИТЪР МАРИНОВ:
 „ВЕЧЕ СЪМ ПОСТОЯНЕН КЛИЕНТ!“

НАСКОРО ми попадна едно кратко, но възторжено интернет послание на Димитър Маринов, същият, първият българин, който спечели „Оскар“ и на церемонията тихо, но забелязано от всички развя българското знаме. Посланието бе, цитирам дословно: „До всички българи в Южна Калифорния и околностите. Ако ви липсва автентичен български суджук, луканка, създарма и много още вкусотии; домашно, но и професионално приготвени от екипа на ресторант „Форте“ в Лас Вегас, обадете се на Мими Манчев(а). Аз, лично, вече съм постоянен клиент! Страхотни са, заслужава си“. Заинтересува ме заради фамилията Манчев и защото знаех, че троянецът Стефан Манчев (че и съученик на всичкото отгоре – бел. авт.), който от дълги години живее в САЩ и то в Лас Вегас, има ресторант там.

Гай Фиери (в средата) в ресторанта на Манчеви
ВРЪЗКАТА излезе вярна, препоръчаният тъй горещо ресторант бе на нашия човек. А когато го потърсих за повече информация, се оказа, че Стефан от около година много често си е в Троян, където инвестира сериозни средства и работи по голям свой бизнес проект (за което ще говорим отделно). Срещнахме се и Манчев, така го знаят всички тук, ми сподели интересни неща – за ресторанта, но не само. Включително това, че „Форте“ е бил представен в едно от най-гледаните и рейтингови кулинарни шоута в Америка – „Diners, Drive-ins and Dives” на прочутия Гай Фиери, видеото е качено в интернет платформата на шоуто и е регистрирало над 760 хил. посещения за няколко седмици.

Майка и дъщеря
НИНА И МИМИ

„ДЪЩЕРЯ МИ Нина и жена ми Минка (Мими) – те движат ресторанта, основно дъщеря ми. Те двете са до мене за всичко, което правих и правя през тези години. Преди време, през 2009-та, сега ресторантът става на 10 години, дъщеря ми ми каза, че иска да отвори ресторант. Питам я какъв ресторант иска, а тя – български. Но аз бях против, колко са българите в Лас Вегас, че да разчитаме само на българска клиентела, няма да се получи. Казах й: няма да стане, ако е фюжън, нещо смесено, най-доброто от Източна Европа и изобщо от Европа, с доста български неща – може. И тя се съгласи, така започна“, коментира Стефан.

Нина Манчева – участие в телевизионно предаване
ПОПИТАХ ГО за Нина и Мими, нали зад всеки успял мъж стои една жена, в случая – две. „Дъщеря ми е родена в България, говори отличен български, пише на български. Изключително отговорна, разбираща бизнеса си и много известна във Вегас! Ръководи си ресторанта, помага и в другите ни дейности – продава хайвер и колбасите ни. Жена ми е човекът, който се грижи за всичко, което е нужно да вървят нещата и който ме вдъхновява и кара да издържам и на най-тежките изпитания, тя също е троянка“,  бе отговорът на Стефан. И в допълнение подчерта троянската връзка: „На жена ми майка й е Николина Манговска, а дядо й – троянският обущар Минко Манговски, известен и много влиятелен човек в града ни, къщата му е била срещу бл. „Рила“/кафене „Тифани“. Но аз съм израснал в с. Борима и съм отгледан от баба ми Василя и дядо ми Дочо, хората, на които дължа всичко и за които мисля всеки ден. В Борима ми е хвърлен пъпът и където и да съм по света, Борима и Троян са с мене!“.

„КАТО НАБЛИЖА МЕШЕЛИКА, СЪЛЗИТЕ ТРЪГВАТ“

ТУК СЕ СТИГНА и до нещо много лично. Стефан – веселякът, успелият американец, оптимистът, спортистът (играаеше баскетбол в мъжкия отбор на „Чавдар“ още като ученик в троянската гимназия) – си призна, че… плаче. „Аз съм добре навсякъде – бяха думите му, – защото съм в хармония със себе си. Навсякъде ми е хубаво, аз обичам света и хората. Но в Борима се чувствам като у дома, на мен там ми е хвърлен пъпът. Като наближа Борима и започвам да плача – когато си дойда в България, в Троян, винаги минавам през Борима и като наближа Мешелика, сълзите тръгват“. Стана дума още, че той заминава/бяга за чужбина година преди падането на комунизма – през 1988 г., първо в Италия, после в САЩ и се установява в Лас Вегас. Започва бизнес, който постепенно се разраства: става най-големият вносител на хайвер в САЩ, включително за американските ресторанти на една от световните кулинарни икони и носител на множество звезди „Мишлен“ Жоел Робюшон (французинът умира от рак миналата година); дълги години внася в САЩ български вина и ракии и е официален представител на „Загорка“, „Черноморско злато“ и други родни винарни (отказва се заради некоректност на някои от тях); особено място в бизнеса на семейството заема производството на български колбаси.

ИНТЕРЕСНОТО е, че колбасите на Манчеви са с  марка „Troyanka“ (Троянка), а изключително майсторските и събиращи очите етикети са украсени с познатата от керамиката „троянска шарка“ и други троянски/български символи. И пак давам думата на Стефан: „Започнахме да произвеждаме колбаси „Troyanka“ през 2006 г. Най-напред – суджук и луканка, след това още няколко продукта. Произвеждаме ги и сега и сме доволни – и ние, и клиентите ни. В колбасите ни няма никакъв компромис с качеството – използваме само натурално/екологично чисто месо, вземаме го от две тамошни биоферми, животните са отглеждани без антибиотици, ГМО храни и тем подобни. Подправките – чубрица и т. н., се вкарват от България, без това няма как да постигнем уникалния български вкус. Разбира се, продуктите ни са скъпи, ние продаваме скъпо, но стоката ни е изключително качествена“.

ТРОЯНСКА ЛУКАНКА С БЪЛГАРСКИ ТРЮФЕЛИ


Нина с Давор Шукер – един от ВИП клиентите на ресторанта
Гости от Троян – Пламен Данов с дъщеря си
Гости от Троян – Пламен Петров (вдясно)
ПОПИТАХ дали американците харесват троянската луканка и изобщо колбасите „Troyanka“. Отговорът: „Много! Ние правим и бутикови продукти – например луканка с трюфели, български трюфели. Друг път нося, сега нямам, но като си дойде дъщеря ми, ще ти дам да опиташ, уникално е. И пак ще кажа – ние не правим никакъв компромис с качеството, не произвеждаме много, но е изключително качествено. И по начина, по който се прави традиционно в България. Работим с една колбасарска фирма, която ни ги прави по нашата рецепта и с нашите продукти, фирмата се казва „Ла Еспаньола“ – най-добрата фирма за испански колбаси в Щатите, а испанското колбасарство е много близко до българското. Но нямат сплескани колбаси като нашите, затова машините за сплескване сме ги правили в България и ги занесохме там – използваме ги за суджуци, луканка и саздърма. Така че имаме голяма колбасарска продукция, разбира се и кебапчета и кюфтета“.

НО ДА СЕ ВЪРНЕМ при ресторанта на Манчеви в Лас Вегас. Стефан препотвърди оценката на човека с „Оскар“-а, че ястията на „Форте“ се харесват на всички. В менюто наред с българската кухня има унгарски гулаш, много руски, испански, немски, сръбски неща. А за качеството и популярността на заведението говорят и известните имена сред гостите – често идват рапърите Кулио и Снуп Дог, тук е вечерял легендата на хърватския футбол Давор Шукер, неведнъж са идвали ММА шампионът Багата, футболистите Христо Стоичков и Георги Илиев, Кубрат Пулев, за Димитър Маринов е излишно да казваме, гостували са и троянци – споменати бяха бизнесмените Пламен Данов и Пламен Петров… Оставихме разговора си със Стефан Манчев отворен, с уговорката да го продължим за троянското му бизнес начинание, което наистина си заслужава.

Генадий Маринов

4 коментара:

Дедо Спас каза...

Да са живи и здрави цялото семейство и всички около тях. Гена, помниш ли статията за запазената марка "Троян", дето нашия умиращ градец щеше да изкара луди пари от името си. Е, сега ударихме кьоравото, без майтап. Направо си мечтаем за още поне 1 кръгово, тоя път квадратно.

Unknown каза...

Браво братле! Бъдете живи и здрави! Успех в бизнеса и завинаги си останете ГОТИНИ ТРОЯНЦИ

Unknown каза...

Bravo Stefsho! Badete zdtavi. Gelaia vi mnogo uspehi na krasivata familia. Na vsiakade i nai ve4e v Troian

Unknown каза...

Живи и здрави успехи във всяко начинание.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |