Изложба живопис и керамика на Николай Николов от Плевен

* Откриването – 6 юни, сряда, 18:00 ч.,
 галерия „Серяковата къща“, Троян
Предстоящо
Николай Николов
НА 6 ЮНИ от 18:00 ч. в залите на етаж 1 на галерия „Серякова къща” се открива изложбата „Фрагменти” – живопис и керамика на Николай Николов „Фрагменти” е своеобразна биография на творческия процес на художника Николай Николов след обучението му в СХУПИ (сега НУПИ „Проф. Венко Колев“) в Троян и Художествената академия в София до настоящия момент. Почти 25-годишен период на творчество, през който авторът работи в различни направления – от глинения съд през керамика-стъкло и метал до изява в живописта и скулптурата.

ПОЧЕРКЪТ на Николай Николов може да бъде открит както в портретната и пейзажната живопис, също така и в абстракционизма. Но преди всичко – в художествената керамика, представена от серия стенни часовници, при които в модерния изказ на форма и цвят са вплетени елементи традициионни елементи. „Фрагменти” отразява творческите търсения на автора през годините и  експериментирането с изразни средства, форма и материал, което от своя страна придава различно звучене на всеки един от периодите.

ИЗЯВАТА на Николай Николов е съпровождана от  текстове на съпругата му Албена Николова, преподавател по английски език, с която са заедно вече 20 години. Намират повода за точното време, в което да покажат, че споделят не само бита, но и творческите си търсения, както и взаимната подкрепа, която непрестанно си оказват един на друг.

Галерия „Серяковата къща“

Биографично

Николай Николов е роден на 14 юли 1968 г. в град Ловеч, учи в Художественото училище в Троян, което става отправна точка в творческото му развитие. Продължава обучението си в Художествената академия. Връща се в родния си град, а след това със съпругата си се местят в Плевен, където живеят и днес. Творческите му търсения са предимно в живописта и керамиката. Непрекъснато експериментира с форми и материали. Неговите творби са притежание на частни колекции в различни държави по света.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |