Московците окупираха Троян, после дойдоха западняците

* В събота Троян бе домакин на две национални автомобилни прояви с ретро привкус – традиционния автопоход на клуб „Москвич България“
 и етап от „Ретро рали България“
Зад волана
МОСКОВЦИТЕ
Най-атрактивен бе жълтият милиционерски "Москвич"
НАЙ-НАПРЕД, по обед (9 юни, 11:00 ч.), централният градски площад бе „окупиран“ от над 50 машини от емблематичната за соца руска/съветска марка „Москвич“. Организатор на „московската“ проява бе базираният в южната ни столица Пловдив и имащ вече 14-годишна биография клуб „Москвич България“, чийто основател и фронтмен е младият пловдивчанин Недялко Димитров. Москвичите бяха минали безаварийно Беклемето и в пълен състав достигнаха Троян.

Недялко Димитров
РАЗГОВАРЯХМЕ с г-н Димитров, като първият ни въпрос бе неавтомобилен – дали в техния клуб и в частност в автопохода до Троян няма скрита и някаква политическа (путинска) идея. Зададохме го, тъй като един от участниците, едър мъжага, се бе барнал в яркочервена съветска тениска със сърп и чук и грамаден надпис „СССР“, други пък, включително ръководителят, бяха с тениски с руското знаме и герб. Отговорът на ръководителя бе отрицателен и надяваме се искрен: „Клубът ни е младежки и мога с гордост да съобщя, че средната възраст на нашите членове е около 30 години. Млади хора, някои от които дори не са били родени по времето на соца и няма как да имат носталгия по онези времена. Това е шоу!“. Самият той подкарал първия си „Москвич“ ненавършил още 18 и без книжка. По-късно си взел чисто нов 2141 („Алеко“) и сега тази машина е гордостта на неговия гараж; има, разбира се, и друг автомобил, различна марка, за ежедневна употреба, а москвичът е за забава и специални случаи. В момента клуб „Москвич България“ има над 70 членове от всички краища на България.

Най-изящна бе редицата на 403-ките
СЕГА ЗА автомобилите. Най-изящна бе редицата на 403-ките, сред които бе и доайенът, произведен през 1963 г., с оригиналния си двигател и всичко останало, включително гумите марка „Георги Димитров“ (тук трябва да припомним, че този модел е „прекопирал“ дословно дизайна си от немско/американски „Опел“, което го прави доста по-елегантен от по-сетнешните му ъгловати и ръбати събратя с оригинален соцдизайн – бел. ред.). А най-атрактивен без съмнение бе жълтият милиционерски „Москвич“ с надпис „Народна милиция“, сякаш ей сега от него ще изскочи милиционер с фуражка (и ще ти размаха пръст, че си с брада, дълга коса и говориш срещу властта – бел. ред.).

Депутатът инж. Иван Миховски разглеждаше с професионално любопитство
СЛЕД ПЛОЩАДНАТА изява „Москвич“-ите се разходиха до Черни Осъм и Орешак; където имаше надпревара за майсторска езда, спечелена, разбира се, от троянец – Момчил Бечев, с навигатор Цветомир Цочев-Доктора. Сред публиката бе и народният представител инж. Иван Миховски, който е собственик на автосервиз и (и) с професионално любопитство надничаше под капака на някои от най-наточените модели като например синята 8-мица с асемблиран турбодвигател.

ЗАПАДНЯЦИТЕ

Белият „Мерцедес Бенц 190 SL“ кабрио (1955 г.) заслужено спечели наградата на Община Троян
МАЛКО ПРЕДИ 18:00 ч. на троянскя площад пристигнаха „западняците“ – участниците в 4-тото „Ретро рали България“. Колоната от 22 автомобила от различни световни марки („Мерцедес“, „Фиат“, „Ягуар“, „Фолксваген“, „Тойота“, „Пежо“, БМВ, „Ланча“ и др.) идваше от Костинброд през Рибарица, като предния ден с 10-километров пролог в София бе даден стартът на атрактивната надпревара. В Троян участниците (автомобили и водачи) се „поперчиха“ пред немногобройната, но ентусиазирана троянска публика, а любителско жури начело с кмета Донка Михайлова избра най-атрактивния автомобил и подгласника му. Организатор на ретро ралито е Българският автомобилен клуб „Ретро“ (София), като директор на настоящото издание бе Калин Михайлов. Сред екипажите имаше и един интернационален, датско-български  – Аксел Транбек с навигатор Шинка Маринова.

Страховитият "Ягуар" – реплика, произведена през 2017 г. в България
СЕГА ПО-КОНКРЕТНО. Сред 22-та имаше култови модели от 60-те, 70-те и 80-те години, заслужаващи да се видят; макар на нас да ни липсваше истинското автомобилно ретро (30-те, 40-те години). Имаше напълно автентични машини (с оригинален двигател, шаси и т. н.), но имаше и обновени/модифицирани и дори един „нередовен“ участник – страховитият „Ягуар“, лъскава реплика, с дизайнерска каросерия, произведена през 2017 г. в България, който се радваше на най-голям зрителски интерес. Най-възрастните участници бяха два „Мерцедес“-а, модел 190, произведени през 50-те години. Много овации получи и „Чинкоеченто“-то на „Фиат“ от 1967 г., както и яркочервеният кабриолет „Фиат Спайдър 124“ от 1979 г.

Великолепният червено-бял салон на призьора
НАГРАДАТА на журито, според нас напълно заслужено, отиде при белия „Мерцедес Бенц 190 SL“ кабрио (1955 г.), с оригинален двигател и всичко останало и великолепен червено-бял салон; тук ще издадем една тайна, научихме я от мъжката част на журито – че допълнителен бонус е донесла ефектната червена капелина на красивата навигаторка Мила Григорова.

Кметът връчва наградата на Любомир Гайдев, вдясно с грамотата – навигаторката Мила Григорова
ОТЛИЧИЕТО – грамота от Община Троян и бутилка стара троянска сливова получи шофьорът на бялото немско бижу Любомир Гайдев. „Беше ни много трудно да определим най-атрактивния автомобил, тъй като всеки си има своя чар и магия“, заяви на церемонията г-жа Михайлова, която връчи течната част от наградата с афористичната обосновка: „На един стар автомобил му прилича стара троянска ракия“. 

Подгласникът в класацията за атрактивност – „Фолксваген Карман Гия“ (1973 г.)
Иван Иванов с наградата си – стара ракия за стар автомобил
СЪЩАТА награда получи и водачът на светлосиния кабриолет „Фолксваген Карман Гия“ (1973 г.) Иван Иванов, чийто автомобил бе класиран на второ място по атрактивност и великолепие.

ГРАДОНАЧАЛНИКЪТ
отправи и една покана – Троян и през 2019 г. да бъде етапен град в „Ретро рали България“. От името на организаторите Камен Михайлов благодари за гостоприемното домакинство и обяви, че приема поканата и догодина „Ретро рали България“ отново ще е в Троян.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |