Петко Пенков: Винаги съм се стремял към диалог и разбирателство (2)

 * „Досега не съм се чувствал зависим от никого, аз съм си шефът“
 * „Всичко е възможно. Но все още няма политическо решение по този въпрос (кметската кандидатура за изборите догодина)“
Интервю
Петко Пенков

Петко Пенков – наближаващ 40-те, женен, с две деца, син Иван (4. клас) и каката, 8-класничката Преслава. Троянец, но целят му род е от Априлци. Завършил е троянското СУ „Васил Левски“, а след това Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив, магистър със специалност технология и качество на храните. Съпругата му Мария е завършила същата специалност, а в момента и двамата карат втора магистратура по икономика в УНСС. Семейството се занимава с бизнес – собственик е на три магазина за хранителни стоки в Троян и има участие в „Родопа Троян“, където Мария е и управител на предприятието.

В политиката влиза случайно – при основаването на ГЕРБ в Троян е поканен да се включи от Сашо Данков. „Тогава дори не знаех какво е ГЕРБ, но симпатизирах на Бойко Борисов. В началото не бях в свои води, аз обаче съм такъв – като се захвана с нещо, го върша сериозно“, сподели г-н Пенков. Поводът за разговора ни е скорошният му избор за председател на Общинския съвет, познаваме се и си говорим на ти. 

– Много груба беше предизборната кампания за местните избори през 2015 г. Аз лично не помня по-агресивна кампания в Троян от началото на демократичните промени и ако трябва да сме честни, агресията дойде от ГЕРБ. Смяташ ли, че отношенията са „омекнали“ и предстоящата кампания (2019 г.) ще е по-толерантна?
– Надявам се това нещо да не се повтори, аз лично не го одобрявам. Тогава беше направено от недобросъвестни хора, които не трябваше да го правят. Аз винаги съм се стремял към диалог и разбирателство. Не е нормално чрез медиите да се оплюват опонентите.

– Правиш впечатление на диалогичен, толерантен, консенсусен човек. Такъв ли си като работодател и като политик, а сега вече и като председател на местния парламент?
– Такъв съм до едно ниво, всеки си има праг на търпимост, аз също. Премине ли се този праг, ставам по-различен. По принцип не си позволявам да се карам, но има моменти, когато трябва да се тропне по масата. За жалост българинът като че ли е свикнал да бъде натискан с чатала по врата, иначе нещата не се получават. Имаме и друга негативна особеност – да гледаме в канчето на другия, а не в своето. Това е голям проблем, голяма спънка да вървим по-бързо напред.

– То си е човешко – да те дразни чуждият успех, но да мразиш, да хейтърстваш, да се опитваш да провалиш другия, това не е нормално. И май в Троян този негативизъм е една идея по-силен, не мислиш ли?
– Според мен така е във всяко малко селище, където всички се познават. Когато си в голям град е друго – там има много успели, много неуспели, хората не се познават и завистта е някак по-безадресна. Еснафлъкът тук също е много силен и допълнително налива масло в огъня.

– Дали пък не гледаме по-черногледо? Може би нещата нито в Троян, нито в България са толкова зле, колкото ги виждаме понякога?
– Споделям абсолютно същото мнение. Ще дам пример. При мен, във фирмата ми, в момента има няколко момчета, които си дойдоха от гурбет и са доволни тук, говоря във финансов план. А иначе да си си у дома, сред приятелите, това е несравнимо предимство, най-хубавото нещо.

– Вярваш ли, че ако човек има хъс, подготовка, вяра и добър партньор до себе си, може да направи бизнес тук, в днешен Троян и днешна България, от него ли си зависи?
– Да, вярвам в това. Но трябва и много работа, находчивост, кураж да се рискува. Е, хубаво би било човек да има и късмет. И не бива да търсим оправдания единствено извън нас.

– Нека поговорим за Троян. Как оценяваш града ни от камбанарията и на председател на Общинския съвет, и като бизнесмен – икономически, политически, социално, демографски?
– Троян безспорно е най-добре икономически в цялата Ловешка област. Това не е само мое мнение, фактите го доказват. Което означава, че Троян върви добре. Тук хората са много инициативни и това е важен фактор за успеха – няма къща почти, където нещо да не се прави. Тук има изключително много малки фирми, които функционират и вкарват една доста добра принадена стойност в града. Демографски – както навсякъде в страната и тук има сериозен демографски проблем, да не кажа срив; но, макар да не съм гледал официалната статистика, ми се струва, че в последните две-три години има стопиране на този срив. Много майки с детски колички гледам в Троян, което е оптимистично. Има и доста млади хора, които остават тук и виждат бъдещето си в Троян. Проблем обаче е липсата на трудови навици у много от тях, искат някак си да успеят, но без много работа. Надявам се сега, с навлизащото и при нас дуално обучение, нещата в тази посока да се изменят и подобрят.
 
Петко Пенков (в средата) ръководи комисията по избора на нов председател
на Общинския съвет, 9 юли 2013 г., вляво инж. Марин Радевски
– Знае се, че си твърде близко до силния човек в ГЕРБ - Троян инж. Марин Радевски. И има подозрения, че като председател на Общинския съвет ще си прекалено зависим от него и ще прокарваш неговата воля, или да го кажем по-рязко – че ще си „кукла на конци“?
– Със сигурност много хора мислят така. Марин е силен човек и е логично до него да ме виждат в такава роля. С него сме приятели, така го усещам аз, надявам се и той. И ще призная нещо, макар че едва ли ще ми повярвате – той много рядко си е позволявал да си налага мнението. Нищо не е премълчавал, казвал си е своето, но не и да го налага на всяка цена. Няма как човек, който е работодател на 1500 души, да няма твърдо мнение и да не го отстоява. Но вземете разпечатки от гласуванията в Общинския съвет и вижте колко пъти аз съм бил на различно мнение и съм гласувал различно. Други колеги от нашата група – също.

– Това не ми звучи убедително, вероятно има режисирани предварително „различия“.
– За разлика от колегите от другата голяма партия, при които има строга партийна дисциплина, при нас е различно, всеки има право на мнение, доказват го гласуванията в Общинския съвет. С Марин Радевски сме и съдружници, но досега аз не съм се чувствал зависим от никого. Затова след като завърших висшето си образование бях категоричен, че ще работя за себе си и никога не съм имал началник, аз съм си шефът.

– Според някои неочакваната ти номинация и избирането за председател на Общинския съвет е подготовка на почвата, крачка към кандидатурата ти за кмет от ГЕРБ на местните избори догодина. Има ли нещо вярно?
– Всичко е възможно. Но все още няма политическо решение по този въпрос.

– Но си готов и на подобна битка?
– Не съм го обмислял сериозно, но всичко е възможно. Когато има официално становище, ще го обявим, не е коректно да говоря предварително.

– Какви са основните задачи, които си поставяш като председател на местния парламент?
– Ще ги очертая най-общо. Спортът – подобряване на базата и правилата за общинска подкрепа на клубовете; Троян е много спортен град, но сме в дълг към спортистите си, и то голям дълг. Чистотата – снегопочистването, замърсяването на въздуха, отпадъците, проблемите са много. Инфраструктурните проекти – свързаните със 150-годишнината на Троян (кръговото кръстовище при АИР-а, новият Малък пазар), реконструкцията на входа/входовете на Троян и др.

– С кмета Донка Михайлова сте представители на враждуващи политически сили. Възможно ли е разбирателство и единение в името на Троян? Или отношенията от типа „управляващи - опозиция“ са неизбежни и дори полезни?
– Ако кажа, че се разбираме – ще се заподозрат някакви партийни съглашения. Ако кажа, че не се разбираме – обвиненията ще са за партийни вражди и боричкания. С г-жа Михайлова се разбираме и политически, и в човешки план. Сега, в новото ми качество на председател на Общинския съвет, ще имаме много повече обща работа и вярвам, че тези отношения ще се запазят.

– Ще ти задам един „некоректен“ въпрос. Смяташ ли, че Донка Михайлова е успешен кмет?
– Хм. Ако кажа, че е успял, значи не трябва да се кандидатирам за кмет.

– Защо да означава това?! Означава, че искаш да бъдеш по-успешен.
– Мисля, че тя е добър кмет.

– Да завършим с една фантазия. Какво е мечтанието ти за Троян?
– Европейски град – с качествена инфраструктура, услуги на високо ниво (това включва широко навлизане на електронните услуги), европейско качество на живота като цяло. И нещо много важно, на което аз лично много държа – запазване на традициите, на нашите троянски и български опори, без които нямаме бъдеще.

Интервю на Генадий Маринов

Още по темата:

27 коментара:

Анонимен каза...

Пази, Боже, от тоз кандидат за кмет!

Анонимен каза...

Убуу! А коментари за Елпром що ни мой?!

Анонимен каза...

Чувал съм как тоя говори на "ма" на служителките си в магазина. Освен това е заядлив и присмехулен в общинския съвет. А че е "ентелегентен" личи по отговорите в интервюто. Добре,че ги имаше въпросите!

Анонимен каза...

Гусин председател, принадената стойност е когато всяка събота робите от Перфект строй работят, а ти спиш до обяд и се чудиш на къде да обикаляш и накрая същите роби немогат да вземат 600лв., но ти си над нещата сладкар по образувание посредствен простак, като покровителя си.Наточил си зъбки за кмет, но ще бъдеш занулен по-бързо и от Шишков.

Анонимен каза...

Занулен е много точно, браво!

Анонимен каза...

Хвърчат боза, бяло сладко и се лее шербет като из ведро. Нищо изненадващо ни от потресаващо полегналата троЕнска пишман журналистика, ни от кадъра на троянската политическа забавачница. Дали са се разцелували на края? То сега това било модерно и евроатлантическо някак си.
Какви въпроси би следвало да се зададат на поредния случайник от троенската политическа забавачница, ако в този град имаше поне един свестен журналист? Задължително се започва с първия въпрос:
1. Удобно ли се чувствате, след незаконното отстраняване на бившия председател на ОбС Троян и след още по-незаконното ви избиране, за да му седнете на стола?
2. Коя е причината, вие и групата на ГЕРБ да подкрепите политическия ви противник кмета Михайлова и да продадете Резиденцията на безценица? Подвъпрос – как ще коментирате факта, че дори цялата група на БСП се изправи срещу собствения си кмет и до един гласуваха с „против“ това нейно безумно предложение?
3. Как ще коментирате санирането на Пожарната за 720 000 /седемстотин и двадесет хиляди лева/, при положение, че строителната стойност на тази сграда не надвишава 300-350 хил лв.? Това на фона на двойно по-големия сграден фонд на Резиденцията с наличните огради, инфраструктура и 10 000 кв.м. безценна общинска земя?
4. Предстои ремонт на кръстовището до АИР-а. Можете ли да посочите поне едно основание за конфликти или лоша работа на това кръстовище през последните 40 години и ако не – защо харчите по такъв безумен начин средствата на данъкоплатците?
5. Вие сте повече от 10 години общински съветник. Можете ли да посочите поне една година, в която кмет на Троян да си е изпълнил бюджета. Ако не, как реагирахте като общински съветник срещу това безобразие и откровени закононарушения?
6. През този мандат ГЕРБ има през цялото време пълно мнозинство в ОбС. Можете ли да посочите за това време поне една точка от предизборната програма на ГЕРБ да сте приели и реализирали? Ако не, защо не сте и защо сте мамили хората на изборите?
7. Вие лично за 10 години като общински съветник колко Предложения за решения предложихте на ОбС? Ако не, какво сте правили изобщо в ОбС Троян?
8. За последния четвърт век община Троян загуби близо половината от човешкия си ресурс. Какво направихте лично вие да спрете този пагубен процес?
9. Къде са онези 1 700 000 /един милион и седемстотин хиляди лева/, които пари на гражданите „изчезнаха“ от бюджета на общината по време на първия ви мандат като общински съветник. Защо си мълчахте и не реагирахте за да се спасят тези пари на гражданите?
10. Вие и цялата група на ГЕРБ гласувахте стратегическия План 2020 за развитието на Троян. Плана е за реализацията на над 200 милиона лева в конкретни обекти и мероприятия. Можете ли да посочите поне една точка да е изпълнена от този план? Ако не – защо си затваряте очите като общински съветник, а сега и като председател на ОбС Троян срещу това брутално неизпълнение. Чии интереси защитавате с мълчанието си?
11. ….
12. ….

Анонимен каза...

Пеевскиии 6 как ги разбираш работите само.... и журналист и политик и политолог и нищо и половина на края хахаха

Анонимен каза...

И к`во,да не би да лъже случайно?

Анонимен каза...

Ко кайш 8..

Анонимен каза...

Касапин за кмет?!

Анонимен каза...

"Можете ли да посочите за това време поне една точка от предизборната програма на ГЕРБ да сте приели и реализирали? Ако не, защо не сте и защо сте мамили хората на изборите?"

Ами те това са ГЕРБ. Празни приказки, много лъжи, кебапчета и подправени протоколи.
Народа не ги иска, ама силово вземат власта и силово я държат.

troyan21 каза...

До №6 (И.Пеевски): Г-н Пеевски, твърдите, че правим "пишман журналистика" и т. н., но неспирно и внимателно ни четете. Усещам някакво раздвоение и противоречие?! Поздравления за интереса.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Той се прави че пише романите у тях на листче ,ама много иска пък цяла Ловешка област да му ги чете,и къде другаде при Генади!?

Анонимен каза...

До N:12 ака Г.Маринов
Г.Маринов, това ваше интервю би засенчило всяко едно друго интервю с "наш први партиен и държавен ръководител" в "Работническо дело". Но, няма лошо, кой както и колкото може.
В интерес на истината, никога не съм очаквал от полегналата и много услужлива троянска журналистика, че е в състояние да постави сериозен въпрос пред днешните управленски недоразумения, които попиляха Троян и го превърнаха в призрачен град. Но, вие винаги успявате да ме изненадате до какво ново ниво може да пропадне една журналистика, колкото условно за Троян да е това наименование.
Колкото до това къде и какво чета, ами имам или винаги намирам време много да чета, представа си нямате колко много. Вашият сайт е само една нищожна брънка от огромния информационен поток, който минава пред очите ми. А той е всякакъв и разнопосочен. Така „картинката“ става по-ясна и точна. А изнесените от мен факти, аргументи и съответните изводи – неопровержими и безкрайно неудобни за вас и органите на троянския управленски кретенизъм. А защо е кретенизъм – доказвал съм го стотици пъти и нито един път, повтарям, няма такъв случай някой да е успял да ме опровергае. Троянските журналисти мълчат от страх и раболепие, управленските кретени мълчат в управленските си дупки, мълчи и троянската интелигенция, която отдавна е смачкана и завряна /самозавряна/ в ъгъла и единствено няколко полуграмотни примата се появяват да репликират, но не по същество /те и не могат/, а с навлизане в личното пространство и общи приказки от ареала на умствената им недостатъчност.
Ще ви открия една малка тайна - вашият сайт и нивото на журналистиката ви сякаш са предназначени за нивото на хора като /в случая/ коментари 7, 9 и 13. Няма лошо, вие с останалите троЕнски медии и управленските недоразумения за четвърт век успяхте подобни индивиди да ги направите мнозинството на Троян. Лика прилика сте си и можете да се гордеете!
Измами, Лъжи и Демагогия! Това е днешният Троян.

Анонимен каза...

Генади, като изтри поста, какво?
Нима е лъжа, че публикуваш фалшиви новини поръчани ти от слугите на делян пеевски?Пардон, всъщност и ти си слуга на въпросния, но самопредложила се такава!

Анонимен каза...

На гусин Пеевски щом не за първи път не му харесват инакомислещи като 7,9 и 13/ в този случай/ заприличва много на съфамилника си и много другари от прехода и преди него!

troyan21 каза...

До №14 (И.Пеевски): Г-н Пеевски, винаги съм казвал, че в коментарите ви има истини и дълбочина, които са важни. На няколко пъти ви предлагах да направим и интервю, където да си кажете тежката дума, всъщност предложението стои.
Един въпрос обаче винаги ме е интересувал. Създавате впечатление, че вие сте единственият от добрите, единственият, който вижда и казва истините, в този, по думите ви, "призрачен град". Което е леко подозрително и притеснително? Кажете кои са другите от добрите, готов съм да им дам думата в Т21.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Г.Маринов, не няколко пъти, а само ЕДИН път ми предложихте възможност за интервю, за което казах, че ще си помисля. Не се случи по простата причина, че вие искахте да ме вкарате в някакъв измислен дебат с чиновниците /бюджетарите/ на общината за т.нар. "излишъци" /неизпълненията на бюджетите/ в общината. Чиновниците са само изпълнители и не носят вина за това безобразие, за което вината е изцяло на кмета Михайлова и неадекватния общински съвет. Би било много странно един журналист да не се възползва от обилната информация, която предоставям и която е лесно проверима, само че все пак сме в Троян и реалностите са от първобитен характер и времената на "развития социализъм" в духовно, а не в материално изражение.
Никъде не казвам, че съм от добрите. Такава оценка се дава от други субекти. Казвам това, което знам и мисля, че трябва да се каже. А повярвайте, знам много повече от това, което казвам. По-добре се опитайте да ме опровергаете, ако можете и ви стиска. Може да използвате услугите на целия троЕнски политически и управленски "естаблишмънт". Ще бъде много забавно.
Троян от години е в тотален информационен мрак, за което вие Г.маринов имате огромна заслуга и моля ви, не ме разсмивайте, дори вие не си вярвате, че бихте дали думата на някой инакомислещ в този град, освен на поредните овластени полуграмотни нещастници, които попиляха този град и прогониха вече 50% от населението му. Особено младото и репродуктивно население, което бяга от Троян като от чума, защото нито вижда някакво бъдеще тук, нито някакви наченки нещо да се промени. Младите хора няма как да ги измамите нито вие, нито овластените управленски кретени, колкото да се напъвате с поръчкови статии, мазни интервюта и общинската ПиАр демагогия.
*
16-ти, за да си "инакомислещ", най-напред трябва да си "мислещ", нещо което не може да се каже нито за теб, нито за цитираните 7,9 и 13 коментари, ако не сте едно и също лице и което няма никакво значение. Ролята ви е да отклонявате вниманието от въпросите, които поставям /справка първия ми коментар/ и да блокирате и обезсмисляте една възможна дискусия по тези въпроси с неадекватни и тъпи коментари. Добро занимание за всеки полуграмотен примат.

troyan21 каза...

ОК

Анонимен каза...

Ако напиша 3-4 метра коментар ще ме приемете ли към групата на Мислещите и колко е членския вноссссс?

Анонимен каза...

Да напишеш,ма ти дори едно изречение не можеш !хахахахаха

Анонимен каза...

Иди се подсуши,че от този смех....се нахахахаака!

Анонимен каза...

Влизам и гледам атакиста пак се разпенявил и бълва ли бълва .....шантава работа

Анонимен каза...

Пеевски КМЕТ!
МЛАДЕН - ВИЦЕ-КМЕТ!!!
УРААААААА - от пеевски - дървената философия и замазването, от младен - парите, първите места и наградите. Светльо ш го турим да им мие тировете....
УРААААААА Донка регулировчик на кръговото....

Анонимен каза...

ДЖУМБИШ! - викаше един приятел-покойник!

Анонимен каза...

18-ти,сигурно казваш истини,....не зная,но .... ....мисля,че ако наебеш една хубава жена доста ще се облекчиш.С най-добри чувства,пробвай!Умни,тъпи всъщност всички сме "примати"!

Анонимен каза...

невдигането, невдиганетооооо....

така е с истерията, особено политическата....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |