Орехът пред музея – какво?

* Вариантите са два – да се изкорени и да се засади ново дърво или дънерът да се превърне в скулптура
Глас народен
Орехът
ОБЩИНА ТРОЯН организира допитване за съдбата на… вековния орех пред малката сграда на Музея на занаятите и кафене „Антик“ в центъра на Троян, на няколко метра от паметника на Иван Хаджийски. Възможните варианти са два – дървото да се изкорени и на негово място да се засади ново или дънерът да се запази и да се превърне в дървена скулптура на открито.

„ОТ НЯКОЛКО ГОДИНИ ореховото дърво е болно и въпреки предприетите действия не можа да бъде спасено. Сегашното състоянието на ореха налага премахването му“, обясниха от общинската администрация. А мнения и предложения кой от двата варианта е по-добрият могат да се изпращат на сайта на Община Троян (www.troyan.bg) или на кметската страница във фейсбук (donka.mihaylova.kmet).

15 коментара:

Анонимен каза...

Отрежете го!
Човек убива...
Новият ще порасне!
От дънера пак направете скулптура и я скрийте на сухо под общината! Махнете го!

Анонимен каза...

След като дървото е болно, колко време би издържала дървената скулптура и каква е технологията по която това ще бъде осъществено /обработка с фунгициди, инсектициди,импрегниране/ ???

Дядо Иван каза...

Ако някой иска да си прави скулптура, да си купи ореха (на търг) и да си прави ако ще скулптура, ако ще гаванки. Правенето на скулптури от изсъхнали дървета, с изключение 1 на милион, е пълен кич (справка "колците" стърчащи от години отляво на пътя към Орешак).

Дървото да се изкорени и продаде за материал. С парите да се закупи (след справка става ли така) орех на поне 10-15 години и да се засади на същото място, така че от пърия ден да се вижда, че е орех, а не да го чакаме три поколения да видим какво ще стане. За друг вид дървета със сигурнаст знам, че става, защото при соца във Варна така за една нощ изникваха паркови дървета с височина 10-15 метра.

Анонимен каза...

Странно е колко време се отделя на едно иначе вече тотално осакатено дърво. Г-жо кмет, знам, че тайно четете какво пишат поданниците на Вашето кралство. Зачетете се и сега моля в моя вик за вашето внимание.

От известно време се наблюдава пълно отсъствие от комунални грижи за почистването на тротоарното пространство, дори в централната част на града. На какво дължим тази мизерия?
Сега на ред е да продадете на безценица и едно късче от уникалната местност Къпинчо за шепа орехи. Защо?
Бякой срам в тази община за нещо има ли?

Засега се зачетете в това поне, нататък ще Ви пиша още.

С уважение: бивш ваш поданик!

Анонимен каза...

Г-жо Кмет понеже четете дебатите да ви запитам макар,че знам че отговор няма да получа защото това ви е патент по неудобни въпроси да не отговаряте.
1.Имаше ли дебат когато отсякохте и изкоренихте огромното дърво което не беше болно пред пощата или по точно пред офиса на ДЗИ.
2.Имаше ли дебат когато Вашата замесник Кмет пенсионерката Поля Димова нареди да се отсече бора в ляво от стълбите на читалището.И за да се прикрие,че е отсечено върху дънера сложиха една голяма кашпа за да не се вижда.Може да отидете да отместите кашпата и да видите дънера на отсеченото дърво.
Какви дебати предлагате сега да се водят и да ни занимавате като Вие си правите каквото искате.Явно наближават избори и трябва да хвърляте повече прах в очите ни, за което сте много способна.

Анонимен каза...

Taka e Донка като не го полива ще загине

Анонимен каза...

Голям дебат.
2-ма изказаха мнение, а другите само пишат глупости.
Явно до толкова само достига сивото вещество.
А на коя дата ще са изборите?

Анонимен каза...

Демагогията на кмета Михайлова покорява нови върхове. След грандиозната далавера с "Резиденцията", която възмути дори собствените и общински съветници от БСП и никой от тях не подкрепи предложението и за необоснованото и арогантно харизване на този общински имот - сега кметицата Михайлова се е заела да си пооправи имиджа пред все още не прогледналите с това смехотворно "обществено обсъждане".
Да, това дърво отдавна е един "труп". Кога и защо - друга тема. Един дървен "труп" над земята, който е в непосредствена близост до тленните останки на 16 човешки трупа под земята, които не друг, а самата кметица Михайлова превърна в не означен масов гроб и в нарушение на над 10 български и европейски закона. Скри се тогава зад едно безумно и незаконно Решение на ОбС така, както сега се скри зад поредното безумно Решение на ОбС за "продажбата" на Резиденцията.
А най-лошото е, че управленските и политическите талибани на Троян така и не разбраха, че над идеологическите клишета и тъпите им политически боричкания стоят от векове и то много високо стоят едни Човешки, християнски и морални писани и не писани закони и правила, които те не само не зачитат, но и постоянно газят с калните си обувчици.
Някой запитвал ли се е защо все на нас се случва, защо все ние пропадаме, защо бъдещето ни е обвито във все повече мъгла? Кога е имало нещо подобно в цялата 150-годишнина на Троян - повече от четвърт век само разруха, безхаберно разпиляване на финансовите средства и имуществото на Троян и най-вече - безхаберната и ужасяващата загуба на половината от жителите на Троян? Кога е било това? НИКОГА!!! Никога не е имало подобен Погром над Троян и троянци!
П.п Понеже със сигурност ще пропусна това „мило събитие“, наречено с благозвучното име „обществено обсъждане“, ще дам своето предложение сега. Предлагам на най-успешната кметица да вкара това бивше дърво в някоя от поредните проекти за саниране и да го облепят със стиропор. Предполагам, че за целта ще бъдат подсигурени поне 305 000 лева, било от еврофондове, било от продажбата на Резиденцията за същите пари, за което тя ще получи подкрепата на ОбС Троян. Така де, в съседство ще облепят читалището със стиропор за близо 1 100 000 лева, защо да не се продължи това свято дело за възхода на Троян.
Предлагам също така да бъде привлечен онзи екип от 150 души, който да направят филм за това облепяне със стиропор на мъртвия орех, което няма да ги затрудни особено с оглед аналогията с Елпром. Нека първите кадри са от това „обществено обсъждане“!

Анонимен каза...

Идеята всъщност за този смешен дебат е да се измести фокуса от съществените проблеми в този ужасно мизерен град. Такова дебилно управление заслужава единствено линч. Но понеже всеки блажи или се чуди как да го направи се стоибв затихваща позиция. Народът е наивен и простоляв, а тези които ни управляват не са интелегентни, а просто хитри. Яхват народа и накрая сепуко в гърба. Орех, праскова, кашпа и вода с цветя. Какви са тея простотии? Хоратс измират като мухи, вървете до новото гробище да видите как го разширяват. Въздуха е ужасен, водата бъкана с хлор, улиците мръсни, безработицата във вихара си, а Вие ни питате за съдбата на едно дътво, което вече дори не е живо. Олигофрения и патологична народна простотия!

Анонимен каза...

Аааа, вий си ги избирате.и оня от трапето и библиотекарката от лоЙч.много моля....

Анонимен каза...

Доне, що не подпита народът за резиденцията, ми го питаш за тоз орях?Ти нас за ора имаш ли на изобщо?

Анонимен каза...

11- ти ние за Дона успешната сме избиратели.За какви хора да ни има след като на изборите я избираме.

Анонимен каза...

Ще облепят читалището със стиропор?!Сериозно ли ще сторят такова безумие?

Анонимен каза...

Има един малък проблем, орехът е защитен вид и вторият е че ако конакът е паметник на културата, то орехът също е под опеката на Министерството на културата. Явно това в Общината не го знаят и ни занимават с неща, които не зависят от нас.Иначе си абсолютно прав.А ако убие човек, кого ще съдят питам аз?

Дървото каза...

Всеки човек е едно странно дърво, с клони, ръце протегнати към бъдещето и корени - спомени далече назад, кой ще разбере моят език от листа? Отдавна мойте ръце са впити в черната пръст. Аз чувствам земният пулс, туптят сърца. Това са вашите деди, които спят край мен. Аз виждам техния сън, прекрасен свят. Свят без омраза, в който няма войни, жестокост, злоба и страх за да няма сълзи. Там тичат коне, по зелена трева, няма дим и мъгла, а блести светлина. Протягам свойте листа, оглеждам синия свод, бучи моторен шум, метален звън. Машини идват към мен, вървят роботи в строй, дълбоко гроб копаят за сън Аз, който растях с вашите детски игри, макар че дълго живях сега ще ме отсекат. Аз, който без глас прося милост от вас. Хора спрете! Аз моля без глас-не за мен, а за вас. Прося милост пред вас. Не за мен, а за вас. Прося милост без глас. Хора чуйте, шум от мотори, метален звън.
Хора спрете, спрете, спрете, спрете!
Но те ще ме отсекат, те ще ме отсекат, те ще ме отсекат, те ще ме отсекат...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |