Първият троянски индустриалец

* Когато се прави ретроспекция на троянската индустрия няма как да не се спомене едно име – това на Петър Кинов Балевски
 
10-те реда на „Традиция” Постоянната ни рубрика „10-те реда на „Традиция” се води от Регионалния клон „34-ти пехотен Троянски полк”, Априлци - Троян на Национално дружество „Традиция”. Рубриката представя важни събития, личности, факти от близката ни и по-далечна история, които ни карат да се гордеем, че сме българи и троянци.

Петър Балевски
СЪСТОЯНИЕТО на индустрията на всяко едно населено дава ясни характеристики за нивото на предприемчивост и работоспособност на жителите му. Троян има с какво да се гордее в тази посока. Неслучайно градът ни, по думите на троянския историк Власи Илиев, е на челно място сред редицата планински градове.

КОГАТО се прави ретроспекция на троянската индустрия няма как да не се спомене едно име – това на Петър Кинов Балевски. Той е сред първите индустриалци на града и в далечната 1904 г. полага основите на своята текстилна фабрика, която се намирала в горния край на града. Началото е трудно, бизнесът тръгва с четири дървени стана. През 1907 г. предприятието вече разполага с три железни механични стана, една ръчна предачна машина, три дарака и една чукова тепавица.

ВЪЗХОДЪТ на фабриката е повече от видим и през втората половина на 20-те години Петър Балевски вече разполага с повече от 15 здания, в това число тъкачница с 48 стана и 55 работници на площ 1189 кв. м, предачница с 15 работници, бояджийница с 6 работници, железарска работилница с 6 работници, кантори, жилища, складови помещения и др. Във фабриката на Балевски наблюдаваме и най-ранни форми на социална политика. За работниците има общежитие с 28 стаи, както и лекар и хигиенист. През 1932 г. работниците са близо 300 – 143 мъже и 145 жени. За добрата грижа към тях свидетелства и фактът, че до този момент – за 28-те години съществуване на фабриката, били отбелязани едва няколко случая на злополуки.

Гледка от Троян, 20-те години на миналия век
ИНТЕРЕС представлява и самата личност на Петър Балевски. Роден е в далечната 1866 г, недовършва 1. клас, като  захваща да учи занаята кафтанджийство. През войните от 1912 г. до 1918 г. той печели много, понеже е доставчик на платове за войската и по това  време разполага с близо 12 млн. лв. оборотен капитал. Освен като предприемач Балевски се проявява и като дарител, благодарение на него е построен театралният салон на Народообразователното дружество (читалището) в града, открива и издържа сиропиталище. На два пъти в периода 1903/8 г. Петър К. Балевски е кмет на Троян и в неговите мандати се построяват две училища, кубето на църквата и стъпалата към нея, издейства се ремонт на главната улица с държавни средства, отваря врати Белодробната болница.

ЗА ЖАЛОСТ поради много фактори фабрикантът стига до материална катастрофа (несъстоятелност), дължаща се на прекалената му склонност към риска, намаления оборотен капитал след войните, злоупотребата на прокуристи с подписа му на полици за поръчителство и др. Старите години за него са тежки, но духът му остава винаги бодър, като на истински троянец.

Боян Дочев,
РК „34-ти пехотен Троянски полк“

2 коментара:

Анонимен каза...

Достоен наследник на Балевски е друг представител на стар троянски индустриален род - Господин Младен Мондешки!

Анонимен каза...

Това звучи като вица на деня

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |