За Дарко, „Симида“, Дебнево и още нещо

* Временно пребиваваща в Дебнево софиянка: „Дарко, каквото си започнал, все хубаво си го направил!“ * Младото семейство Благоеви осигурява работа на 16 души
Личности
Дарко, съпругата му Миглена и двете им деца
В НАЧАЛОТО на юли едно отдавна чакано от жителите на с. Дебнево събитие стана факт - отвори врати новият ресторант „Симида“. Помещава се в сградата срещу кметството. Заведението е обширно, изградено и оборудвано с вкус и разполага с места за 120 човека, има и просторна площадка с чадъри, обградена от тревна площ, за гостите, желаещи да бъдат обслужвани на открито. Предлага богат асортимент от ястия и напитки. Персоналът е от местни младежи. Собственост е на младия дебневенин Дарин Благоев, за когото искам да ви разкажа.

ДАРКО, както го наричам, отдавна ми е паднал на сърцето с дейността, която върши в Дебнево. Младежът десетилетие и горница работи в „Паралел“ (Севлиево), голям завод за мебели, но накрая решава, че достатъчно е „откраднал“ занаята и преди няколко години заедно с чаровната си съпруга Миглена откри цех за производство на мека мебел, в собствената си къща в Дебнево. А тази къща, проектирана и може да се каже изградена със собствените му ръце, изникна от руините на някогашната неугледна и грозяща центъра на селото бръснарница. Днес, когато минеш Камен мост (в Дебнево), вляво очите ти радва красивият дом, малко по-нататък вдясно е цехът за мека мебел заедно с изложбената зала и новият ресторант. Една временно пребиваваща в Дебнево софиянка обобщи така: „Дарко, каквото си започнал, все хубаво си го направил!“. Не мога да не се съглася с думите й. Още повече че направеното, наред с всичко останало, и разхубавява селото ни. 

Мебелният цех на сем. Благоеви в с. Дебнево
В МОМЕНТА в цеха за производство на мека мебел и матраци са заети десет човека, шестима работят в ресторанта, така че младото семейство Благоеви осигурява работа на общо 16 души. А че качеството на продукцията е много високо, ще илюстрирам  със следния пример. Преди месец срещам на излизане от цеха мой бивш възпитаник баскетболист. Знам, че работи в голяма мебелна фирма и го питам: „Тоше, какво правиш тук, опит ли обменяш с Дарко?“. Отговорът бе: „Не, спалня си купувам, много хубав модел и отлично качество“. Каква по-добра оценка от на професионалист.

ОТ ДОСТА време искам да напиша за Дарко и от десетина дни се опитвам да му задам няколко въпроса, но не става – все е зает, в движение, сега с ресторанта още повече. И знаете ли къде го хванах натясно - на селската чешма, с мистрия в ръка бетонира шахтата, че го дразни видът й, помага на кметството и с труд, не се срамува. Пък и срамна работа има ли. И така, под палещото юлско слънце на чешмата в Дебнево успях да чуя отговорите му.
***

Барманът Ичко в новия ресторант "Симида"
- Ресторант „Симида“ едва ли е чисто комерсиален обект и едва ли ще носи големи доходи, значи има и нещо друго?
- Има. По-скоро място за срещи и отмора. Приятно място за дебневени и гостите ни. Надявам се да бъде така.

- Производството или ресторантьорството ти е по-трудно и ти създават повече грижи?
- И двете. Когато имаш две деца, както е с нас, не можеш да се грижиш за едното по-различно от другото. И двете са ми еднакво скъпи.

- Какви би желал да са дебневени?
- Работливи, задружни и дружелюбни.

- Вярваш ли в днешните млади хора?
- Вярвам. Затова и в цеха, и в ресторанта ни работят само млади хора. В тях е бъдещето.

- Ще се наложи ли ресторантьорската марка „Симида“ на общинския и регионален пазар, както стана с мебелната ти марка.
- Разбира се, твърдо да!

23 юли 2017 г., с. Дебнево
Стефан Генков

5 коментара:

Анонимен каза...

Браво на Дарин и Мима работливи и инициативни наши селски.Браво и на Николай Ковачев. Щом има такива като тях ще го има иселото ни.

Анонимен каза...

Ама и кметицата Галя си я бива.Селото цъфна от как кметува.Браво.

Анонимен каза...

Браво и успех!

Анонимен каза...

Евала.
Бъдете живи и здрави, късмет и успехи в начинанията.

Unknown каза...

Браво!
Напишете информация откъде освен в Дебнево могат да се купят. Имах удоволствието да наема чисто нов апартамент, в който спах на много удобен матрак. И през 10 планини разбрах от мебелиста, че ги прави "едно" момче от Дебнево на центъра... та ако се знае и откъде могат да се купят и в големите градове ще е страхотно!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |