„Калинел“ - №3 в текстилния бранш у нас за 2016 г.

* Браншовата класация е част от „Капитал 100“ на в. „Капитал“, посочващо 100-те най-големи български фирми във всички
 сектори на икономиката
Отличници
Инж. Радевски със собственика на ИКЕА Ингвар Камрад при гостуването му в "Калинел", 2015 г.
ТРОЯНСКАТА фирма за олекотени завивки и възглавници „Калинел“ ЕООД, чийто едноличен собственик е съгражданинът ни инж. Марин Радевски, е третата по-големина текстилна фирма у нас в класацията на авторитетното икономическо издание „Капитал“. Която представя 20-те най-големи компании за производство на текстил и облекло за 2016 г. и е част от по-мащабната класация за най-големите компании от всички браншове „Капитал 100“, в която за поредна година влиза и „Калинел“.

„Калинел“ – водеща компания за домашен текстил в Европа
В един от цеховете на "Калинел"
Поглед към производствената база на "Калинел" в Троян
„КАЛИНЕЛ“ е сред най-старите и големи местни доставчици на IKEA и е един от двата основни производителя на текстил за дома за магазините на шведския концерн в цял свят, като дружеството има фабрики в Троян, Червен бряг и в Сърбия, четем в информацията в „Капитал“ (автор е Мара Георгиева, 1 юли 2017 г.). „През 2016 г. инвестирахме 8.7 млн. лв. – в машини, склад, производствен цех от 2200 кв. м и административна сграда в Червен бряг. Вложението в Сърбия беше малко - 200 хил. лв., но през тази година планираме още 1.3 млн. лв.“, цитиран е собственикът и управител на „Калинел“ инж. Радевски. Плановете за 2017 г. предвиждат инвестиция от 5.4 млн. лв. в България, част от които ще бъдат за ново производствено хале от 4000 кв. м в Троян.

В МОМЕНТА във фирмата работят общо 1600 души, от тях около 450 са в базата в Червен бряг, сподели на пресконференция в Троян през м. март т. г. инж. Радевски. Продажбите на „Калинел“ ЕООД за 2016 г. възлизат на 54 млн. евро (около 108 млн. лв.) и се запазва трайната тенденция на ръст от близо 10 мл. евро на всеки две години – 11 млн. евро (2006 г.), 22 млн. евро (2008 г.), 32 млн. евро (2010 г.), 40 млн. евро (2012 г.), 49 млн. евро (2014 г.). 

ЗА ПОРЕДНА година лидер в бранша е фирмата „Миролио“ на италианския предприемач с български паспорт Едоардо Миролио – собственик на текстилни фабрики в Сливен, Ямбол и Свищов; през 2017 г. компанията е открила и цех в Котел. Отново втори е производителят на камгарни прежди „Сафил“ (от 2015 г. основаната от италианци компания продаде бизнеса си на Südwolle, Германия). В Топ 20 има още осем фирми с чуждестранни собственици – четири италиански, швейцарска, гръцка, турска и белгийска. Общите приходи на 20-те най-големи компании за текстил и облекло у нас растат със 7% и достигат почти 1.2 млрд. лв. през 2016 г., а годината изглежда по-добра в сравнение с предходната.

Т21
по информация от в. „Капитал“

Още по темата:

16 коментара:

Анонимен каза...

По заплати на кое място са?

Анонимен каза...

До №1: Да не би някой да е длъжен да ви дава големи заплати? Като не им харесват заплатите, работниците да напуснат. Никой не ги е закарал насила там. Всеки работник доброволно е написал молба за постъпване на работа в Калинел, значи е съгласен със заплатата, а пък после започва да мрънка, че не му харесвала.

Пазарът на труда е пазар като всеки друг - търсенето и предлагането определят цената. Който не му харесва, е свободен да си ходи.

Анонимен каза...

Първи, направи си фирма и плащай на работниците високи заплати!

Анонимен каза...

Троловете се включиха

Анонимен каза...

Аз не съм писал ,че са малки , просто питам на кое място са! Но гузен не гонен бяга. Радевски трябва да плати на по интелигентни тролове да пишат тук.

Анонимен каза...

То в Троян ора няма, вии тролове,а по заплати след лакомия гъз цветан цветанов на 205- то. п.с.нарочно с малка буква

Анонимен каза...

Напротив! Малки са заплатите на работниците,а са големи на администрацията. Много тролове,много нещо...

Анонимен каза...

Ами нормално е да са малки на работниците! Повечето обикновени работници са тъпи и без образование! Ако са учили нещо и си работят по специалността или някъде другаде, няма да работят в Калинел и да мрънкат. Докато работещите в администрацията имат образование - примерно са завършили счетоводство, нормално е да имат по-високи заплати. Мислете малко преди да пишете.

Анонимен каза...

И пак се стига до тук - никой не е длъжен да ви плаща високи заплати ! Като искате по-високи доходи, да сте учили нещо от което ще изкарвате такива, или пък си започнете собствен бизнес и си печелете много! Но иначе нямате право да мрънкате, защото нямате покритие! ЯСНО ?

Анонимен каза...

Ако не е Радевски, тоя град да е умрял отдавна от глад! Нямате право да критикувате!

Анонимен каза...

а ти с какво диплома си

Анонимен каза...

До11: Не мисля, че Ви интересува това! Имам си образование, работя в София и изкарвам достатъчно за мен и семейството ми! Имах предвид, че няма как повечето работници, хем да са без образование, хем да не могат да вържат 2 изречения нормален разговор, а да искат да получават много пари! Съжалявам, но това е супер нагло! И преди да ме попитате откъде знам, че е така, ще ви кажа, че не винаги съм работил на позицията, на която съм в момента! Бил съм също известно време работник, като всички останали, когато нямах възможност по друг начин да се издържам и мога да ви кажа, че масата работници са с изключително високи претенции, но за жалост непокрити! Това е от мен!

Краси Тъпото каза...

може и да са тъпи и без образование, но
да те съдират от работа за 500лв си е подигравка.
С тези пари можеш ли да караш кола на под 10г?
А да си позволиш хубава почивка за 10 дни на море?
Да живееш нормално, без да си купуваш "салам" за 3лв/кг?
Ами, не може.
Но наистина са тъпи, че позволяват така да се подиграват с труда им.
Те са основата на фабриката.
Иначе им викат: "като не ти изнася се махай, отвън чакат нови 100 човека".
Така, ама вече чакащите взеха да чатват и да не чакат на опашка.
Май фабриката пуска обяви по другите градове, осигурява им транспорт и какво ли не, само и само да дойдат за някой месец и да си хванат пътя.
По-страшното е преди избори - обещаят им при победа да получат по 50лв и онея тичат да гласуват за ГЕРБ.
И после какво стане? Глобааааа. Айде, отидоха на вятъра 50-те лева, ама вече си гласувал за ГЕРБ. Сега онея
крадат с милионите, а нашите калинелки (това е нарицателно за глупак) си бичат за жълти стотинки.
Поне бъдете живи и здраве, въпреки че след години ще осъзнаете как ви е заминало здравето там и ще съжалявате, но ще е късно. Даже и няма да имате заделени пари за лечение...

Анонимен каза...

До №8 като погледнеш селската физиономия на очилатия чичко ти става ясно за какъв бръснар става на въпрос бръсне костенурките за вълна.Да се обиждат работниците по този начин не е коректно.Относно административния капацитет хора като Крантовски, В.Чернокожева, Милица това са прости и ограничени хора да не говорим, че и Висше нямат някои иначе стъпат тежко.Много скоро ще търсите балами от Карлово и Сопот, защото и Ловчанлиите бягат от този зверилник.

Анонимен каза...

Този отгоре, "умния" и "образован", който е отишъл в София, ако знае колко е ограничен и неграмотен, ще се гръмне!!!

Анонимен каза...

до номер 8 точно тези тъпи работници създават продукта те шият и работят на машините ако я няма произведената стока от техните ръце какво точно ще работи администрацията с големите заплати ако има стока ще има Калинел нали се сещаш че това е текстилна фирма и основата е произведен продукт производството се прави точно от ръцете на тъпите работници значи да работят и създават не са тъпи а когато да им се заплати труда стават тъпи ако тези не учили работници ги няма склада сам няма да се напълни със стока за мен вие сте не доучил защото не сте научил че трудът на всеки трябва да се уважява не зависимо какво работи

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |