Подготвяме се за партньорство с Хамм

* Разговорите текат от година, набелязани са две основни направления за сътрудничество * При скорошното посещение на кмета Михайлова в Хамм (Германия) са обсъдени съвместни проекти
Приятели
Гледка от централната част на гр. Хамм, провинция Северен Рейн-Вестфалия
ОТ ГОДИНА текат разговори за възможното партньорство и побратимяване на Троян с немския град Хамм (провинция Северен Рейн-Вестфалия), научихме на редовната месечна пресконференция на кмета Донка Михайлова, 31 май. През м. май г-жа Михайлова е била на тридневно посещение в Хамм по покана на тамошния кмет Томас Хунстегер-Петерман и са очертани параметрите на бъдещото сътрудничество. Основните направления са две – ранното професионално ориентиране на учениците (дуалното обучение) и развитието на социалната икономика и социалните дейности.

ПРИ ВИЗИТАТА си в Хамм кметът Михайлова се е запознала отблизо с работата на Център за социална подкрепа (многогенерационна къща), в който деца, възрастни и хора с увреждания преодоляват социалната си изолация, Център за социално подпомагане на младежи, стимулиращ ранното професионално ориентиране и Координационен общински център, улесняващ прехода от училище към професионална реализация (представен бил опитът на провинцията за ранно професионално ориентиране, обхващащ учениците от 10-годишни). Троянският градоначалник посетил и Общинската фирма за отпадъци на Хамм, където бил показан техният модел за разделно събиране и разделно складиране на отпадъци, различните съдове за отпадъци и графици на събирането им, начинът на обработка на зелените отпадъци.

ДОГОВОРЕНО било Община Хамм да изготви проект на споразумение за партньорство между двете общини, който ще бъде предоставен за съгласуване на Община Троян, след което ще се пристъпи към подписване. Предвижда се партньорството да бъде насочено към реализация на няколко конкретни проекта – създаване на Център за ранно професионално консултиране и ориентиране на учениците към дуално обучение по професии, на съвместно Социално предприятие с външно финансиране и на Социален дом (многогенерационна къща) за интеграционни дейности на уязвими възрастни и деца. Обсъждането и доуточняването продължава.

ТРОЯН вече е побратим с друг немски град – Елванген (провинция Баден-Вюртемберг), където в тамошния Бенедиктински манастир между 870 г. и 873 г. е бил заточен св. Методий и всяка година (от 1970 г. насам) има чествания за българския просветител; договорът за побратимяването на Троян с Елванген бе подписан през м. май 2013 г. Партньорството между двата града има реални измерения, като особено активен е междуучилищният обмен.

Т21

Още по темата:

7 коментара:

Анонимен каза...

Вместо коментар - един откъс от нещо писано през далечната 1999-та по същия повод и 18 години по-късно с доказаното си безсмислие от туристическите воаяжи на БСП-кметовете.
*
"Спомени от едно несъстояло се събрание на
общинските политически и административни управници"
Водещият призова към конструктивност и задълбоченост.
- В края на краищата тук сме се събрали най-отговорните и милеещи за града ни хора, на които се дължи днешния просперитет на Общината - добави той и направи следното съобщение:
- Уважаеми дами и господа, както сте забелязали г-н кмета не присъства, понеже е в чужбина, където представлява две частни фирми. От там той ще посети няколко държави във връзка с побратимяването на нашия град с градовете Темуко /Чили/, Танга /Танзания/, Туле /Гренландия/ и Тиандзин /Китай/. Както виждам от вашата реакция, вие веднага разбрахте защо точно тези градове и както … да…, да наистина…, точно така, защото всички те започват с буквичката "Т". Колкото до г-н Председателя на Общинския съвет, той ще закъснее по много уважителни причини.
Пръв думата взе г-н Попиванов от управляващата коалиция:
- Дами и господа, предлагам събранието да се отложи до следващото посещение на г-н кмета в гр.Троян......... "
*
Нещо конкретно и от статията. Не, не е за поредните "координационни и социални центрове". Става дума за запознаването на г-жа успешната ни кметица с разделното събиране на отпадъците и тяхното третиране. Днес сме 2017-та година. Искам да припомня, че още през много далечната 1994-та година община Троян бе единствената в България, в която се говореше за разделно събиране на отпадъците плюс огромно количество информация и материали как това се прави в общините на САЩ. И вместо още тогава да стартира този иновационен подход в Троян, кмета на БСП унищожи и троянския екологичен център и всичко свързано с иновациите и модерните практики в сферата на екологията. Затова пък тръгна на екскурзии по света да открива "топлата вода", а троянските медии се скъсваха да обличат и да осмислят екскурзийките му с всевъзможни краски за идващото светло бъдеще. Днес, над 20 години по-късно резултата е плачевен от тогавашните откровени измами, а на лице - нищо и половина. Нищо, ама от сърце и с много побратимявания.
Днес е същото. Безсмислено е да се коментира. Нито овластените тарикати ще си отидат, нито нещо ще се промени.
Между другото - защо авторът на тази статия не ни запознае какъв е резултата от предишното "побратимяване" което извърши успешната ни кметица заедно с А.Балев. Ще припомня, че преди около 3 -4 години кмета Михайлова и А.Балев бяха на поредната си екскурзия и зад гърба на ОбС "побратимиха" Троян с един руски град някъде около Москва. След като се завърнаха от екскурзията, поставиха ОбС пред свършен факт и послушковците гласуваха това поредно побратимяване. Всички гласуваха "ЗА" с изключение само на един, този, който пише настоящия коментар.
И все пак - какви са резултатите от това побратимяване 4 години по-късно. Ще узнаем ли?
Предлагам на кмета Михайлова да се ориентира с побратимяването към "азиатските лъвчета". така де, да пообиколи и тази част на света. Кмета Енкин ходи дори в Япония с една общинска служителка. Не бива следващия кмет на БСП да остане по-назад.
И да не се притеснява - троянските балъци ще платят "масрафа", къде ще ходят....

Анонимен каза...

Супер!Освен Виньо на Сена, Пер ле Фонтен, Елванген и Форли ще има още една дестинация за творчески командировки на общинарите и респективните софра-посрещания в Троян.
Можем културно да се опознаем с гостите от Хам, като ги заведем в четвъртък срещу пазара до бившата градска баня за да видят интелектуално-културното сборище.

Анонимен каза...

Моля Ви, посочете ми поне един-единствен пример за някаква конкретна полза от тези побратимявания.

Ама не с общи лафове, а конкретно, на практика.

Анонимен каза...

многогерационна къща :)

Анонимен каза...

Забелязвам, че троЕнските комунета все в запада виждат братство а не в нашата руска братска кръв.Вас ист пасиерт бе другарЕ?

Анонимен каза...

Това побратиняване го приемам само ако има полза за емиграцията ми от Троян!

Анонимен каза...

Да ти дам 20лв и да емигрираш час по-скоро?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |