Избран бе идеен проект за Малкия пазар

* Победител е столичното архитектурно дружество„АДА – Агенция Дизайн и Архитектура“ АД * Арх. Боян Кръстев: „Постигането на най-добрия компромис фактически е най-доброто решение. Проектът, който спечели, предлага един наистина добър компромис“
Строителство Актуализиран
Новата визия на Малкия пазар, предложена от "АДА - Агенция Дизайн и Архитектура" (София)
ВЪВ ВТОРНИК, 30 май, Комисията по избора на най-добър идеен проект в конкурса за новия Малък пазар – оглавявана от Николай Вълков, управител на „Общински пазари“ ЕООД (общинското дружество, което ще строи и след това администрира новия Малък пазар) и включваща общински съветници от различните групи в местния парламент, експерти от Общината, сред тях главният архитект арх. Боян Кръстев и външни експерти – определи победителя. Подадените в срок предложения (до 28 април т. г.) бяха 7, като допуснати до участие бяха 5, а две отпаднаха, тъй като не отговорят на предварителните изисквания (едното е нарушило принципа на анонимност на конкурса, другото е без идентификация на участника).

Поглед откъм "Бар 12"
СПЕЧЕЛИЛИЯТ проект е на столичното архитектурно дружество „АДА – Агенция Дизайн и Архитектура“ АД, представлявано от арх. Иво Д. Пантелеев, на второ място е „АРК Проект“ ООД (Габрово) с ръководител инж. Румен Матев, а на трето – троянската фирма „Троянарх“ ЕООД на арх. Пенко Терзиев. Класиралите се на първите три места получават премии от 3000 лв., 1500 лв. и 1000 лв. Но по-същественото е, че на победителя може да бъде възложено изготвянето и на работния проект, а при възприемане на инженерингов подход – и на строителството. Екипът на „АДА – Агенция Дизайн и Архитектура“ АД (София), работил по троянския Малък пазар, е съавтор на проекта за Женския пазар в София, на столичния пазар „Връбница“ и на още подобни търговски обекти в страната.

арх. Боян Кръстев
„НИКОГА не може да се постигне 100% защита на интересите на всички заинтересовани лица в такива случаи. Постигането на най-добрия компромис фактически е най-доброто решение. Проектът, който спечели, предлага един наистина добър компромис. И постига добро функционално разпределение – всеки е там, където му е мястото, без да пречи и да се противопоставя на останалите“, коментира арх. Боян Кръстев.

„МАЛКИЯТ ПАЗАР се е обособил през годините като естествен търговски център. И в същото време той представлява може би най-конфликтната зона в централната градска част и най-непривлекателната (естетически)“, сподели на редовната си месечна пресконференция, провела се ден след избора, 31 май, кметът Донка Михайлова. Г-жа Михайлова накратко очерта сегашните проблеми – няма складове за продукцията и бусовете на паркинга се използват за складове, завзет е тротоарът и се пречи на пешеходците, неудобно е за пазаруващите и т. н. И поясни, че идеята е на този общински терен да се изгради нов пазар, който „да притъпи остротата на тези конфликти, да се превърне в едно привлекателно място за търговия, в красиво място, където да има и зелени площи и зони за отдих“.

Поглед отгоре
КАКВО предлага спечелилият идеен проект за новия Малък пазар? Организацията ще е с модулни павилиони, т. е в някаква степен се следва досегашната организация (другата възможност според заданието бе за разполагане на търговската част под общ покрив, но тя не намерила поддръжници – бел. ред.). Павилионите ще бъдат общо 10, като в два от тях ще има заведения за хранене. По средата ще има проход, осигуряващ по-лесен и удобен достъп до търговската част от всички посоки. Павилионите ще са изнесени доста по-навътре, за да се освободи тротоарът, сергиите допълнително ще бъдат отграничени от тротоара с архитектурно препятствие. На тротоара пък ще има зелен декоративен пояс, който освен да краси, ще има функцията да не допуска зареждане откъм пътното платно и спиране на бусове на улицата (ул. „Васил Левски“). На паркинга ще бъдат разграничени зоните за паркиране на клиентите и места за автомобилите за зареждане; „Проблемът с паркирането трудно би могъл да се реши изцяло, това е общ проблем за целия град, но ще се направи опит за намаляване на конфликтните точки“, коментира арх. Кръстев.

Така би трябвало да изглежда вечер
ИДЕЙНИЯТ проект за Малкия пазар, дело на „АДА – Агенция Дизайн и Архитектура“ АД (София), ще бъде представен пред гражданите на 12 юни, понеделник, от 17:30 ч. (салона на Община Троян) – всеки желаещ може да присъства и да изрази мнение. Визуализацията на проекта вече е изложена във фоайето на Община Троян; освен това – в заключена кутия – се събират мнения и препоръки, които ще се вземат предвид и заедно с предложенията, направени на обсъждането, могат да повлияят при подготовката на работния проект.

Т21

24 коментара:

Анонимен каза...

Жалко, нищо ново не се предлага, а само нови павилиони, "изместени по-навътре", които след 5-6 години ще изглеждат като сегашните, просто ще има повече място. Думата АРХИТЕКТУРА тук просто няма място. Това може да го направи и бай Коста от Горно Трапе, но ако той откаже има и друг бай Коста в Долното.

Unknown каза...

Хмм, само аз ли се чудя как ще успеят да изгонят и къде ще настанят самонастанилите се в отчужден общински имот ци.. роми от къщата до бар 12?

Анонимен каза...

Изглежда добре, дано да се осъществи по-скоро. Хубавото е, че се разширява тротоара, има естетически вид, място за отдих и зелена площ.

Ц. Славков каза...

А как ще бъде организирано движението и спирането на МПС "от зад" ? Ще има ли място за спиране на посетителите или само бусовете на собствениците?

Анонимен каза...

Има спечелил проект, има такива и на 2-ро и на 3-то място. Всичко вече е решено. На 12-ти юни обаче всичко ще бъде предоставено на населението за да си "даде мнението". Да си даде мнението, което мнение няма абсолютно никакво значение. Ей така, да си поговори малко "населението" колкото да не е без хич, а току виж някой от населението го покани успешната ни кметица за да "разговарят", а тя много обича да "разговаря". Е, все пак живеем в комунистически Троян и населението да се радва, че изобщо му дават възможност за мнение, макар и постфактум.
Както и да е - Троян на практика се прости с последния атрактивен терен, където можеше да се реализират /освен търговската дейност/ киносалон, многофункционална зала, художествена галерия и т.н.
Наистина кодовата дума е "компромис". Наистина и закономерно. Повече от 20 години всичко в този град е компромис. Изобщо.... животът в този град се превърна в "компромис".
А от това, което ни се представя от снимките на "спечелилия проект" се вижда от ясно по-ясно, че всичко си остава по старому с ниското кемпаджийско и бараково застрояване, с малко напудряне, пренареждане на бараките и сърцераздерателна шаренийка. Пак ще е същото, но с доста "усвоени" и прахосани обществени средства. А най-тъжното - с поредния /и май последния/ прахосан обществен терен в централната част на град Троян. .... град ли написах?
п.п. В близо двумилионна Аделаида има само един подобен пазар, в който стотиците щандове с плодове, зеленчуци и всякакви храни са разположени под общ покрив. Паркинга за стотиците автомобили е на второ ниво в част от общия обем на пазара. Там нямат "троянски специалисти", които да си позволят да прахосват терен в централната градска част за малки самостоятелни павилиончета, които да "изядат" близо 30% от функционалната площ. Отделно пък прахосване на площи за паркинг при наличието на ограничен терен. Няма такива глупаци и в другите градове по света.

Анонимен каза...

Много скъпо бе,другари.Много пари давате.Не може ли по евтинко.
А тия дървета като пораснат да не нацепят покрива.
Оле,оле,не ми се мисли.
Ако и тия бързат като ония с моста?
Бах м..му......

Анонимен каза...

Трябва да кръстим пазарчето ''БАРАКИТЕ''

Анонимен каза...

Този терен реве за подземен паркинг, едва ли до кота -4,00 минават чак толкова комуникации. Двуетажна сграда задължително, архитектурно да се "върже" с къщите насреща, които пък реват за ремонт, но не с топлоизолация за обезличаване на фасадите, както се прави досега...По-скъпо е, но трайно и ефективно решение. Това, което се предлага е отбиване на номера и изхарчване ( усвояване) на някакви пари.Харесва ли ви или не, И.П. е прав.

Анонимен каза...

Кой е И.П.?

Анонимен каза...

Потресен съм от поредната идиотщина. Голям пазар стои и пустее, а в същото време общината ще налива от нашите пари, после друг ще го управлява от обшински пазари и ще го финансира??? Че къде е интереса на общината не разбирам? Верно, че парите са чужди , но такава наглост? Някой изобшо задава ли си въпроса, защо общински пазари ще имат участие? Големият пазар добре ли го управляват последните 20 години? Защо ще бутате култовото за Троян заведение Бар 12? И то ли Ви е кичозно? Защо павилионите са само 10? Защо не дадете възможност на повече хора да имат възможност за малък бизнес? Г-жо кмет, в повече ми идва наглия Ви тон. Сигурен съм, че за общината и троянци знам с пъти повече от Вас. Защо не направихте подземен платен паркинг и да престанем с тоя проблем за паркирането? 2 етажен подземен паркинг и всичко приключва. За парче трева и нови тротоари ли ще бутате ? Докога къщи в центъра на Троян ще бъдат давани на цигани? Знаете ли колко млади български семейства са по квартири, те не заслужават ли на централно място общинско жилище? Защо в тоя град няма гражданска, непартийно зависима квота? Къде сте, бе троянци? Защо позволявате да Ви правят на глупаци? Крайно разарован съм! Мога да започна спокойно работа в общината ако имах този късмет, но там трябва да се изкорени мисленето от- до! Има млади кадри ,които са със същото мислене и начин на работа, което означава, че гонения резултат от троянци е нулев. Всеки си гледа пазвичката да е пълна, другите да се оправят. Голямо поредно разочарование. Как ще върнете хората в тоя град за мен е загадка. Как ще привличаме туристи с тея мижави проекти, загадка! Какво бъдеще има тоя пуст Троян? Загадка! Защо никой не направи в тая община , нещо за тоя град от сърце и душа? Загадка!

Анонимен каза...

Предлагам да се изложат на показ и останалите два проекта - класирани на второ и трето място.
В случая не е много ясно, какви мотиви са водили комисията да избере точно този проект. Лично според мен, с този проект се изравя "мъртвеца Малък пазар", защото запазва старата конюнктура. А тя доказано не работи. Така, че дайте да видим и другите два проекта и да видим защо не са по-добри от първия.

Анонимен каза...

И кое му е новото в този проект? Същата цигания, каквато си бешедосега.

Анонимен каза...

Защо ни трябва нов "малък пазар" при положение, че "големият" стои неизползван?

Анонимен каза...

Редно е този плод-зеленчук да се премести там, където му е мястото. Нищо ново няма в този проект, само малко по-подредено ще е в началото. Иначе пак ще мирише на развалени плодове и зеленчуци.

Анонимен каза...

Има голям пазар който постее на малкият пазар му е там мястото. Никак не е удобно и за спиране и, че целият тротоар е зает от чадърите на бутките и се разминават едвам едвам 2ма човека. Да не говорим как ние майките с детски колички минаваме. Трябва да сме по пътя и да застрашаваме животите си, защото задължително трябва да е сянка над плодовете и зеленчуците. А горе на пазара си е покрито както предпазва от слънце така и от дъжд.

Анонимен каза...

И аз това се питам.

Анонимен каза...

А иначе точно тук четох преди, че с новия (май стар, но с "тунинг") малък пазар стоката няма да стои на тротоара сред изгорели автомобилни газове. Като гледам проекта, всичко ще е пак на тротоара в студ и пек, тоя път под някаккъв полупрозрачен шапрон (ами градушките) и малко по-навътре, поне на първо време. Магазините от не знам колко стават 8 и плюс 1 заведение за хранене ще имат само 4 контейнера (шарени, за стъкла, хартии и други, не че не влизат в общ камион). Но пък заведението за хранене май ще зарежда със стока от вход до контейнерите. И стоянките за бусовете с багажа вече ще са точно определени, пак всичко ще се съхранява там, в студ и пек. И преди го написах - Рила стои празна и се руши, ето ви го закрития пазар, почти като халите в София. А там направете градинка със заведение, тази идея беше написана в друг коментар.

Анонимен каза...

Поне да го бяха обърнали с лице навътре към блока, а не към мърсотийте идващи от колите и от улицата!!!

Предложението за подземен паркинг също не е за пренебрегване!!!

Въпреки всичко пак е избран най-неудачният вариант!!

Как кой е ИП - местен неудачник от ОНЯ свят!

Анонимен каза...

На такива местни "удачници" като 18-ти и кочина да им направиш пак ще са съгласни, стига кочината да е обърната в правилната посока. Може би тогава ще научи и правописа, кой знае.
Между другото, спечелилото проектче напълно отговаря и е в пълен синхрон със селяндурщината и победилата простащина в Троян, чийто ярък представител е 18-ти.
Няма как да бъде предоставено нещо друго на хора, чийто манталитет и потребности се формират между "Калейшкото" и "Василевското", които режат птичи глави и които си позволяват да правят оценки на хора от "ОНЯ свят" и то от собствената си позиция на ниско интелигентния и опростачен съвременен троянски нагъл неандерталец.
Погледнете го този 18-ти с каква вещина и убеденост пише как бил избран "най-неудачния вариант". Едва ли това светило на троянската архитектурна мисъл е виждал изобщо другите проекти. Вижте с какво благоволение и като оценител-висш специалист пише за подземния паркинг, който не бил "за пренебрегване". Даже е сложил три удивителни. Отделен въпрос е, че този умник хабер си няма ни от подземен ни от наземен и още по-малко от надземен паркинг, какъвто едва ли е виждал през живота си. Но, дава акъл, прави се на вещ по въпроса и слага удивителни след всяко свое изречение. Е, ако не знаете - това представлява днешния троянски селяндур.

Николай каза...

Както и при "облагородяването" на Женския пазар в София (чийто проектант е същата фирма), така и тук виждаме опит за туширане на последствията от даден проблем, а не категорично премахване на предпоставките за него. Но това е по-скоро проблем/подход на чиновничеството, не толкова на проектантите.

Анонимен каза...

Този проект прилича на „Открийте десетте разлики„ Не зная дали могат да се съберат толкова защото освен тротоара и козирката - нищо ново. Имам усещането, че спечелилите конкурса са си направили експеримента да изпробват гражданите с проект, който е рисуван на „коляно„ без никакви нови идеи и смисъл да реши проблемите.И ако този проект мине на всички трябва да ни е ясно, че следващите най-малко 20 години ще гледаме същата картинка. Аз си представях в центъра на имота във формата на квадрат разполовени търговските обекти. В средата на квадрата място за един автомобил, който да зарежда обектите и който след, като приключи да се изтегли веднага. В периферията на имота да се организира паркинг, който задължително да е платен за време на престоя за да се избегне задръстването и да постъпват някакви средства и за общината. Освен паркинг може да има място за отдих, та дори и навес с автомати за кафе и безалкохолни и естествено зелени площи. Но явно това са фантазии защото не съм професионалист в тази област. Жалко, много жалко ако гражданите на Троян приемат този стар - нов проект. „Открийте 10-те разлики„

Анонимен каза...

oooo 19! Здравейте г-н пеевски!
По писанията ви чувствам, че НЕУДАЧНО живеете на ОНЯ селяндурски свят. Аз може и да съм селски троянски цървул, ама поне не съм всезнаещ, комплексиран задгробен глас от отвъдното.... и съм си у нас!

Анонимен каза...

Вярно бе Пеевски!Толкова време вече не си в Троян, и в същото време говориш от отвъдното... Супер! Знаеш ли? Ти си ПОЛИТИЧЕСКО ЗОМБИ в прекия и преносния смисъл... ГОТИНО!

Анонимен каза...

Ми то ква е разликата от сегашното след като сложат отпред стоката?И къде ще спират колите?Абе общинарите Вие кьорави ли сте бе?Що няма трето платно отпред?Пак ли ежедневни задръствания, пак ли не можеш да намериш място отзад на паркинга?Пфу!И отново благодара на г-жа кметицата, че светофара на Ботев и Радецки не работи. Движението е спокойно, няма тапи....докато не заработи и отново пусне едновременно зелено като преди седмица когато две оФце се натресоха.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |