Започва 15-тата експедиция на Состра

* Ръководител на археологическите проучвания е землякът и и зам.-директор на НИМ проф. д-р Иван Христов
Археологическо лято
Панорамна гледка към римската крепост Состра до Троян
ОТ ДНЕС, 13 юни, Националният исторически музей (НИМ) започва археологическите проучвания на римската крепост Состра при с. Ломец, Троянско, с ръководител проф. д-р Иван Христов (землякът ни и зам.-директор на НИМ наскоро получи професорското звание, честито – бел. ред.). Това е поредната 15-та експедиция на Состра, организирана от НИМ, съвместно с Община Троян, Музея на занаятите - Троян и Ротари клуб - Троян. През годините в проучванията на римската крепост са участвали и специалисти от Археологическия институт при БАН. Финансирането през този сезон е осигурено от Община Троян и Ротари клуб.

Проф. д-р Иван Христов на Состра
ПРЕЗ ЛЯТОТО ще бъдат извършени археологически теренни проучвания на късноантични сгради. Состра е значим римски крайпътен комплекс, разположен в долината на река Осъм върху площ от 6 кв. км, който включва укрепен военен лагер (кастел), крайпътна станция (преториум), цивилни селища, светилище на Тракийския конник, античен мавзолей, некрополи и раннохристиянска базилика. Состра е на трасето на важния военен римски път Ескус (с. Гиген) - Филипополис (гр. Пловдив). Римската крепост Состра и едноименната крайпътна станция, както и раннохристиянската базилика „Св. Георги” са обявени за паметници на културата от национално значение.

ПАРАЛЕЛНО с археологическите проучвания Община Троян подготвя процедурите за реализиране на идеен проект на посетителски център, туристическа инфраструктура и консервация на всички разкрити през последните десетилетия старини в района. Заданието за реализацията на този проект бе съгласувано от края на миналата година от Националния институт за независимо културно наследство и одобрено от министъра на културата.

НИМ - София

Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

"Законен" иманяр!!!

Анонимен каза...

Разходете се из подобни крепости из страната и ще видите,че на нашата Состра е направено едно голямо НИЩО, при това се прави цели 15 години.

Анонимен каза...

Проучванията на Состра са започнали преди доста повече от 15 години.
Така,че ако е направено нещо там,то се дължи и на този по-ранен период от преди тези 15-десет.
Крепостта е повод за самочувствие,породено от това,че живеем по земи,където е ехтял конски тропот в отдавна отминали времена.
Успех на експедицията.
Надявам се в нейната родолюбивост и патриотичност.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |