Мъдри думи в Троян

* Здравка Евтимова остави усещане за радост от общуването
 със земен и талантлив човек
На гости
Здравка Евтимова, снимка Сергей Антонов
НА 25 АПРИЛ в Информационно-културния център в Троян гостува една много стойностна, много харесвана зад граница и както се оказа, много сладкодумна и директна в общуването българска писателка – Здравка Евтимова. По професия тя е преводач. Нейни разкази са публикувани в 30 страни, а сред литературните й награди са: за най-добър роман на Съюза на българските писатели (2003 г.), от световния конкурс за къс разказ на Би Би Си, Лондон (2005 г.), от световния конкурс за разказ „Dix auteurs du monde entier“, Нант, Франция (2005 г.), национална награда „Блага Димитрова“(2015 г.).

ЗДРАВКА ЕВТИМОВА говори пред предимно ученическа публика. Затова тя акцентира върху ползите от знанието и усета за езика - свой и чужд; цената да постигнеш някаква цел и хората, които подават ръка на начинаещия; важните ученически години, след които човек никога повече няма да има толкова време да трупа познания; писането като най-близък приятел; свободата да правиш нещо, без да разчиташ на връзки. И още: за многото история, която съхранява богатият ни език; за литературата, която прави живота по-поносим; за нуждата да те хвърлят в дълбока вода, за да се научиш да плуваш – буквално и преносно; за четящите и нечетящите хора, каквито можеш да срещнеш навсякъде по света, и за умението да се разбереш с всекиго… Здравка Евтимова остави усещане за радост от общуването със земен, талантлив и мъдър човек и си отнесе хубави троянски спомени и нови приятелства.

Нели Генков-Маринова

3 коментара:

Анонимен каза...

Знаете ли защо няма коментари? Защото народа е простичък, елементарен, посредствен. Той обича интригата, измамата, двуличието и напрежението в оплюването.

Радвам се, че има хора като г-жа Евтимова. Душевната храна в днешно време е кът!

Анонимен каза...

Е ти нали насра поста с омразата си, защо да се коментира повече?

Анонимен каза...

2-ри , позволи ми да използвам насрания ти речник. Аз казвам истината, а ти я потвърждаваш.
Постове чети във фейсбук. Тук имаме право да коментираме под статиите на Т21.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |