Чакаме решението на министъра!

* Никак не са им „любителски“ намеренията – хората (от „Мат Кариери“ ООД) планират дори продължаване на концесията
Читателите ни пишат
От столичния риболовен клуб „Балканка“ са предприели решителен ход срещу абсурдното инвестиционно намерение на „Мат Кариери“ ООД (София) за изграждане на кариера за добив на камък и строителни материали в района на язовир „Сопот“ до с. Голяма Желязна, Троянско (виж „Битката за Голяма Желязна“ – бел. ред.). Риболовците обжалват пред министъра на околната среда и водите становищата за допустимост на каменната кариера, дадени вече от Басейнова дирекция „Дунавски район“ (БДДР) - Плевен и Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Ловеч и искат от него решителна намеса пред Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Плевен, която предстои да извърши оценка на въздействието върху околната среда, т. нар. ОВОС (виж „РИОСВ - Плевен ще прави екологична оценка за напъна на "Мат Кариери" – бел. ред.).

По-долу ви представяме становището на Теодора Дачева, която изцяло застава зад акцията на „Балканка“. Специално внимание заслужава предупреждението й, че „отрицателен ОВОС в България няма, защото го плаща инвеститорът“.   
  
Гледка към каменната кариера в близкото с. Кирчево, община Ловеч
СТИСКАЙТЕ ПАЛЦИ на момчетата от риболовен клуб „Балканка“, които обжалват решението за ОВОС и искат инвестиционното предложение директно да се обяви за недопустимо. Абсолютно са прави – отрицателен ОВОС в България няма, защото го плаща инвеститорът! А той самият (инвеститорът), ако наистина се е отказал, както говори навсякъде, е необходимо само да изпрати едно писмо до РИОСВ - Плевен (ако не може да го напише, мога лично да му помогна – бел. авт.). Иначе сагата ще продължи – те да се правят на хитри, а ние да си губим времето, търсейки всевъзможни начини да ги спрем. Не че няма да успеем, но дали си заслужава усилията...

министър Нено Димов
И ОЩЕ НЕЩО. В регистъра на Министерството на околната среда и водите (виж  http://registers.moew.government.bg/ovos/lot/20038) вече е публикувана цялата документация по случая. Сами можете да се уверите, че никак не са им „любителски“ намеренията – хората (от „Мат Кариери“ ООД) планират дори продължаване на концесията, след изтичането на 35-те години си запазват правото да решат дали да искат нови 15 години, за да работят и в защитената зона „Васильовска планина“! Това са фактите, всичко останало са градски (или по-скоро селски) легенди. Чакаме решението на министъра на околната среда и водите!*
10 май 2017 г.
Теодора Дачева,  
коментар към „РИОСВ – Плевен ще прави екологична оценка...“

* Отскоро министър на околната среда е водите е Нено Димов и негова е честта и отговорността да блокира инвестиционното намерение за откриване на каменна кариера в района на яз. „Сопот“.


Още по темата:

6 коментара:

Теодора Дачева каза...

Благодаря за подкрепата, само да уточня, че не съм част от клуб "Балканка" и нямам принос към подготвеното от тях възражение. Заслугата е изцяло тяхна и следва да бъде отбелязана по достойнство! Всички стискаме палци да успеят!

Анонимен каза...

За трети път ще попитам - по кой закон и по коя Конституция държавата може да отнеме общинска земя и частна земя /изрично защитена в Конституцията като неприкосновена/ за да даде тези земи с концесия на частно лице да си прави частен бизнес?
И един допълнителен въпрос - знаете ли друга държава, в която определени събития зависят не от закон и Конституция, а от "благословията" на някакъв министър? /освен в Сверна Корея и /днешна/ посткомунистическа България с дикратурата на мутро-комунягите и милиционерите от ГЕРБ?

Анонимен каза...

Петко ги доведе тези.

Анонимен каза...

Хайде сега от ГЕРБ , като сте на власт си спазете обещанието и направете пътя до с.Голяма Желязна. И моля Ви спрете тази безумна концесия , и изхвърлете онзи корумпиран Петко горския от вашата партия!

Анонимен каза...

ГЕРБ само говорят хубаво по телевизора, но
това няма нищо общо с реалното ни състояние.
Само приказки, без да има реални действия.
Това е политиката на ГЕРБ - ПРАЗНИ ОБЕЩАНИЯ.

Анонимен каза...

Уважаеми съфорумци,

Новият министър се счита за по-компетентен от международната научна общност относно глобалното затопляне.

Твърди, че „Устойчивото развитие е новият социализъм.“

Писал е книга, чиято цел е „... да обоснове необходимостта от все по-сериозно ограничаване ролята на държавата, както в управлението на околната среда, така и в по-широк план.“ (https://www.book.store.bg/p72027/okolnata-sreda-ot-environmentalizma-do-svobodata-neno-dimov.html)

Мислите ли, че не таите напразни надежди?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |