Училището на бъдещето вече е днес

* Новина - две виртуални класни стаи в троянското СУ „Васил Левски“ * Продължава се към преустройство в иновативно училище – възможност за развитие, заложена в новия образователен закон
Образователни
ИЗНЕРВЯЩО е понякога да гледаш как често общуването, особено между млади хора, се състои в споделяне на място, на което всеки сам си хлъзга екранчето на телефона. А социалният живот се състои в размяна на пароли и лайкове. Това често изгражда у нас, по-възрастните, чувство на несимпатия към новите джунджурии, преизпълва ни с подозрение към новите технологии и с тревога за ненаучените уроци.

МЛАДИТЕ и иновативни (прощавайте за чуждицата) учители обаче показват нещо ново, нещо обнадеждаващо. Фактически в троянското СУ „Васил Левски“ вече повече от месец функционират две виртуални класни стаи. В тях учат „най-малките абитуриенти“ – четвъртокласниците, които тази година завършват начален етап и през новата учебна година ще се обучават по иновативната учебна програма на училището. За всеки ученик е осигурен персонален таблет, с помощта на който се усвояват нови знания, правят се упражнения, преговаря се наученото. Играят се и игри – но от тези игри, от които децата научават много. Разбира се, на всички беше интересно да видят какво се получава – и на родителите, и на колегите, и на ръководството на училището. Та нали само след няколко месеца тези деца ще работят с електронни учебници, ще използват мобилни устройства за самоподготовка, ще правят тестове… Убедихме се лично. Получава се.

ЗАЕДНО с Петя Газдова, преподавател по информатика и информационни технологии, класните ръководители на 4а и 4б клас Камелия Алексиева и Емилия Дачева подготвиха своите интегрирани уроци, в които се съчетаха знанията от задължителното учебно съдържание с новите учебни технологии и заложените за следващата учебна година умения. Целите уроци се проведоха с непрекъснат достъп до интернет, упражненията бяха във виртуалното „облачно“ пространство – в електронни източници и в личния блог на г-жа Газдова. Всички задачи се изпълняваха онлайн, в реално време.

УРОКЪТ на г-жа Дачева в 4бклас беше по „Човекът и обществото“. „За загрявка“ учениците решиха кръстословица със зашифрована дума-загадка – но… на таблетите си. А сръчностите, придобити в разбиването на виртуалния враг от компютърните игри, им позволи бързо да съставят и търсената дума – България. Разгаданата загадка беше и началото на един увлекателен урок – за съжителството на етническите общности по българските земи.

КОИ СА народите, които живеят заедно в нашата родина? Кое ни сближава и кое ни различава? Динамичното съчетание на мултимедийното представяне на бялата дъска на класа и фактите, които всеки ученик сам откриваше в предоставените онлайн текстове, неусетно разгърна пред учениците един нов свят – на различни обичаи, на различни празници, но и на много близки черти. Децата откриха, че прошка от възрастните искат и българските, и турските деца, макар и на различни празници. Видяха колко си приличат българският Гергьовден и ромският Хедрелез. Коментираха факта, че българската промишленост се е зародила от сътрудничество на предприемчиви българи и арменци. Докоснаха се до света на каракачаните – етническа група, за която и родителите не знаеха почти нищо: защо се наричат каракачани, с какво се занимават. За децата това беше един наистина впечатляващ урок: да видят изображението, да чуят музиката и да се докоснат  (съвсем буквално) това, което учат.

УРОКЪТ на г-жа Алексиева по български език в 4а клас обобщи знанията на децата за думите в българския език. Използвани бяха различни източници на информация, а изпълнението на упражненията изискваше както конкретни знания по предмета, така и умело боравене с таблетите. Първите упражнения бяха от електронния учебник, който се предоставя от издателство „Просвета“ и е добре познат на учениците. Последваха забавни задачки, също подготвени специално от г-жа Газдова, които по различен начин „изпитваха“ и проверяваха усвоените знания. А родителите видяха комплексното използване на няколко устройства – мултимедийното устройство и лаптоп представяха упражненията на дъската, а учениците работеха на таблетите си. Родителите също можеха да използват електронния ресурс, който е със свободен достъп, и да проверят собствените си знания. Видяхме, че внимателно работят нещо на телефоните си, но нямаме данни за получените резултати…

В КРАЯ на часа децата се включиха в състезание, разработено от учителката Валентина Маринова на образователната платформа kahoot.it (пробвайте я!), която позволява всеки да види резултата си и мястото си в общото класиране. Тъй като играта е състезателна, вълнението наистина беше голямо, а емоциите – неописуеми. Домакини и гости обаче видяха и какви проблеми могат да създадат новите технологии – внезапната гръмотевична буря преди началото на часа изключи рутера на училището и постави в риск работата на лаптопа на г-жа Алексиева. Бързата реакция на учителя по информатика Свилен Димитров разреши неочакваната ситуация (той затова и бдеше непрекъснато по време на двата урока), но все пак ние занапред ще си имаме едно наум.

МНОГО, много бяха вълненията в двата четвърти класа. Учениците бяха горди от себе си, учителите – удовлетворени, че вече имат нов инструмент, нов помощник в работата. А родителите наистина се гордеят със своите деца. Дават си и сметка обаче, че новата учебна година ще донесе нещо съвсем ново, нещо което се прави за пръв път не само в училището, а и в общината: петокласниците ще се обучават в класна стая от съвсем нов тип, с нови, актуални технологии, а в учебната програма ще се включат и нови учебни предмети.

РОЗАЛИНА РУСЕНОВА, директор на училището, беше не по-малко развълнувана от видяното през двата дни. Тя сподели с учителите и гостите, че с осигурените интерактивни дъски, виртуални класни стаи, индивидуални таблети за два класа и обучение на учителите за работа в облачното пространство (Office 365),  училището продължава към преустройството си в иновативно училище – една нова възможност за развитие, заложена в новия образователен закон. А учениците, бъдещите петокласници, споделиха, че за пръв път ще чакат с нетърпение първия учебен ден наесен – като първите ученици, които наистина ще се обучават по нов, различен, иновативен начин.

Ангелина Иванова, СУ „Васил Левски“

9 коментара:

Анонимен каза...

Технологиите са "нож с две остриета", както и всичко друго. Знае ли някой как се отразяват на зрението в дългосрочен план? И колко часа дневно е безопасно да се гледа монитор? Иначе поздравявам учителите и им пожелавам здраве, успехи и увеличение на заплатите.

Анонимен каза...

1-во очите.
2-ро зомбирането
Аз поне съм против.
Вярно е, че през/с интернет могат да се направят всевъзможни неща - плащания на екскурзия, поръчка на храна, дрехи и какво ли още не. Но за малките деца е опасно.

Анонимен каза...

Ако ще възпитаваме децата да живеят във виртуалното пространство те никога няма да могат да работят в реалното и скоро ще берем плодовете от тази простотия.Добре че тези уроци са инцидентна практика, иначе окьоравяването е на дневен ред.

Анонимен каза...

В Германия , Швейцария и др. страни отдавана учат децата така. Но в България много трудно ще се възприеме ,особено от застаряващото поколение.

Анонимен каза...

Предполагам, че устройството е по-интересно от живия преподавател, но ако се прекали в това отношение, в бъдеще хората ще общуват с роботи, а не с други хора. И възниква въпросът-как ще се раждат нови хора.

Анонимен каза...

В Гърция вече над 400 деца се лекуват от зависимост към тези "играчки"! Ако от малко детето си играе на компютъра има изоставане в говори!
Да оставим настрана това, че вървейки по улицата, влизайки и излизайки от метрото, автобуса и т.н. има опасност да попаднат под превозните средства. Никой не поглежда другия-двойки, а всеки е "забил" поглед в екрана на телефона, и... така! Жалко, това нещо няма нито мярка, нито край!!! Пожалете децата!!!

Анонимен каза...

Да наистина трудно ще се възприеме в България.

Анонимен каза...

Добре е стига да работят и зимата тези велики технологии когато температурата в стаите е??? помним каква без директорската!!!

Анонимен каза...

Въпреки факта, че много хора твърдят колко вреди има технологията (които все пак са факт), голяма част от тях са задоволили децата си с всевъзможни устройства- таблети, смартфони, лаптопи и т.н. Повечето родители сякаш не са наясно какво става в междучасията и децата дори не комуникират едни с други заради онлайн игрите, в които са се вглъбили. Така че се лично аз харесвам идеята за виртуалните уроци.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |