Отпразнуваха 10-годишнината на военния дом в Орешак

* Управителят Пламен Петков: „Задачата на нашия екип е да създадем прекрасни условия за достойни старини на всички домуващи“ *„Кураж, здраве и Бог да ни помага!“, бе пожеланието на бившия
 управител г-н Ластарджиев
Юбилейно
Поглед към Дома за пенсионирани военни, ветерани и военноинвалиди, с. Орешак, 10 май 2017 г.
НА 10 МАЙ в Дома за пенсионирани военни, ветерани и военноинвалиди в с. Орешак бе отбелязана 10-годишнината от създаването му. Гости на честването бяха представителите на Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ към военното министерство Иван Кожухаров и Ралица Тодорова, кметът на Орешак Христо Терзиев, бившият дългогодишен управител на дома Иван Ластарджиев, началникът на троянското поделение полк. Лъчезар Марковски и заместникът му подп. Иван Инковски. Разбира се, присъстваха и най-важните хора – десетината възрастни (пенсионирани военни, ветерани и военноинвалиди), които в момента живеят в дома, сред тях и доайенът, 96-годишният Никола Колев (Кольо Кеката) от недалечното с. Велчево.

Доайенът Никола Колев и управителят г-н Петков
ЮБИЛЕЙНОТО събитие започна със слово на управителя Пламен Петков. Той припомни началото – през м. октомври 2006 г., когато е изработен техническият проект и започва трансформацията на тогавашното Ваканционно селище „Орешак“ в Социален комплекс за възрастни (дом за почивка) „Български войн“. Откриването е на 10 май 2007 г., като тогава за патрон се приема св. Георги Победоносец. Ремонтирани и обновени са пет монолитни сгради, всяка с трапезария, кухненски бокс, перално помещение, кабелна телевизия; общо 10 апартамента, паркинг за 30 автомобила и лекарски кабинет. Социалният комплекс е разположен на терен от 22 дка във вилната зона на Орешак – едно прекрасно място в полите на Троянския Балкан, недалеч от Троянския манастир (всъщност земята е манастирска и е дарение от Обителта – бел. ред.).

Домуващите в момента
ДНЕС, 10 години по-късно, Домът за пенсионирани военни, ветерани и военноинвалиди е в много добра форма и си личат сериозните и умели грижи, въпреки проблемите. А те (проблемите) са свързани най-вече с финансирането и недостатъчната заетост. Но надеждите са, че със законовата промяна от м. декември 2016 г., даваща възможност и на съпругите/съпрузите на пенсионираните военни да пребивават при същите условия, нещата ще се подобрят. „Задачата на нашия 6-членен екип е да създадем прекрасни условия за достойни старини на всички домуващи“, обобщи г-н Петков.

Сред гостите, отдясно: Иван Ластарджиев, Иван Кожухаров, Ралица Тодорова
„НЕКА съдбата ви закриля в усилията да осигурите достоен и спокоен живот на всички хора от дома. Пожелавам на всички ползватели на социалната услуга добро здраве, силен дух и достоен живот“, че чу в приветствения адрес от изпълнителния директор на агенцията Мария Москова, прочетен и връчен от г-жа Тодорова. Приветствие отправи и г-н Кожухаров, като пожела на хората от дома „на 20-тата годишнина пак да сме заедно“. Колективът и домуващите бяха поздравени и от полк. Марковски. „Кураж, здраве и Бог да ни помага!“, бе пожеланието на г-н Ластарджиев, който призна, че е удовлетворен и радостен, защото направеното по негово време се надгражда и е в добри ръце. А една от настоящите обитателки на дома – г-жа Минчева, от свое и на съквартирантите си име благодари на военното ведомство за полаганите грижи и нарече дома прекрасен. Официалната част завърши с водосвет за здраве, отслужен от отец Станимир Маринков.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |