На 1 юни – откриват ученическа изложба в Националното изложение

* Ще бъдат показани наградените творби от Националния конкурс за изящни и приложни изкуства и дизайн 2017
Предстоящо
ПОРЕДНИЯТ Национален конкурс за изящни и приложни изкуства и дизайн 2017, организиран от Министерството на културата, тази година се провежда в партньорство с Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) – Орешак. Конкурсът (първото му издание е през 2005 г.) е насочен към ученици от средните училища по изкуствата в цялата страна, обхваща възрастовата група 8.-11. клас (до 18 години) и е включен в Програмата за закрила на деца с изявени дарби за 2017 г., одобрена от правителството.

АРТ НАДПРЕВАРАТА е в 14 направления: живопис, графика, скулптура, художествена керамика, силикатен дизайн, художествена дърворезба  и мебел, художествена обработка на метали, художествена тъкан и мода, рекламна графика/графичен дизайн, илюстрация и оформление на книгата, детски играчки, иконопис/стенопис, пространствен  и промишлен дизайн, театрален, кино и телевизионен декор.

ТВОРБИТЕ на младите автори – над 200, дело на възпитаници на 13 училища по изкуствата, сред тях и троянското НУПИ „Проф. Венко Колев“ – ще бъдат оценявани от професионално жури, съставено от университетски преподаватели по изкуствата и експерти от културното министерство. Авторите на класираните на първите три места работи - общо 42 във всичките направления, ще получат едногодишна стипендия в размер на 135 лв. месечно. Призьорите получават и възможност да кандидатстват за еднократно финансово подпомагане за участие в майсторски клас или пленер. Отличените творби ще бъдат представени в зали №№3,4 на Националното изложение, научихме от управителя на културната институция Иван Чакъров. Откриването на изложбата е на 1 юни (18:00 ч.) и ще може да бъди видяна до края на месеца.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |