Троянският 3 март

* Кметът: „Този ден ни дава и надеждата, че няма как народ, преживял петвековно робство, дал толкова свидни жертви, да няма бъдеще“
Празнично
Троянският 3 март, 2017 г.
Издигането на националния трибагреник
Заедно - Обединена Европа, България и Троян
СЛЪНЧЕВ и многолюден бе и този троянски 3 март. Разликата - че сега на площада се вееха повече национални знамена от предишни години. Преди общоградското тържество, по традиция, в троянската църква „Света Параскева-Петка“ бе отслужен молебен за здраве и благоденствие на българския народ, службата водеше председателят на храма отец Марин. А празникът на площада започна с издигане на националния трибагреник – на пилона пред Общината, редом със знамената на Троян и Обединена Европа, с военен ескорт и под звуците на националния ни химн, изпълнен на живо от оркестъра на маестро Тодоров  

Словото на кмета Донка Михайлова
„3 МАРТ е и начало, и поклон, но и надежда. Санстефанският мирен договор, подписан на днешния ден преди 139 години, е началото на нова България. 3 март е поклон към падналите за свободата ни българи, руснаци, финландци, румънци. Този ден ни дава и надеждата, че няма как народ, преживял петвековно робство, дал толкова свидни жертви, да няма бъдеще“, каза в приветствието си кметът на Троян Донка Михайлова. Градоначалникът напомни, че след година ще отбележим достоен юбилей – 150-годишнината от обявяването на Троян за град; и завърши словото си с думите: „Да живее България!“.

Ралица и Христо пеят песента за Райна Княгиня
ИЗПЪЛНЕНИЕТО на песента за Райна Княгиня, ушила байряка и турила му знака – от мъничката Ралица и Христо Христов, ученици от СУ „Васил Левски“, бе украшението в празничната програма. Троянският 3 март завърши с поднасяне на венци – пред паметниците на Ботевия четник Димитър Икономов-Димитриката, Захарий Стоянов и ген. Павел Карцов в центъра на града.

17 коментара:

Анонимен каза...

Мдааа, ...."троянският 3-ти март"??? Макар споменат тук на 4-ти март и той като медийния правителствения, президентския, политическия, соросоидния и пр. "3-ти март" - никой не казва от какво сме се освободили. Да не са ни освободили от извънземните бе, мишоци? Мълчат политкоректните овластени мишки и медийните им слуги.
Само преди по-малко от месец ни разигравах поредните политкоректни етюди се пъчеха покрай кончината на Васил Иванов Кунчев - Левский. Почти във всеки кабинет на овластените мишки виси и портрета на Левский, но ако бе жив днес - овластените мишки пак щяха да го обесят заедно с онзи турски башибозук, чието име днес не смеят да произнесат и то само заради едната политкоректност.
И като си помисли човек, че за свободата на тези мишки стотици хиляди будни българи, руснаци, финландци, румънци, поляци и още много други са си дали живота? А те, мишките, днес дори не смеят да назоват името на 5-вековния поробител на родината им. На същия този турски поробител, който буквално заличи една велика европейска държава от средновековието, унищожавайки не само държавата България, не само цветът на тази българска нация, но и нейната култура във всичките и разновидности. Дори камъните от българските дворци и святи места отмъкнаха и закараха в анадола.
Такова самоунижение няма аналог в света. Такава гавра с паметта и жертвата на героите на една държава и нейната история светът едва ли познава.
А на малцината останали истински българи в тази днешна политкоректна евротеритория - Честита годишнина от Освобождението на България от 5-вековното турско робство, братя и сестри! Да сведем глави пред саможертвата на българи, руснаци, финландци, румънци, поляци и представителите на други държави, които загинаха под турския ятаган, за да ни дарят Свободата!

Анонимен каза...

Ето ви и "посланническия 3-ти март"
*
ОТ ЛОНДОН: БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО НА 3 МАРТ БЕШЕ ЗАТВОРЕНО, В РУСКОТО ОТБЕЛЯЗАХМЕ ОСВОБОЖДЕНИЕТО ЧУДЕСНО!
Кратко описание на отбелязването на Националния празник в Лондон от една от организаторките, Ива Ивата:
«Отбелязването на 3-ти март в Лондон приключи!
Всичко премина гладко и успяхме да се срещнем с интересни хора!
Поднесохме цветя, надписани картички с заедно с кръст, който беше поставен в един от пликовете!
Един от най-запомнящите се моменти за мен беше тогава, когато бивш военен, завършил военната школа във Велико Търново и напуснал България като полицай, отдаде чест пред руският флаг, който се вееше гордо пред Посолството на Русия!
След ,като приключихме, минахме и през Българското Посолство в Лондон, на чиято врата пишеше, че ще бъде затворено на 3-ти март, но въпреки всичко в него не спираха да влизат елегантно облечени хора, говорещи на английски ….»
Източник - News Front

Анонимен каза...

....и тук са налазили русифилчета с промити мозъчета, елементарни тролчета с още по елементарни постчета.....
Освобождават се роби, драги, РОБИ!!!! Някои се освободиха.. Но вие, руски изтривалки, винаги ще си останете РОБИ!!! Роби на собствената си глупост и простотия. На трети март 1878 г., Русия раздели българския народ, защото знаеше, че договорът никога нямаа да се остъществи на практика... Подари български земи на Румъния и Сърбия, обрече милиони българи на още десетилетия реки от кръв за национално обединение, които и до сега не се еслучило. Ето това направи Русия и Трети март...
Срам и позор на всички предатели на Майка България, впреганли се доброволно в руския робски ярем. Плюя на вас!

Анонимен каза...

Ако някой не знае или се е съмнявал какви вече са последиците от антибългарската политика и пренаписването на историята ни от последните двадесетина "соросоидни години" - вижте горния коментар 3-ти и повече не се чудете.
Наглост, простащина и отчайваща неграмотност.
Има ли смисъл да се оборват лъжите на този малоумен нещастник? Има ли смисъл да му се обяснява, че 5 века преди 1878-ма година на европейската карта не съществува държава България и че няма как Русия да е подарявала български земи на когото и да било по най-простата причина, че тези земи до освобождението ни през 1878-ма година са турски територии.
Има ли смисъл да се обяснява на това говедо, че границите на Сан Стефанска България, определени от Русия след капиулацията на Турция далеч надхвърлят днешните ни територии и че не друг, а любимите му европейци на този нещастник 3-ти - на Берлинския конгрес орязват огромни територии от тази Сан Стефанска България, а днешната Южна България също не е част от България и остава под опеката на Турция.
На 3-ти март Русия била разделила българския народ, пише отрепката 3-ти? Къде го раздели? На Шипка? В битката за Плевен, София или Стара Загора? Къде бе, боклук ненормален?
Има ли смисъл да се ограмотяват тези нещастни отрепки с промити мозъци?
3-ти, на такива неграмотни и антибългарски боклуци като теб България не е Майка. На теб майка ти е Турция, а баща ти е Сорос.

Анонимен каза...

Ето един интересен случай от Руско-турската освободителна война, което едва ли знаете.
*
Самурай се бие като лъв за българската свободa. Барон Сейго Ямадзава – първият японски самурай, стъпил на българска земя, участва в сражения с турците край Плевен
През 1877 г. Сейго Ямадзава се замесва в политиката като японски пратеник в Руската императорска армия. Пристигането му обаче съвпада с началото на Руско-турската освободителна война. Майор Ямадзава е пратен на фронта – разбира се, само като наблюдател. Той става свидетел на няколко сражения и е удивен от смелостта на руските войници, които проливат кръвта си по бойните полета на България.
Сейго Ямадзава започва да изпитва онова така далечно за нас и типично за японците чувство на дълг. Той категорично заявява пред командващия руските войски, че иска да вземе участие.
От страх за предстоящи скандали с Япония генерал Затов го кара да подпише следното писмо:
„Желая от душа и сърце да участвам в третата атака на Плевенската крепост, в дивизията на белия генерал Скобелев!”. След подписването майорът е назначен за командир на взвод и пратен на бойното поле. В деня на битката той се обръща към подчинените му войници с помощта на един френски преводач с думите:
„Момчета, тъй като аз не говоря руски, а вие не знаете японски, по време на атаката няма да ви давам никакви заповеди.
Следете ме и правете това, което аз правя
Имам едно-единствено изискване – бъдете бързи като светкавици. Разчитайте повече на своите щикове и приклади, отколкото на куршумите. Раниците и багажа си оставете тук, в окопите”. В началото на боя японецът се явил в своето традиционно бойно облекло, а единственото му оръжие било катаната (самурайският меч). Той се хвърлил смело в атаката на Плевенската крепост.
В. “Посредник” през 2011 г. публикува документално-художествения роман на Пелин Пелинов, който описва битката на самурая така:
“Атаката започнала в 15 часа, след артилерийската подготовка от зори. Самураят веднага повел своя взвод в колона по един, направо към целта - табията Кованлък. От двете му страни се движели стрелците от батальона на Горталов. Когато преминали дерето на Къшинската бара и започнали изкачването на втория зелен хълм, от къшинската табия и от редута, намиращ се отдясно на Ловешкия път, блъвнал силен пушечен огън. Самураят веднага залегнал на мократа земя - от няколко дни валял силен дъжд - последван от своите момчета, а войниците на майор Горталов продължили да напредват, без да се смущават от куршумите. Разбира се, много от тях паднали мъртви или ранени...
Взводът на самурая започнал на пълзи през запустялата нива и с пълзене достигнал до хребета на втория зелен хълм, без поражение. Огънят на турците бил съсредоточен върху изправените Горталови войници. И
там, на хребета, самураят се изправил като откачена пружина, махнал с ръка на момчетата и се понесъл като хала по нанадолнището...

Анонимен каза...

... След надолнището следвало едно голямо голо пространство, наречено Мъртвата долина. Преодоляването му било много опасно и там останали завинаги десетки момчета. Но никой вече не залягал. Всички следвали неудържимия устрем на своя японски командир.
След Мъртвата долина започвало възвишението към третия хълм, на който се намирали двете табии и преградният окоп. Щом стигнал до този окоп,
самураят скочил в него и започнал да сече с острия си меч
всичко живо, което се изпречва пред очите му. Момчетата го настигнали и също скочили в окопа, като започнали кървав бой с щикове и приклади. И макар бранителите да били много повече от нападателите, последните се уплашили от тази дръзка атака и хукнали към табиите, за да се спасят. Самураят ги последвал и съсичал на две де когото стигне. А той бил по-бърз от турците и малцина от тия успели да се доберат до табията....
А ония, които все пак се добрали до табията Кованлък, викали колко им глас държи:
Бягайте! Това не е човек, а жълт дявол, който няма очи, а само някакви цепки, от които излизат искри!
Това създало смут в табията, което позволило на самурая да започне да ги сече като зелки в зеленчукова градина. Много от главите на турските войници с червени фесове паднали като покосени цветове на магарешки бодил, също така червени отгоре...”.
След войната Ямадзава е удостоен с почетен орден от самия руски император. Той отпътува към Азия, където дълги години служи в Китай. При завръщането си в Нипон е награден и му е присъдена благородническата титла барон.
Сейго умира през 1897 г. от тежко белодробно заболяване.
На 12 март 2009 г. в Токио на годишното събрание на Японско-българското дружество за приятелство по случай 50-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни гости на тържеството са били посланикът на Република България в Япония акад. Благовест Сендов, дипломати от посолството и Такеми Сасамори – инструктор по традиционни японския спортове, правнук на Сейго Ямадзава.

даскал Ури каза...

Този ученик е истински Боримечка.И пее като него.

Анонимен каза...

Историята е такава-каквато е.
Естествено е да има различни мнения,поради различното интелектуално ниво на мислещите.
Слава на героите , загинали за нашата свобода.И уважение към тях , особено в такива празнични дни.
Лично мен повече ме смущават факти като:
Доброволното присъединяване на много службогонци към спорната партия ДПС.Ако вземем за пример един исторически филм като Време разделно,как нашите прадеди плащат с главите си и не сменят вярата си,сега нашият съвременник за жълти стотинки е готов да мине от другата страна,дори и да се гордее с това.Имаше такива тази година и с оглед на предстоящите избори.
Все по бутафорното празнуване на празника.И това , че е бил многолюден не означава че е бил масов.По силен от едни години ,когато излизаха само общинските служители на него и то по заповед.И да си признаем по-слаб от последните няколко години.
И смущаващото присъствие на една лелка от последната редица на блока с официалните гости.

Анонимен каза...

Райхщадско споразумение

" На 26 юни/8 юли 1876 година руският император Александър II и министърът на външните работи княз Александър Горчаков, се срещат с австро-унгарския император Франц Йосиф и министъра на външните работи граф Дюла Андраши. Срещата се провежда в замъка „Райхщад“, откъдето произлиза и наименованието на постигнатото между тях споразумение — Райхщадско споразумение.

Страните подписват тайно споразумение. То има два варианта на текста - руски и австрийски.

Съгласно руския текст на това споразумение, ако се постигне победа над Турция, Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че на Балканите няма да се създаде голяма славянска държава (т. 2, б.Б).

В случай на "пълен разгром на Турция в Европа", текстът предвижда възможност България и Румелия да образуват независими княжества. Това съгласие на Русия означава, че още през 1876 г. е било ясно, че създаването на станалата по-късно известна като Санстефанска България е било предварително отречено като възможно."

Това за информация,за да не пишете глупости и за да си обясните реакцията на великите сили по време на Съединението. На героите поклон!

Анонимен каза...

9-ти, вие, соросоидната антибългарска паплач последните години "извадихте" най-различни "исторически документи" кой от кой по-неадекватен с лъжите и инсинуациите си.
Каква е Австро-Унгария, че да диктува на Русия условията след развоя на една бъдеща война? А след като има такова "споразумение" /според сосросоидната мърша/, защо е било необходимо на Русия да наложи на Турция да подпише капитулацията с новите граници на Сан Стефанска България, които в последствие любимите ви европейци орязват чрез берлинския договор, а не споразумение?
За какво Съединение ми плещиш като сега говорим за Освобождението на България през 1878-ма с възстановяването на българската държава, която 5-века преди това изобщо не е съществувала на картата на света и ако не беше Русия още да ходиш с фес, а жена ти с шалвари.
Днес е много модерно и политкоректно да се премълчава или да се омаловажава ролята на православна Русия за освобождението и възстановяването на българската православна държава.
Въпроси - защо "великите сили" векове наред гледаха безучастно изтреблението на древния български Народ и държава? Дори една от "великите сили" направила "споразумение" /според соросоидите/, ако все пак Русия ни освободи - новата българска държава да е малка, нищожна и разпокъсана. Защо днес се хули и сатанизира освободителят ни Русия, а се хвалят държави, които не желаеха и не си мръднаха пръста да има българска държава, а когато се появи и отнеха територии и я разпокъсаха?
Соросоидна антибългарска мърша, сър!

Анонимен каза...

Сорос е удобното плашило на ушанките, русофилските изтривалки, които редовно го използват в пропагандата си, дори без да знаят кой е що е.
Интересното е друго. Раковски, Стамболов и Захари Стоянов през целия си живот са се борили срещу руското влияние по бългапрските земи, много преди този митичен Сорос да бъде изобщо плануван..
Как ушанките ще обяснят това.... и Стамболов ли е соросоид... и Захари Стоянов ли.... Руския камшик боли повече от турския, пише той, христянските князе развратиха народа, а не турците, добавя.....
Та така. Хубавото обаче, драги българи е, че каскетите се активизират, когато има рубли, когато нефта е 150 долара за барел.... като падне на 30 млъкват, изчезват... Вкопава се 2 метра под земята русофилската измет и когато матушката им започва да се разпада... 1991-ва. Къде бяхте тогава??? Къде ще сте, когато Путин умре и започне и Русия да се разпада? Най-вероятно в лошата Европа - Париж Лондон, Ню Йорк... Където впрочам са децата и роднините на най-големите русофили... Справка - синът на Нинова....
Та такива неща.....

Анонимен каза...

11-ти, много си прозрачен и елементарен бе, смешник. Като ви оборят поредните лъжи - тръгвате с други лъжи или полуистини или извадени от нечий контекст изречения.
България днес оглави световната класация за демографски срив. Изчезва! Последно място по доходи и икономика в богатата ЕС, а ножицата между все по-бедна България и държавите от ЕС продължава да се разтваря все повече и само и единствено за България и българите.
Пак ли Русия ти е виновна бе, боклук?
Как всичко знаеш, а не знаеш защо ни наричат в ЕС "идиотите на Балканите". Пак ли Русия ти е виновна бе, евроцървул?
За каква "русофилия" пищиш бе, нещастник? Горните коментари не са "русофилски", а са за да се обори просташкото ви пренаписване и/или подмяна на историята.
Какъв Путин, какви 5 лева, каква цена на петрола бе, смотаняк? Какво общо имат с освобождението ни през 1878-ма година?
И да, много добре знам кой е Сорос. А ти вероятно не знаеш, че върви международна подписка за неговия арест, която не е руска.

Анонимен каза...

Чета дискусията и ме е срам... Пришзовавам модератора да изтрие всички постове с персонални обиди. Тук нискоинЕлигЕнтни "активисти" си позволяват да наричат хора с определения като "боклук", "цървул" и прочие.... Явно това е част от защитата на "правилната" теза... То и да не си русофоб, като четеш постовете на русофилите ще станещ.....

Анонимен каза...

Ей, соросоиден боклук, ти осъзнаваш ли че заставаш срещу сънародниците си бе платено тролче? На това ли те научиха в Германия бе, родоотстъпник, промит мозък, да разпръскваш смрад из фейсбук и разните му сайтове и всячески да се опитваш да оспорваш исторически факти? Ти и такива като теб, са срам за народа ни, за държавата ни, която такива като теб продадоха!

Анонимен каза...

Сборник договоров России с другими государствами (1856-1917) Государственное издательство политической литературы, !!! 1952 !!! год стр. 144-148

Анонимен каза...

Не разбрах само Пеевски дали е фил или фоб, щото неам нерви да чета простотийте...

Анонимен каза...

Кой е тоя дето се учи в Германия?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |