Един от револверите на Васил Левски

* Благодаря на потомките на Христо Иванов-Големия, без чиято инициатива и помощ нямаше да стигнем до изясняването на една подробност - че Левски е носил и револвер „Льо Мат“

Симеон Хр. Оббов
19 февруари
През 2016 г. Музеят на занаятите покани плевенчанина Симеон Оббов да извърши прецизни описания на движимите културни ценности, съхранявани в музейния фонд „Оръжие”. Авторът на множество публикации, дългогодишен уредник във Военноисторическия музей в Плевен и специалист от плевенската Панорама отдавна е утвърдено име в музейната гилдия. И голям любител и познавач на оръжията.

Завършил френска филология, преподавател и преводач от и на френски език, първи братовчед на един от блестящите ни преводачи на френски Иван Оббов. А баща му Христо Оббов е човек със забележителна биография - македонски четник, участник в македоно-одринското опълчение и в три войни, носител на седем ордена за храброст, воювал, рисувал, дипломатствал, емигрантствал, живял, работил и учил 20 години във Франция, адвокат, графолог, вещо лице в съда; земеделец по убеждения в младостта си и мъдрец в зрелостта си, приближен на Стамболийски и Никола Петков, след 9 септември е зам.-кмет на Плевен, но се спречква с комунистите и го пращат на лагер; в дружески отношения с Константин Константинов, Николай Райнов, Константин Щъркелов, Чудомир, Николай Лилиев; живял 101 години.

Симеон Оббов ни изпрати своя статия, посветена на едно от оръжията на Васил Левски. Решихме, дни преди 19 февруари, когато ще отбележим 144-тата годишнина от гибелта на великия българин, да споделим този ценен текст с читателите на „Троян 21”.

Музей на занаятите - Троян

„Г-Н ОББОВ, вие като разбирате от оръжия, знаете ли какъв револвер е имал Левски?” С този въпрос към мен се обърна уважаваната плевенска лекарка д-р Вителова-Монова. Беше по време на една от поредните изяви в Панорама „Плевенска епопея”, в момент когато с мои колеги правехме демонстрация на хладно и огнестрелно оръжие,  участвало в  Руско-турската война от 1877/78 г.

Револвер "Льо Мат", какъвто е имал и Левски
ВЪПРОСЪТ на д-р Монова малко ме смути и озадачи: целеше ли нещо с него, искаше да ме изпита или да ми съобщи нещо известно само на нея? От години знаех, че тя е правнучка на най-доверения съратник на Левски – Христо Иванов-Големия. Някои подробности знаех и от нейната дъщеря Мария Монова – зам.-директор на дирекция „Военноисторически музей“ (ВИМ) - Плевен.  Започнах да обяснявам, че Левски не е имал само един револвер. От спомените на съвременниците  му се вижда, че Апостола е ту с револвер „Лефоше”, ту с „Гасер” - с дълга цев и бели чирени. В писмата си Левски говори за белгийски шишанета и револвери. Впечатляващо е, че освен оръжието, което носи по себе си (обикновено револвер и кама), той оставя на разни места у ятаци и членове на комитети още лични оръжия, които да може да ползва  при нужда. Сред тях са и пушки, и саби… Националният Военноисторически музей в София притежава револвер „Гасер”, за който се твърди, че е на Левски. Именно с такъв револвер в ръка той е изобразен от скулптора Марин Василев на паметника в Карлово.

„НЕ, НЕ! Става дума за нещо по-специално – поде д-р Монова, – зная за револвер с две цеви, едната от които е с по-голям калибър и стреля отделно от зарядите на барабана.” А така! Нима Левски е имал „Льо Мат“? Такова нещо не бях и помислял. Справих се с различни източници и ето какво се оказа. 

РАЗПРОСТРАНЕН по време на Гражданската война в Америка и то предимно в армията на южните щати, перкусионният револвер „Льо Мат“ е конструкция на лекаря полковник Жан Александр Франсоа Льо Мат. Отначало конструкторът живее в Ню Орлеанс, а след  1856 г., в която  получава патент за оръжието си, се преселва в Париж и там заедно с Г. Жирар започва производството на своя револвер. Една от конструкциите на револвера е с кръгла цев и лост за зареждане на камерите на барабана отдясно на цевта. При друга цевта е осмоъгълна и лостът е отляво. Барабанът е с девет камери, възпламеняващи се от външни капсули. Характерно за конструкцията е втора гладка цев, монтирана под нарезната. Горната цев е с калибър 10.7 мм (кал. 42), а долната, която служи и за ос на барабана, стреля със сачми и има диаметър 16 мм (гладкоцевен кал. 20). Подборът на цев става с промяна на позицията на лостче, монтирано в края на ударника (петлето). Общата дължина на оръжието е 33 см, горната цев е с дължина 16.5 см, а долната – 12.4 см. Произвеждан е във Франция, Белгия, Великобритания и САЩ. Произведените във Великобритания носят на цевта надпис „Le Mat and Girard’s Patent London“.  За Южните щати този револвер е произвеждан от фирмата „Sidell & Beauregard“.

Васил Левски
ИСТОРИЧЕСКИ извор, които потвърждава наличието на такъв револвер у Васил Левски, са спомените на Филип Симидов. Когато разказва за последното денонощие от пребиваването на Апостола в Търново през лятото на 1870 г., той между другото споменава за оръжието му: „На лягане – Левски извади револвера си с 10 огъня (куршума) и под цевта му имаше по-къса цев, която се пълнеше с барут, и го сложи под възглавницата си…”. Това кратко и ясно описание затвърди моето убеждение, че револверът не може да бъде друг освен „Льо Мат“. Още повече че по това време, а и по-късно няма друг револвер с такава странна конструкция!

НАДЯВАМ се с тия няколко реда да мога да се присъединя към всенародната почит към Апостола, още повече в дните, когато отбелязваме годишнината от неоценимата загуба на този български син. Благодаря на потомките на Христо Иванов-Големия, без чиято инициатива и помощ нямаше да стигнем до изясняването на една подробност от ежедневието на Апостола - че Левски е носил и револвер „Льо Мат“.   

Симеон Хр. Оббов

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |